Yarından Sonra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yarından Sonra
İngilizceThe Day After Tomorrow
YönetmenRoland Emmerich
YapımcıRoland Emmerich
Mark Gordon
SenaristRoland Emmerich
Jeffery Nachmanoff
OyuncularDennis Quaid
Jake Gyllenhaal
Emmy Rossum
Sela Ward
Ian Holm
Jay O. Sanders
Kenneth Welsh
MüzikHarald Kloser
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2004
Süre124 dk.
Ülke ABD
Dilİngilizce
Fransızca
Japonca
Bütçe$125.000.000
Hasılat$527.000.000

Yarından Sonra (İngilizceThe Day After Tomorrow), 2004'te çekilmiş Hollywood yapımı sinema filmi. Art Bell ve Whitley Strieber'ın 1999 tarihli The Coming Global Superstorm adlı kitabından uyarlanmıştır. Film, bir dizi aşırı hava olayının iklim değişikliğine ve yeni bir buzul çağına yol açtığı Kuzey Atlantik Okyanusu dolaşımının kesintiye uğramasının ardından gelen yıkıcı iklim etkilerini anlatıyor.[1][2]

Başlangıçta 2003 yazında gösterime girmesi planlanan filmin prömiyeri 17 Mayıs 2004'te Mexico City'de yapıldı ve 28 Mayıs 2004'te ABD'de gösterime girdi. Büyük bir ticari başarı elde ederek, 2004'ün en çok hasılat yapan altıncı filmi oldu. Montreal'de çekilen film, vizyona girdiği tarihte Kanada'da yapılmış en yüksek hasılat yapan Hollywood filmiydi. Eleştirmenlerin özel efektlerini öven, ancak senaryosunu ve çok sayıda bilimsel yanlışlığı eleştirdiği karışık eleştiriler aldı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 1948'deki rekor kar yağışı sırasında kar örtüsüyle New York Halk Kütüphanesi'ndeki aslan heykelleri.

Film, Küresel Isınma ve doğurabileceği sonuçları anlatmaktadır. İklim bilimci Jack Hall (Dennis Quaid), kutuplarda araştırma yaparken, buz katmanın kırıldığına şahit olur. Bunun nedeninin ise küresel ısınma olduğunu düşünmektedir. Dünya, bir buzul çağına girmek ve bunun sonucunda köklü bir değişikliğe uğramak üzeredir. Jack, uluslararası küresel ısınma konferansında bu konuyu dile getirmiş ama istediği etkiyi yaratamamıştır. Jack'e göre, Dünya'nın iklim dengesi Kuzey Atlantik'teki akışa göre düzenlenmektedir. Kutuplarda küresel ısınma yüzünden eriyen buz dağlarından gelen soğuk sular Kuzey Atlantik'teki bu dengeyi bozuyor ve sonuçta yazın karın yağması, kışın çiçek açması gibi tuhaflıklarla karşılaşılıyor.

New York sular altında kalmış ve birkaç saat içerisinde ani ısı düşüklüğü meydana gelecektir. Bunun farkında olan Jack Hall, oğlunu kurtarmak için yollara düşer. Filmde görsel-efektlerle hazırlanmış olan New York'un su altında kalması, Jack'in Özgürlük Heykeli'nin yanından yürümesi, kraliyet ailesini kurtarmaya giden helikopterlerin yakıtlarının aniden donması gibi sahneler izleyenleri oldukça etkilemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lovgren, Stefan (18 Mayıs 2004). "Day After Tomorrow Movie: Could Ice Age Occur Overnight?". National Geographic News. 20 Mayıs 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2023. 
  2. ^ Gillis, Justin (22 Mart 2016). "Scientists Warn of Perilous Climate Shift Within Decades, Not Centuries". The New York Times. ISSN 0362-4331. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]