Wanko soba

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wanko soba
Ülke(ler)Japonya
BölgesiIwate
TipiJapon eriştesi
Ana malzemelerNoodle (soba)

Wanko soba (Japonca: わんこそば), Japonya'nın Iwate Eyaleti'nin, özellikle Morioka ve Hanamaki'den gelen bir Japon eriştesi tipidir. Küçük kaselere porsiyon olarak konan soba eriştesinden oluşmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Wanko adı, Iwate Eyaleti'nin yerel lehçesinde "kase" anlamına gelmektedir. Ancak daha spesifik olarak küçük, ahşap bir Japon çorba kasesi anlamına gelir.[1] Ancak yemeğin kökeni hakkında birçok teori vardır:

  • Bu teori, arsasında festival düzenleyen bir toprak sahibinin hikâyesidir. Festivallerde geleneksel olarak soba yiyen yüzden fazla köylü ve misafirden oluşan bir kalabalık vardı. Ancak doyurulacak çok insan vardı ama sobanın yapılacağı kaplar çok küçüktü. Bu yüzden, soba erişteleri herkese yetecek kadar katılımcılara paylaştırıldı.
  • Wanko soba kaseleri
    Nanbu bölgesinin bölge lordu Nanbu Toshinao, Hanamaki'deki bir evde durdu ve yemek istedi. Hizmetlileri ona küçük bir çorba kasesinde soba ikram etti. Hizmetliler Toshinao'ya fazla rustik ve lezzetsiz bir şeyler servis ettiklerini düşünerek tepkisinden korkuyorlardı. Ancak Toshinao bunun lezzetli olduğunu düşündü ve daha fazla yemek istedi. Bu teorinin, misafirleri tatmin olana kadar küçük kaseler sunmaya devam eden ev sahiplerinin geleneğini oluşturduğu söylenmektedir.[2]

Yemeğin nasıl ortaya çıktığına dair pek çok hikâye var ama en yaygın olanı bu ikisidir. Ancak wanko terimi II. Dünya Savaşı sonrasına kadar ortaya çıkmadığından bazıları hikâyelerin doğruluğu sağlanamamaktadır.

Aralık 1957'de Hanamaki-shi Kültür Merkezi, en çok kase wanko sobayı kimin yiyebileceğine ilişkin ilk yıllık yarışmanın yapıldığı yerdi. Yarışma, birçok ülkeden noodle hayranlarının katılımıyla günümüzde de devam etmektedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Perry, Julien (9 Temmuz 2013). "Competitive Eating". Eater Seattle (İngilizce). 28 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 
  2. ^ Brown, A. V. (1 Kasım 2022). "The All-You-Can-Eat Soba Noodle Challenge You Can't Miss In Japan". Mashed (İngilizce). 2 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 
  3. ^ "All Japan Original Wanko Soba Contest". Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. [ölü/kırık bağlantı]