Yasin el-Kadı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yasin El Kadı sayfasından yönlendirildi)
Yasin el-Kadi

Yasin Abdullah Ezzedine el-Kadi (d. 23 Şubat 1955), Şeyh Yasin Abdullah Kadı olarak da bilinen Suudi Arabistanlı iş insanı. Suudi Kraliyet Ailesi ile yakın bağları bulunan Suudi Arabistan Devlet Bakanı Şeyh Ahmed Salih Jomjom'un da damadıdır.

Ciddeli bir süper zengin olan Yasin el-Kadı, Şikago'da mimarlık okudu.

11 Eylül sonrası Amerikan resmî belgelerinde El-Kaide lideri Usame bin Ladin ile bağlantısından dolayı adı "Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist" olarak geçmiştir. Benzer şekilde, 2001 senesinden sonra ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın terörist listelerinde, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) terörün finansmanına ilişkin raporlarında el-Kadı'nın adı yer almıştır. el-Kadı, El-Kaide bağlantılı olarak Amean belgelerinde ilk kez Haziran 1998'de yer aldı. O tarihteki bir FBI raporuna göre, El Kadı ABD'de gayrimenkul alım satımı yaparak kara para aklıyor ve bu yolla Hamas'a fon sağlıyordu.[1]

el-Kadı'nın, 1990'lı yıllarda, Bosna-Hersek'te de mücahitleri finanse ettiği, Vakufska ve Depozitna bankaları ile kendi adını taşıyan "Qadi International" şirketi aracılığıyla Balkanlar'daki silahlı İslami harekete para aktardığı yönünde raporlar vardır. Hakkındaki suçlamardan ötürü 2001 senesinde ABD ve Avrupa Birliği Kadı'nın El-Kaide bağlantıları nedeniyle mal varlıklarını dondurma kararı aldılar. el-Kadı'nın avukatları buna cevap olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ve çeşitli Avrupa ülkelerindeki bağımsız mahkemelere başvurarak el-Kadı'nın aklanmasını istediler.

Avrupa Adalet Divanı, AB'nin, mal varlığını dondururken savunma hakkına saygı göstermediğini belirtti. Ajanslar, kararın, AB'nin yaptırımlar rejimine darbe vuracağını belirtmişlerdi. Kadı'nın ismi; İsviçre'de 2007, Avrupa Birliği'nde 2008, Birleşik Krallık'taysa 2010'da terörist listesinden çıkarılmıştır. 13 Eylül 2010 tarihinde ABD'de görülen Yasin El Kadı üzerindeki bütün davalar beraatle sonuçlanmıştır.

Yasin el-Kadı hakkındaki hüküm, Türkiye Cumhuriyeti tarafından da, 19 Ekim 2012 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 11 Ekim 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlükten kaldırılmıştır.

2014 yılında dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan gelen eleştiriler üzerine; oğlu ve Yasin el-Kadı'nın buluşmasının normal olduğunu, zaten Yasin el-Kadı ile aile dostu olduklarını belirtmiştir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UNITED STATES DISTRICT COURT FOR THE DISTRICT OF COLUMBIA" (PDF). UNITED STATES DISTRICT COURT. 2012. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021. 
  2. ^ "Erdoğan: Yasin El Kadı aile dostumuzdur, ne var bunda?". Başbakan Erdoğan, oğlunun El Kadı ile görüşmesinin normal olduğunu belirterek 'El Kadı aile dostumuz' dedi. T24. 5 Ocak 2014. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2021.