Peripodida

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Xyloplacidae sayfasından yönlendirildi)
Peripodida
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Echinodermata
Sınıf: Asteroidea
İnfra sınıf: Concentricycloidea
Takım: Peripodida
Baker, Rowe & Clark, 1986[1]

Peripodida, Concentricycloidea infrasınıfına bağlı bir hayvan familyasıdır.[2] 1986 yılında Pasifik Okyanusu'nda keşfedilen, derinsularda yaşayan sıra dışı derisidikenlileri içerir. Bu takımın içinde monotipik Xyloplacidae familyası ve Xyloplax cinsi sınıflandırılmıştır. Xyloplax cinsi içinde de yalnızca üç tür yer almaktadır: Xyloplax medusiformis, Xyloplax turneae ve Xyloplax janetae. Bu hayvanlar aslında genetik olarak izole kalmış, derinsularda yaşayan çok küçük denizyıldızlarıdır.

Yeni Zelanda, Bahamalar ve Pasifik Okyanusu'nun orta kuzey bölgesinde bulunan bu hayvanların boyları 1 cm'den küçüktür. Denizde yüzer hâlde bulunurlar ve kolaylıkla denizanalarıyla karıştırılabilirler. Kolları yoktur ancak beş ambulakral bölgeden ibarettirler. Ağızları da yoktur, plakçıklardan filtre ettikleri denizsuyundaki besin maddeleri ile beslenirler.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "WoRMS - World Register of Marine Species - Concentricycloidea". Marinespecies.org. 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2014. 
  2. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2022.