Wexner Center for the Arts

Koordinatlar: 40°00′01″N 83°00′34″W / 40.000188°K 83.009442°B / 40.000188; -83.009442
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Wexner Sanat Merkezi sayfasından yönlendirildi)
Wexner Sanat Merkezi

Wexner Center for the Arts (Türkçe: Wexner Sanat Merkezi) Ohio Eyalet Üniversitesi’ne ait sanat eserlerinin sergilendiği bir mekan olmasının yanı sıra; çok amaçlı bir çağdaş sanatlar denemesi ve geliştirilmesi merkezidir.

Müze binası, tıpkı üniversitenin kampüsleri gibi, ABD’nin Ohio eyaletinin Columbus şehrinde yer almaktadır. Açılan sergilen, gösteriler, performanslar ve eğitim programları ile Wexner Center hem tanınmış hem de sanat dünyasında yeni olan sanatçılara fırsatlar vermeyi amaçlayarak kurulmuştur. Kasım 1989’da açılan bu sanat merkezinin ismi, kendisine önemli miktarlarda bağışta bulunmuş Leslie Wexner’in babasının anısına verilmiştir.

Mimarisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaldırımdan görünüm

Wexner Center New York kökenli bir mimar olan Peter Eisenman[1] ve Columbus kökenli bir mimar olan Richard Trott tarafından tasarlanmıştır. Peyzaj düzenlemeleri de bir peyzaj mimarı olan Laurie Olin tarafından gerçekleştirilmiştir.

Bu yapı Peter Eisenman’ın inşaatı gerçekleşmiş ilk projesi unvanını da taşımaktadır. Bu projeye kada Peter Eisenman daha çok mimarlık üzerine verdiği eğitim ve teorileriyle tanınmaktaydı. Bu yapının tamamlanmasından sonra birçok başka önemli projeye de imza atmıştır.

Yapıda bir sinema ve tiyatro salonu, görsel performans salonu, bir sinema ve video prodüksiyon stüdyosu, bir kitabevi, bir café ve 1,100 metrekareye yayılan sanat galerileri vardır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The mourning after: attending the wake of postmodernism". Neil Edward Brooks ve Josh Toth. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010.