Japon eriştesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sade Japon eriştesi.

Japon eriştesi ― Erişte, Japon mutfağının temelini oluşturur. Genellikle daldırma soslarla veya çorbalarda veya sıcak yemeklerde soğutulmuş olarak servis edilirler.

Ramen,buğday unu, tuz, su vebir çeşit alkali su olankansuidenyapılanince,buğdayesaslı eriştelerdir. Hamur yuvarlanmadan önce yükseltilir. Meiji döneminde Çin'den ithal edildiler. Çin'den Japonya'ya sıçramanın nasıl yapıldığı hala tartışılıyor, ancak 1910'da Yokohama'da bir Çin restoranının lamian olarak bilinen bir yemeği servis etmeye başladığı genel olarak kabul ediliyor.

Ramen eriştelerinin sert bir dokusu vardır ve genellikle soluk sarı renktedir. Erişteler şekil, genişlik ve uzunluk bakımından değişiklik gösterebilir. Et suyu içinde servis edilirler. Örnekleri Ramen yemekler olan Shoyu ramen, shio ramen, miso ramen, tonkotsu ramen ve ramen köri .

Shirataki, konnyaku'dan yapılan berrak eriştelerdir. Bu erişteler çiğnenebilir veya lastiksi. Shirataki, sukiyaki ve oden gibi yemeklere doku eklemek için kullanılır.

Soba,karabuğdayve buğday unundanyapılan bir eriştedir.Sobaeriştesi kurutulmuş veya taze olarak mevcuttur. Sıcak et suyu ile veya daldırma sos (tsuyu)ile soğuk olarak servis edilebilir. Örnekleri,sobayemekler olan Zaru soba(soğutulmuş),kake soba, tempura soba,kitsune sobavetororo soba. Popüler Japon yemeği Yakisoba'nın adında"soba"bulunsa da, yemek Çin usulü erişte (chūkamen) ile yapılır.

Sōmen eriştesi çok ince, beyaz,buğdayesaslıbir eriştedir . Çorbalarda ve diğer sıcak yemeklerde kullanılabilmesine rağmen, genellikle yaz aylarında daldırma soslarla soğutulmuş olarak servis edilirler.Sōmeneriştelerihiyamugiveudoneriştelerineçok benzer, sadece daha incedir (yaklaşık 1.3 mm genişliğinde).Sōmen, üretimindeyağaihtiyaç duyar. Yaz aylarında Japonlar,serin kalmak içinsoğuksōmentüketirler.

Hiyamugi,sōmenveudoneriştelerine benzer veikisiarasında bir yerde bulunanbuğday unuerişteleridir. Bu erişteler genelliklesōmenveudonerişteleriyleaynı şekilde servis edilir. Çoğunlukla beyaz olsalar da, pembemsi veya kahverengi tonların erişteleriyle karıştırılmış paketler vardır.

Udon, Japon mutfağında servis edilen eriştelerin en kalın olanıdır. Udon, 4–6 mm genişliğinde beyaz, buğday bazlı eriştelerdir. Bu erişteler, yaz aylarında daldırma sosu ile soğutulmuş, daha soğuk olduğu zamanlarda ise sıcak yemekler ve çorbalarda servis edilir. Udonyemekleri kitsune udon, Nabeyaki udon, curry udonveyaki udon'u içerir. Bununla birlikte, sara udon, gevrek olan farklı bir erişte türü kullanılarak yapılır.

Harusame, patates nişastasından yapılan cam eriştedir .

Tokoroten,dikdörtgen bir enine kesite sahip jöle benzeri agar dilimleridir.

ReferanslarDüzenle[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Sakui, S. (2009, 1 Temmuz). Somen: Soğutulmuş, Japon Erişteleri bir Yaz Keyfi . Los Angeles zamanları. Erişim tarihi: January 9th, 2010
  2. ^ Soba Noodles (2003, 27 Ocak) Soba Noodles . Japan-guide.com Erişim tarihi: 9 Ocak 2010