Yasemin (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yasemin
Filmin afişi
YönetmenHark Bohm
YapımcıHark Bohm
SenaristHark Bohm
OyuncularAyşe Romey
Uwe Bohm
Şener Şen
MüzikJens-Peter Ostendorf
Görüntü yönetmeniSlawomir Idziak
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1988
Çıkış tarih(ler)iŞubat 1988 (Almanya)
Süre85 dk
ÜlkeAlmanya
DilAlmanca, Türkçe

Yasemin, Ayşe Romey ve Uwe Bohm'un başrollerini paylaştığı, Hark Bohm'un yönetmenliğini yaptığı 1988 yapımı Alman uzun metrajlı sinema filmi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya'daki bir Türk göçmenin kızı olan ve modern bir yaşam sürdüren 17 yaşındaki Yasemin ile Hamburg-Altona'dan gelen ve rahat bir hayat süren 20 yaşındaki öğrenci Jan arasındaki aşk hikâyesini anlatan film, iki farklı kültür olan Alman ve Türk kültürlerinin çarpıştığı bir yerde, kültürlerarası anlayışa ulaşma çabası gösterilmediği sürece mükemmel dil becerilerinin bile işe yaramadığını açıkça ortaya koymaktadır.

Kadın avcısı Jan, arkadaşlarıyla Yasemin'i elde edeceğine dair bahse girince, en iyi oyunlarını Yasemin'e oynar ve sonunda Yasemin'i maço değil, gerçekten modern ve hoş bir adam olduğuna inandırdığı için kendine çeker. Jan sırf arkadaşlarıyla girdiği bahis nedeniyle ona yaklaştığı için utanır ve bu gerçeği sonunda Yasemin'e açıklar ve açıklandığında, verdiği zarardan dehşete düşer.

Hayatında etnik kökeni hiçbir zaman özel bir rol oynamamış ve çalışkan bir kız öğrenci Yasemin ile Jan arasındaki naif ama kısa sürede ciddileşen ilişki nedeniyle Yasemin, ailesinden gizli kalmayacağı için Türk kökenini ilk kez kendisi için tatsız bir şekilde kabul etmek zorunda kalır. Özellikle Yasemin'in çalışkan bir manav olan babası, aşıkların ilişkilerini o dönemde göç ettiği normlarla bağdaştıramaz: Almanya'da doğup büyüyen kızını yakında Türkiye'ye götürmeyi planlar. Yasemin ve Jan son anda kaçarak bu plana tepki gösterir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]