Xiguan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çince adGeleneksel Çince西關Basitleştirilmiş Çince西关JyutpingSai1 Gwaan1Sözlük anlamıBatıkapısı
[Batı Kapılarının ötesindeki arazi]

Çince adGeleneksel Çince西園Basitleştirilmiş Çince西园JyutpingSai1 jyun4Sözlük anlamıBatı Bahçesi

Çince adGeleneksel Çince西關角Basitleştirilmiş Çince西关角JyutpingSai1 gwaan1 gok3Sözlük anlamıWestgate Köşesi
Westgate Mahallesi

1920'lerde yollarının genişletilmesi sırasında Xihuan'daki Baohua Yolu.

Sai Kwan veya Xiguan, eski surlarla çevrili şehrin batısında yer alan Guangzhou, Çin'in Liwan bölgesinde yer alan antik bir şehir ve bölgedir. Onüç Fabrika ticaret yerleşim bölgesi güney kıyısında bulunuyordu ve Shamian yerleşim bölgesi onun yanında inşa edildi. Xiguan, Guangzhou'da kendine özgü bir kültüre sahip olmaya devam ediyor ve bazı sakinler kendine özgü bir Kantonca lehçesi konuşur.

İsim[değiştir | kaynağı değiştir]

20. yüzyıldan önce, Guangzhou birçok kapısı olan bir surlarla çevrili bir şehir idi. Batı kapıları arasında Taiping Kapısı (Çince: 太平門, Tàipíngmén; Kantonca: j Taai3-ping4-mun4, harfi harfine "Büyük Barış Kapısı") ve Batı Kapısı (Çince: 正西門, Zhengximén, Kantonca: j Zing3)-sai1-mun4, harfi harfine "Düz Batı Kapısı"). "Saikwan" veya "Sai Kwan", aynı Çince karakterlerin yerel Kantonca telaffuzunun romantizasyonudur. Mandarin pinyin şimdi Çin'de resmi biçim olmasına rağmen, eskiden bölgenin daha yaygın İngilizce adıydı.

Ayrıca bazen basitçe "Westgate" veya Guangzhou'nun (eski adıyla "Kanton" olarak biliniyordu) "batı banliyöleri" olarak tercüme edildi.

"Xiguan" veya "Yeni Xiguan" (Çince: 新西關) aynı zamanda Guangzhou'nun Liwan Bölgesi için gayri resmi bir isimdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]