Yargıç (film, 2014)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yargıç (film, 2014)
The Judge
The Judge film posteri
YönetmenDavid Dobkin
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)
  • Nick Schenk
  • David Dobkin
Oyuncular
MüzikThomas Newman
Görüntü yönetmeniJanusz Kamiński
KurguMark Livolsi
Yapım şirketi
DağıtıcıWarner Bros. Pictures
Çıkış tarih(ler)i4 Eylül 2014 (2014-09-04) (TIFF)
10 Ekim 2014 (2014-10-10) (United States)
Süre142 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
DilEnglish
Bütçe$45–50 milyon
Hasılat$84.4 milyon

Yargıç, (İnɡilizce özɡün adıylaː The Judge) David Dobkin tarafından yönetilen 2014 Amerikan hukuk drama filmidir.[2] Filmde Robert Downey Jr. ve Robert Duvall ile Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio, Jeremy Strong, Dax Shepard ve Billy Bob Thornton yardımcı rollerde yer alıyor.[2] Film, 10 Ekim 2014'te Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Karışık eleştiriler aldı; eleştirmenler, senaryosunun formüle dayalı doğasını ve yardımcı karakterlerin gelişme eksikliğini eleştirirken, Duvall ve Downey'nin performanslarının yanı sıra Thomas Newman'ın film için yaptığı müziğini övdü.

Duvall, Yargıç Joseph Palmer rolüyle Akademi Ödülü, Altın Küre Ödülü, Screen Actors Guild Ödülü ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu için Satellite Ödülü dahil olmak üzere birçok ödül adaylığı aldı. Thomas Newman ayrıca En İyi Orijinal Müzik dalında Uydu Ödülü'ne aday gösterildi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hank Palmer, Chicago'da başarılı bir avukattır. Hank, annesinin henüz öldüğü haberini aldınca yargıç, davasının ertelenmesine karar verir. Hank, cenazeye katılmak için memleketi Carlinville, Indiana'ya dönmeden önce, boşandığı, sadakatsiz karısı Lisa ile tartışır.

Hank, Carlinville'de bir lastik dükkanı sahibi olan ağabeyi Glen ve küçük kardeşi Dale ile yeniden bir araya gelir. Hank'in görüşmediği babası, Carlinville ceza mahkemesinden Yargıç Joseph Palmer'dır ve ona yalnızca "Yargıç" adını verir Hank on yedi yaşındayken bir araba kazası da dahil olmak üzere, Glen'in gelecekteki MLB kariyerini mahvetmiş ve babasının Hank'i çocuk tutukluluğuna göndermesiyle sonuçlanmıştır .

Hank, mahkeme salonu galerisinden babasının bir davaya başkanlık etmesini ihtiyatlı bir şekilde izler. Duruşmalar sırasında Yargıç, uzun süredir icra memurunun adını hatırlayamadığı için bir an için kafası karışmış görünür. Cenazeden sonraki sabah Hank, Yargıç'ın arabasının sağ ön farının ve çamurluğunun hasar gördüğünü fark eder ve iyileşmiş alkolik olan babasını sarhoş araba kullanmakla suçlar. Yargıç, bir kazayı hatırlamadığı için savunmacı bir şekilde tepki verir. Hank'in gergin aile ilişkisi, eski kız arkadaşı Sam Powell yüzünden daha da karmaşık hale gelir. Daha önce flört ettiği hukuk fakültesi öğrencisi kızı Carla'nın kızı olabileceğine inanmaya başlar. Sam, Hank beklenmedik bir şekilde Carlinville'den ayrıldığında onunla kısa bir süre yatmış olan Glen'in Carla'nın babası olduğunu açıklar.

Ertesi gün Hank, babasıyla tartıştıktan sonra bir daha asla Carlinville'e dönmeyeceğine yemin eder ve havaalanına gitmek üzere yola çıkar Hank'in uçağı kalkmadan hemen önce Glen, babalarının ölümcül bir vur-kaç kazasında şüpheli olduğunu söylemek için ara. Kurban, Mark Blackwell, Yargıç'ın daha önce Blackwell'e kurbanın evini ateşlediği için hafif bir ceza vermesinin ardından, Yargıç'ın işlediği bir cinayetten yirmi yıl hapis cezasına çarptırdığı, yakın zamanda serbest bırakılmış eski bir mahkumdur.

Yargıç, adli polisin Blackwell'in kanının Yargıç'ın Cadillac'ında olduğunu doğrulamasının ardından suçlanır. İkinci derece cinayetle suçlanır. CP Kennedy, Yargıcın savunma avukatı olarak işe alınır. Savunması etkisiz kaldığında, Hank baş avukat olarak görevi devralır. Duruşmaya hazırlanan Hank, babasının ölümcül kanser nedeniyle kemoterapi gördüğünü öğrenir. Yargıcın kazayı hatırlayamaması veya mübaşirinin adını önceden hatırlayamaması kemoterapinin bir yan etkisi olabilir. Bu süre zarfında Hank'in kızı Lauren kısa bir ziyaret için gelir, büyükbabasıyla ilk kez tanışır ve onunla bağ kurar.

Duruşmada, etik sorumluluğuna bağlı olan Yargıç, ifade vermekte ısrar eder Kazayı hatırlayamayacağını ifade ederek kendi savunmasını bozar, ancak Blackwell'i kasten öldürmüş olabileceğine inanır Hank, Blackwell'e daha önce kariyerinin en büyük hatası olan daha hafif bir ceza verdiğini açıklayana kadar Yargıç'ı zorlar, çünkü Blackwell'in koşulları Yargıç'a Hank'i hatırlatmıştı ve sorunlu oğlu Yargıç'ın yardım etmeyi reddettiğini görmüştü. Yargıç, daha hafif bir kasten adam öldürme suçundan hüküm giyer ve Indiana Eyalet Hapishanesinde dört yıl hapis cezasına çarptırılır.

Yedi ay sonra Hank, Carlinville'e döner Yargıç, evinde ölmesine izin vererek merhametli bir şekilde serbest bırakılır Bir gölde balık tutan Hank ve Yargıç, karşılıklı husumetlerini gömmüş gibi görünürler. Hank'i bir avukat olarak öven Yargıç, teknede aniden ve huzur içinde ölür Adliye bayrağı Yargıcı onurlandırmak için yarıya indirilir. Hank adliyeyi ziyaret eder ve babasının sandalyesini döndürür; bir sonraki Yargıç olduğunu belirterek ona bakacak şekilde durur.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana çekimler 31 Mayıs 2013'te Shelburne Falls, Massachusetts'te başladı.[3] Çekimler ayrıca Attleboro, Belmont, Dedham, Sunderland ve Waltham, Massachusetts'te de yapıldı. Worcester Bölge Havaalanı dahil olmak üzere Worcester, Massachusetts'te ve Pennsylvania'daki konumlarda da sahneler çekildi.[4][5] Film, Indiana'nın kurgusal Carlinville kasabasında geçmektedir.[6]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

27 Şubat 2014'te, filmin müziklerini bestelemesi için Thomas Newman işe alındı.[7] WaterTower Music, 7 Ekim 2014'te bir film müziği albümü yayınladı.[8] Filmin kapanış başlıklarında Coldplay şarkısı " The Scientist "in Willie Nelson versiyonu yer alıyor ve Bon Iver'in " Holocene " şarkısı da filmde belirgin bir şekilde yer alıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "THE JUDGE (15)". Warner Bros. British Board of Film Classification. 22 Ağustos 2014. 26 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2014. 
  2. ^ a b "The Judge". Turner Classic Movies. 4 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2016. 
  3. ^ "Shooting for Robert Downey Jr. film 'The Judge' starts Friday in Shelburne Falls". Daily Hampshire Gazette. 30 Mayıs 2013. 16 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2013.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ Christine (6 Haziran 2013). "Updated filming locations for 'The Judge', starring Robert Downey Jr., in Shelburne Falls, MA". On Location Vacations. 10 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2013. 
  5. ^ "Robert Downey Jr. and crew from 'The Judge' make stop at Smiarowski Farm Stand in Sunderland". Masslive.com. 12 Haziran 2013. 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2013. 
  6. ^ "Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vincent D'Onofrio in Shelburne Falls as village is transformed into movie set for 'The Judge'". Massive.com. 6 Haziran 2011. 12 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2013.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "Thomas Newman to Score 'The Judge' and James Brown Biopic 'Get On Up'". Film Music Reporter. 27 Şubat 2014. 5 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2014. 
  8. ^ "'The Judge' Soundtrack Details". Film Music Reporter. 26 Eylül 2014. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]