Yalıçiftlik, Mudanya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.51, 7 Mayıs 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17056550 numaralı sürüm (→‎top: bağlantı düzenleme)
Yalıçiftlik
Harita
Bursa
Bursa
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBursa
İlçeMudanya
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam722
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16940

Yalıçiftlik, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir köy.

Tarihi

Rumların yaşadığı bir köydü. 1912 Balkan Şavaşından sonra Usturumcalı 10 hane Türk köye yerleştirildi. Kurtuluş Şavaşı yıllarında Rumların baskısından dolayı bu hâneler Bursa'ya gitti. 1924 yılındaki Yunanistan ile yapılan mübadele anlaşmasından dolayı Vodina kazası, Karacaova nahiyesinin Drağman köyünden gelip köye yerleştirildi. Bundan sonra 8 hanelik Arnavut göçmeni Türk aile köye yerleştirildi. Kurtuluş Şavaşı bitim yıllarında daha önceden köyde bulunan Rumlar Yunanistana gitti. 1951'de Bulgaristan göçmeni 2 aile de köye yerleşti. Köyde Selanik göçmeni çoğunluktadir. Makedonya kültürü egemen olup bu yöreye ait yemekler ve eğlenceler yapılmaktadır. Genellikle zeytinyaglı yemekler ve süt ürünleri ağırlıklı yemekler yapılmaktadır. 250 yıllık tarihi çınar altında yapılan piknik ve bahar ayındaki kuzu çevirme yemekleri çok meşhurdur. Hıdrellez zamanı köyde çok güzel şenlikler yapılmaktadır. Mayıs ayının 2. pazarı Hançerli köyünde çevre köyler ve Bursa'dan gelen insanlarla yöresel Dede Şenlikleri yapılmaktadır.

Coğrafya

Bursa iline 50 km, Mudanya ilçesine 20 km uzaklıktadır.Zeytinbagı beldesine 10 km uzaklıkta denize 1,5 km mesafede olan şirin bir köydür.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 950
2000 722
1997 713

Ekonomi

Köyün ekonomisi öncelikle zeytincilik ve meyvacılıktır.Çok az miktarda aile hayvancılık ile geçinmektedir.Son yıllarda sahil kısmında tatilcilerin kurmus oldugu çadırlardan ve günübirlik yapılan gezilerden dolayıda turizimden bir miktar gelir sağlamaktadır.Tarım ise eski önemini kaybetmiştir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Mudanya belde ve köyleri