Willy Wonka

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Willy Wonka
Charlie'nin Çikolata Fabrikası ve Charlie'nin Büyük Cam Asansörü karakteri
CanlandıranGene Wilder (1971)
Johnny Depp (2005)
SeslendirenMaurice LaMarche (reklamlar)
James Arnold Taylor (video oyunu)
Bilgileri
CinsiyetErkek
MeslekÇikolatacı
AileDr. Wilbur Wonka (babası)

Willy Wonka İngiliz yazar Roald Dahl'ın Charlie'nin Çikolata Fabrikası ve Charlie'nin Büyük Cam Asansörü adlı kitaplarında adı geçen kurgusal bir karakterdir. Willy Wonka çocukluğunda dişçilik yapan babası yüzünden ağzına hiç çikolata ve şeker alamamış, bunların zararlı olduğuna inandırılmış, bir gün dayanamayıp tattığında ise tadına hayran kalarak babasının evini çikolata için terk etmiştir.[1]

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Charlie'nin Çikolata Fabrikası[değiştir | kaynağı değiştir]

Willy Wonka devasa bir Çikolata Fabrikası'na sahiptir. Bir gün bu Çikolata Fabrikasını devredeceği bir varis seçmek için bir yarışma düzenler. Dünyada bulunan tüm Wonka çikolatalarının sadece beşine Altın Bilet konur. Bu Altın Bilet'i bulan herhangi bir çocuk yarışmaya dahil olacaktır. Sonunda Charlie Bucket yarışmayı kazanır ve Çikolata Fabrikası'na sahip olur.

Charlie'nin Büyük Cam Asansörü[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonra fabrikanın sahibi Willy Wonka, küçük Charlie ile kalabalık ailesini Büyük Cam Asansöre bindirip bir yolculuğa çıkarır. Charlie'nin Büyük Cam Asansörü adlı bu kitapta bu ilginç yolculuğun öyküsü anlatılıyor.

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Charlie'nin Çikolata Fabrikası kitabının iki filmi çekilmiştir. Bu iki filmin birincisi olan Willy Wonka & the Chocolate Factory 'de Willy Wonka karakterini Gene Wilder, bu iki filmin ikincisi olan Charlie'nin Çikolata Fabrikası 'nda Willy Wonka karakterini Johnny Depp canlandırmıştır.

Yönetmen Paul King, karakterin geçmişini konu alan Wonka adlı yeni bir film çekecek. Willy Wonka karakteri Timothée Chalamet tarafından canlandırılacak.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Willy Wonka-Sinemalar.com". 30 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2013. 
  2. ^ "timothée chalamet, yeni willy wonka filminin başrolünü kaptı". Play Tuşu. 2 Haziran 2021. 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021.