Wittenburg Konferansı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wittenburg Şatosu, ilk buluşmanın yeri

Wittenburg Konferansları, belirli çalışma gruplarının toplantıları ve ortak çıkar konularında görüş alışverişi yoluyla Türkiye ve Hollanda arasındaki ikili ilişkileri ve işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan toplantılarıdır.[1] Toplantılar bakanlık düzeyinde ve resmi düzeydedir ve dönüşümlü olarak Hollanda ve Türkiye'de yapılır. Bu toplantılarda sosyal, ekonomik, kültürel ve güvenlik konuları ele alınmaktadır.[2]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Wittenburg konferansı 2008 yılında Wassenaar şehrinde bulunan Wittenburg Şatosu [nl]'nda gerçekleşti. Görüşmeler, Türkiye ve Hollanda arasındaki ikili ilişkileri ve işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan Mart 2008'de imzalanan Uzlaşı Belgesi uyarınca gerçekleştiriliyor.[3] 2014-2018 yılları arasında herhangi bir toplantı yapılmamıştır. 2019'da Amsterdam'da düzenlenen yedinci toplantıda, ikili ilişkileri yeniden düzelince, toplantların her yıl düzenlenmesi planlanmıştı. Ancak COVID-19 salgını nedeniyle bu mümkün olmadı. 2022 yılında Ankara'da yapılan toplantıda göruşmeler tekrar başlandı. Türk-Hollanda toplumu, terörle mücadele, AB-Türkiye ilişkileri, iklim ve enerji gibi konular tartışıldı.

Olası genişleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış politika alanında Hollanda hükümetin ve parlamentosunun danışma organı Adviesraad Internationale Vraagstukken [nl] (AIV), raporunda Wittenburg konferansının kısa vadede Almanya'yı da kapsayacak şekilde genişletilmesini ve eğer ilerleme sağlanırsa, bunun daha kalıcı bir üçlü istişare yapısına yönelmesine tavsiye etti.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The fifth meeting of the 'Turkish-Dutch Bilateral (Wittenburg) Conference' was held in Rotterdam. / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs". www.mfa.gov.tr. 6 Mart 2012. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 
  2. ^ "Turkse minister op bezoek, nadruk op herstel 'sterke vriendschap'". nos.nl (Felemenkçe). 11 Nisan 2019. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 
  3. ^ "The Sixth Turkish-Dutch Conference was held in Ankara / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs". Ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije. 14 Şubat 2014. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 
  4. ^ "De geopolitieke rol van Turkije: trends en toekomstscenario's". Adviesraad Internationale Vraagstukken (Felemenkçe). 8 Kasım 2022. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022.