Yatma vakti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yatma zamanı (aynı zamanda yatağa koyma veya üstünü örtme olarak da adlandırılır), çocukların kendilerini daha güvende hissetmelerine ve tercih edebileceklerinden daha katı bir uyku programına alışmalarına yardımcı olmak için ebeveynler tarafından kullanılan bir yöntemdir. Yatma zamanı, uyanıklıktan uykuya geçişi kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.[1] Yatma vakti hikâyeleri, çocuk şarkıları, tekerlemeler, yatak yapımı ve çocuklara gecelik giydirmeyi içerir. Bazı dindar evlerde yatmadan kısa bir süre önce dualar okunur.[2] Uyku eğitimi, bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için yatma vaktinin bir parçasıdır.[3]

Yetişkin kullanımında terim, "yatma vaktim geçti" gibi sokağa çıkma yasağına benzer şekilde basitçe "yatma vakti" anlamına gelir. Bazı insanlar yatmadan önce bir gece içkisi veya bitki çayı içmeye alışkındır. Uyku üzerine çalışan araştırmacılar, geceleri cep telefonu kullanımının kişinin uyku saatinde uykuya dalmasını ve iyi bir gece uykusu çekmesini engellediğini ortaya çıkarmıştır.[4]

Diğer kullanım biçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yatılı okullarda ve gençlerin dahil olduğu gezilerde veya tatillerde, uyku saatinin karşılığı ışıkların söndürülmesidir - bu terim hapishanelerde, hastanelerde, orduda ve uyku araştırmalarında da kullanılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hale (2009). "Social and Demographic Predictors of Preschoolersʼ Bedtime Routines". Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics. 30 (5): 394-402. doi:10.1097/dbp.0b013e3181ba0e64. PMC 2793084 $2. PMID 19745760. 
  2. ^ A Scottish prayer: "I am going now into the sleep, / Be it that I in health shall wake; / If death be to me in deathly sleep, / Be it that in thine own arm's keep, / O God of grace, to new life I wake; / O be it in thy dear arm's keep, / O God of grace, that I shall awake!" (from Poems of the Western Highlanders, 1900; in The Oxford Book of Prayer, general editor: George Appleton.
  3. ^ "Sleep Training Truths: What Science Can (And Can't) Tell Us About Crying it Out". NPR. 15 Temmuz 2019. 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Weir (2017). "(Dis)Connected". Monitor on Psychology. 1 (43): 42. 13 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022.