Willem Schouten

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Willem Schouten
Willem Schouten, 1625
Doğum1567
Hoorn, Hollanda
Ölüm1625
Antongil Bay, Madagaskar
MilliyetHollandalı
MeslekDenizci

Willem Cornelisz Schouten ( y. 1567 – 1625) Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'nde bir denizciydi . Horn Burnu rotasıyla Pasifik Okyanusu'na giden ilk kişi oldu.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1615-1616 yolculuğunun rotası

Willem Cornelisz Schouten 1567 yılında doğdu.

1 Temmuz 1615'te Willem Schouten ve küçük kardeşi Jan Schouten, Jacob Le Maire tarafından yönetilen bir keşif seyahatiyle, Hollanda'daki Texel'den yola çıktı. Sefer iki gemiden oluşuyordu: Eendracht ve Hoorn .[1] Yolculuğun ana amacı Terra Australis'i bulmaktı. Bir diğer amaç ise Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'nin (VOC) Baharat Adaları'ndaki ticaret kısıtlamalarından kurtulmak için Pasifik Okyanusu'na giden bir batı rotası keşfetmekti. 1616'da Schouten, adını yakın zamanda yok edilen gemi Hoorn'dan aldığı Horn Burnu'nu [note 1] ve Hollanda'nın, Schouten'in doğduğu kasaba olan kayıp gemiye adını verdiği Hoorn şehrini dolaştı. Schouten boğaza "Le Maire Boğazı" adını verdi. Jan Schouten, keşif gezisinin Juan Fernández'den ayrılmasının ardından 9 Mart 1616'da öldü.[1] Pasifik'i güneyden geçerek Tuamotu Adaları'nda Puka-Puka, Manihi, Rangiroa ve Takapoto gibi bir dizi mercan adasını, ardından Tonga Adaları'nda Tafahi, Niuafoʻou ve Niuatoputapu'yu, Wallis ve Futuna Adaları'nda Alofi ve Futuna'yı keşfetti.[1] Daha sonra Yeni İrlanda ve Yeni Gine'nin kuzey kıyılarını takip etti ve Eylül 1616'da Ternate'ye ulaşmadan önce Schouten Adaları olarak bilinen yerlere gitti [1] Eendracht yolculuğu tamamladı ve 1 Temmuz 1617'de Hollanda'ya döndü.

Hollandalılar için bilinmeyen bir güzergâh (Horn Burnu'nun güneyi) keşfetmiş olmasına rağmen, VOC Baharat Adaları'na yönelik ticaret tekelinin ihlal edildiğini ileri sürdü. Schouten tutuklandı (ve daha sonra serbest bırakıldı) ve gemisine Java'da el konuldu. Dönüşünde VOC için tekrar denize açılacak ve bu seyahatlerinden birinde 1625 yılında Madagaskar yakınlarında hayatını kaybedecektir.

Abel Tasman Yeni Gine'nin kuzey kıyılarındaki keşifleri sırasında Schouten'in haritalarını kullanmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Schouten'in günlüğü The Relation'da kaydedildiği üzere, Hoorn'un gövdesinin Patagonya'da beceriksizce yapılan temizleme/yakma teşebbüsünde herhangi bir can kaybı olmamıştır
  1. ^ a b c d e Quanchi, Historical Dictionary of the Discovery and Exploration of the Pacific Islands, pp. 222–33
  • Barreveld, Dirk J. Tegen De Heeren Van De VOC – Isaac Le Maire En De Ontdekking Van Kaap Hoorn. The Hague: Sdu Publishers. Uitgeverij 2002.
  • Bolyanatz, Alexander H. "Where Is Claes Pietersz Bay? An Episode in the History of the Sursurunga of New Ireland", in Ethnohistory 45:2 (1998), p. 319–47
  • Edward Duyker (ed.) Mirror of the Australian Navigation by Jacob Le Maire: A Facsimile of the 'Spieghel der Australische Navigatie ...' Being an Account of the Voyage of Jacob Le Maire and Willem Schouten 1615–1616 published in Amsterdam in 1622, Hordern House for the Australian National Maritime Museum, Sydney, 1999, pp. 202, 1-875567-25-9.
  • Quanchi, Max (2005). Historical Dictionary of the Discovery and Exploration of the Pacific Islands. The Scarecrow Press. ISBN 0810853957.