William J. Clinton Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Clinton Vakfı (2001'de William J. Clinton Başkanlık Vakfı olarak kuruldu ,  ve 2013'te Bill, Hillary ve Chelsea Clinton Vakfı olarak yeniden adlandırıldı )  Madde 501(c)(3) kapsamında kar amacı gütmeyen bir kuruluştur . ABD vergi kodu. Amerika Birleşik Devletleri'nin eski başkanı Bill Clinton tarafından , "Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ve dünya çapındaki insanların küresel karşılıklı bağımlılığın zorluklarıyla başa çıkma kapasitelerini güçlendirmek" misyonuyla kuruldu .  Ofisleri New York City ve Little Rock, Arkansas'ta bulunmaktadır .

Vakıf, 2016 yılı boyunca ABD şirketlerinden, yabancı hükümetlerden ve şirketlerden, siyasi bağışçılardan ve diğer çeşitli grup ve bireylerden tahmini 2 milyar dolar topladı.  Zengin bağışçılardan gelen fonların kabulü bir tartışma kaynağı olmuştur.  Vakıf "hayırseverlik uzmanlarından övgüler aldı ve iki partiden de destek aldı".  Hayırseverlik bağışları, parasının çoğunu kendi insani yardım programlarını yürütmek için kullanan Clinton Vakfı'nın ana odak noktası değildir.

Bu vakıf, herkesin bağış yapabileceği bir kamu kuruluşudur ve kişisel Clinton ailesi hayırseverliğine yönelik özel bir kuruluş olan Clinton Ailesi Vakfı'ndan farklıdır.

Clinton Vakfı'nın internet sitesine göre ne Bill Clinton ne de kızı Chelsea Clinton (her ikisi de yönetim kurulu üyesidir), vakıftan herhangi bir maaş veya gelir elde etmemektedir. Hillary Clinton'ın yönetim kurulu üyesi olduğu dönemde vakıftan herhangi bir gelir elde etmediği de bildirildi.

2015'ten itibaren vakıf, rüşvet ve oyun için ödeme planı da dahil olmak üzere görevi kötüye kullanmakla suçlandı , ancak 2019'a kadar yapılan çok sayıda soruşturmada görevi kötüye kullandığına dair hiçbir kanıt bulunamadı. New York Times, Eylül 2020'de, başsavcı Bill Barr tarafından 2016 FBI Crossfire Kasırgası soruşturmasının kökenlerini araştırmak üzere atanan bir federal savcının , FBI'ın Clinton Vakfı'na yönelik bir soruşturmayı nasıl yürüttüğüne ilişkin belgeler ve röportajlar da istediğini bildirdi.  2023'te, FBI yetkililerinin Adalet Bakanlığı'nın getirilecek bir dava olmadığını yazılı olarak kabul etmesi konusunda ısrar ettiği zamana kadar, Trump'ın başkanlığının sona ermesinden günler öncesine kadar Adalet Bakanlığı'nın Vakfı soruşturmaya devam ettiği ortaya çıktı.