Warrington bombalamaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Warrington bombalamaları, 1993 yıllarında Birleşik Krallık'ın kentleri olan; Warrington ve Chesire'de yaşanan iki bombalı saldırı. İlk saldırı 26 Şubat'ta, bir gaz depolama tesisinde gerçekleşti. Bu ilk saldırı büyük maddi zarara sebep oldu fakat hiçbir yaralanma yaşanmadı. Bu sırada saldırıdan sorumlu kişiler bir polisi yaraladı ve bunlardan ikisi araç kovalamasıyla yakalandı. İkinci saldırı 20 Mart'ta yaşandı, iki küçük bomba Warrington kentindeki Bridge Street'te patladı; iki çocuk öldü ve 56 kişi yaralandı.

Saldırılar, Geçici İrlanda Cumhuriyeti Ordusu (İngilizce; Provisional Irish Republican Army veya kısaca IRA) tarafından 1970'lerin ilk aylarında başladı. Birleşik Krallık Hükümeti'nin Kuzey İrlanda'dan çekilmesi amacıyla yapıldı. Bunun üzerine IRA, terör örgütü ilan edildi.

İlk saldırı[değiştir | kaynağı değiştir]

1993'te 25 Şubat gecesinde 3 adet IRA üyesi Warrington'daki winwick yolundaki gaz depolama tesisine bombaları gece 23:45'te kurdular. Bir polis, Sankey sokağında o saatlerde kamyonetle giden üç kişiyi durdurdu. Onları sorguladı ve kamyonetin içinden açılan ateşle vuruldu.[1] Bir saat sonra Lymm köyündeki bir aracı çaldılar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gas Works Bombing 20 Years On". Warrington Guardian. 2013. 14 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]