İçeriğe atla

Xenia Georgievna (Rusya Prensesi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Prenses Xenia Georgievna
Philip de László tarafından portresi, 1920'ler.
Doğum22 Ağustos 1903(1903-08-22)
Mikhailoviç Sarayı, Saint Petersburg, Rus İmparatorluğu
Ölüm17 Eylül 1965 (62 yaşında)
Glen Cove, New York, ABD
Eş(ler)i
  • William Bateman Leeds Jr.
    (e. 1921; b. 1930)
  • Herman Jud
    (e. 1946)
Çocuk(lar)ıNancy Leeds Wynkoop (1925–2006)
HanedanHolstein-Gottorp-Romanov
BabasıBüyük Dük George Mikhailoviç (1863–1919)
AnnesiYunanistan ve Danimarka Prensesi Maria Georgievna

Rusya Prensesi Xenia Georgievna (d. 22 Ağustos 1903 - ö. 17 Eylül 1965), Rusya Büyük Dükü George Mihailovich ile Yunanistan ve Danimarka Prensesi Maria Georgievna'nın küçük kızıydı.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

1915'te Prenses Xenia

Xenia ve 1901 doğumlu ablası Prenses Nina Georgievna, savaş yıllarını anneleriyle birlikte İngiltere'de geçirmek üzere 1914'te Rusya'dan ayrıldı. 1919'da babası, erkek kardeşi Büyük Dük Nicholas Mihayloviç ve kuzenleri Büyük Dük Paul Alexandrovich ve Büyük Dük Dmitry Konstantinovich, St. Petersburg'da Bolşevik bir idam mangası tarafından idam edildi.

Anna Anderson tartışması[değiştir | kaynağı değiştir]

1927 yazında Xenia, Gleb Botkin'e (1918'de eski çar ve ailesiyle birlikte öldürülen imparatorluk doktoru Eugene Botkin'in oğlu) telefon ederek Anna Anderson /Anastasia Tchaikovsky olayına dahil oldu. Onu New York'un Oyster Körfezi'ndeki lüks mülklerinde misafir olarak karşıladılar. Xenia misafirperverliğini şöyle açıklıyor: "Botkin'in 'iddia sahibini' bir gazete kuruluşu aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne getirmeyi planladığını duymuştum. Bu beni rahatsız etti çünkü çok fazla çelişkili hikaye duymuştum. Daha sonra onu görmem gerektiğini düşündüm. Çünkü eğer o gerçekten bir sahtekar olsaydı bu ailemi pek çok tatsızlıktan kurtarırdı. Ama eğer o gerçek Anastasia ise onun için hiçbir şey yapılmadığını düşünmek korkunç olurdu. Bu basit bir çözüme kavuşmalıydı, bana öyle geldi."

Çocukken Xenia ve kız kardeşi Nina, Çar II. Nikolay'ın en küçük iki kızı Büyük Düşes Mariya Nikolayevna ve Anastasiya Nikolayevna'nın yanı sıra en küçük çocuk ve tek erkek çocuk Çariçeviç Aleksey ile sık sık oynamışlardı. Xenia, babası aracılığıyla Anastasia'nın ikinci kuzeniydi. Bir dönem uzak kalmışlardı. Annesi aracılığıyla da ikinci dereceden kuzenlerdi. Her iki kız kardeş de, "korkunç derecede huysuz" ve "vahşi ve kaba" olarak tanımladıkları Anastasiya'ya dair canlı anılara sahipti. Xenia'ya göre Anastasia "oyunlarda hile yapıyordu, tekme atıyordu, tırmalıyordu, saçını çekiyordu ve genel olarak kendini nasıl iğrenç hale getireceğini biliyordu."

Anna New York'a vardığında Xenia, kocası William ile Batı Hint Adaları'nda bir gemi yolculuğundaydı. Anna'nın, Xenia'nın Park Avenue'daki bir konakta yaşayan arkadaşı Annie Burr Jennings'le kalmasını ayarlamıştı. Dönüşünün ardından Xenia, Anna'yı gözlemlemek için habersizce Annie Jennings'in kalabalık salonuna girdi. Anna'nın Gleb Botkin'e elini uzatmasını izledikten sonra Xenia, bir eşitliği izlediğini bildiğini açıkladı. "O kadar doğal ki, o kadar içtendei ki, hiçbir şekilde teatral bir jest değildi. Bununla doğal bir ihtişam yayıyordu ve ben de o anda etkilendim."

Xenia, Anna Anderson'ı hemen Büyük Düşes Anastasiya olarak kabul etti. Anna'nın her zaman kendisi olduğunu, hiçbir zaman bir rol oynadığına dair en ufak bir izlenim bırakmadığını ileri sürdü. Anna Anderson, kavga ettikten sonra Xenia'nın evini terk etmek zorunda kaldıktan sonra bile ikisi ömür boyu iyi arkadaş olarak kaldılar.[1] Yunanistan Prensi Christopher kalışını şöyle anlattı:

Ona en büyük nezaketi gösteren yeğenimin yanında kaldı. Daha sonra Çar'ın kız kardeşi olan Büyük Düşes Xenia'ya yönelik muamelesi William Leeds ile bir tartışmaya yol açtı, onu evden kovdu.[2][3]

1905'ten 1918'e kadar Çar II. Nikolay'ın beş çocuğunun öğretmeni Pierre Gilliard, Prenses Xenia'nın ikinci kuzenini en son Xenia 10 ve Anastasia 12 yaşındayken gördüğünü söyledi.[4] Xenia, Anastasia'yı görsel olarak tanımadığını ancak Romanov ailesinin bir üyesi ile "Polonyalı köylü kadın" arasındaki farkı söyleyebilecek yeterliliğe sahip olduğunu hissettiğini söyledi. Anderson, Tsarina Alexandra'nın ailesine güçlü bir aile benzerliği taşıyordu ve huysuzluğu ve öfkesi aynı zamanda Xenia'ya kuzeni Anastasia'yı hatırlatıyordu.[5] Büyük Düşes Xenia'nın oğlu Prens Dmitri, Prenses Xenia'nın söyledikleri hakkında şunları yazdı:

Xenia'nın sorumsuz açıklaması bir şekilde çürütülmeli... Rusya'yı 1914'te 10 yaşındayken terk ettiğini biliyoruz. Ayrıca Nina (kız kardeşi) ve Xenia'nın Nicky Amca'nın ailesini hiç çok sık görmediğini ve onları gördüklerinde çok küçük olduklarını da biliyoruz.[6]

Kişisel hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Xenia iki kez evlendi. 18 yaşındayken, Amerikalı kalay patronu William B. Leeds Sr.'nin oğlu ve varisi William Bateman Leeds Jr. (d.19 Eylül 1902 – ö.31 Aralık 1971) ile evlendi. William, Xenia'nın dayısı Yunanistan ve Danimarka Prensi Christopher'ın üvey oğlu idi. 9 Ekim 1921'de Paris'te evlendiler. Onlarınki ideal bir evlilik olarak görüldü ve çift, Oyster Bay'deki mülkleri Kenwood'da yaşadılar. New York'un Long Island North Shore toplumunda aranan bir çiftti. Xenia ve William'ın 25 Şubat 1925'te Nancy Helen Marie Leeds adında bir kızları oldu. Xenia ve William Leeds 1930'da boşandı. Xenia'nın ikinci evliliği, 10 Ağustos 1946'da Glen Cove, New York'ta evlendiği Herman Jud (d. 1911– ö.1987) ile oldu.

Ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Prenses Xenia Georgievna, 17 Eylül 1965'te 62 yaşında öldü. İkinci kocası, kızı Nancy Leeds Wynkoop ve torunu Alexandra beraber yaşadılar. Nancy Helen Marie Leeds Wynkoop, 7 Haziran 2006'da Woodstock, Vermont'ta 81 yaşında öldü.

Nişanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Massie, R, The Romanovs The Final Chapter, p.181
  2. ^ Once A Grand Duchess: Xenia, Sister of Nicholas II, pp.183–184
  3. ^ Memoirs of HRH Prince Christopher of Greece, p.223
  4. ^ Kurth, Anastasia: The Riddle of Anna Anderson, p. 215
  5. ^ Kurth, Anastasia: The Riddle of Anna Anderson, p. 216
  6. ^ Once a Grand Duchess: Xenia Sister of Nicholas II, p.233
  7. ^ "SAINTANNA.RU | Св. Екатерины". 13 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2017.