Walter von Cronberg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Walter von Cronberg
Töton Şövalyeleri'nin Büyük Üstadı
Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Hüküm süresi1527–1543
Önce gelenAlbrecht
Sonra gelenWolfgang Schutzbar
Doğum1477 ya da 1479
Kronberg Kalesi
Ölüm4 Nisan 1543
Mergentheim
DiniKatolik Kilisesi

Walter von Cronberg (1477 veya 1479 - 4 Nisan 1543), 1527'den 1543'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 38. Büyük Üstadıydı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Von Cronberg, Frankfurt yakınlarındaki Kronberg Kalesi'nde yaşayan oldukça fakir bir şövalye ailesinden gelmektedir. 1497'de Töton Tarikatı'na katılmış ve 1499'dan itibaren Mergentheim Komturei'sinde vergi tahsildarı olarak görev yapmıştır. 1504'te Frankfurt Komtur'u olmuştur. Selefi Albrecht'in döneminde von Cronberg, Polonya Kralı I. Zygmunt nezdinde Papalık temsilcisiydi . 1517'de St. Sebastian Kardeşliği'ni kurdu ve 1526'da Tarikatın Alman şubesinin Efendisi olan Deutschmeister seçildi.

1525'te Albrecht, Lutheranizme geçtiğinde ve aforoz edildiğinde, von Cronberg kendisini bir sonraki Büyük Üstat ilan etmiştir. İddiası Werner von Orseln'in 14. yüzyıldan kalma bir tüzüğüne dayanmaktaydı; bu kanunda Büyük Üstadın yokluğu durumunda Tarikatın diğer kollarından birinin Üstadının göreve devam edeceği belirtilimekteydi.

Ancak bu karar, Livonya Tarikatı Başkanı Wolter von Plettenberg'in de bu işleve hak iddia etmesiyle bir miktar direnişle karşılanmıştır. Çatışma, meseleyi 1527'de von Cronberg'in lehine çözen İmparator V. Karl tarafından önlenmiş ve onu "Büyük Üstat Dairesinin Yöneticisi" ilan etmiştir. Ayrıca Büyük Üstadın Albrecht'in Prusya Dükalığı üzerindeki iddiası da yenilenmiştir. Orada hiçbir kontrol uygulanamadığından, Büyük Üstadın koltuğu Königsberg'den güney Almanya'daki Deutschmeister'in koltuğuna, Würzburg yakınlarındaki Mergentheim'a taşınmıştır.

1530'dan itibaren von Cronberg kendisini Tarikatın Katolik karakterini kurtarmaya adamıştır. Bununla birlikte, giderek daha fazla şövalyenin Protestanlığa geçerek veya Katolik Büyük Üstatlara itaatsizlik ederek yeminini bozmasıyla, Kutsal Roma İmparatorluğu'ndaki Töton Tarikatı'nın daha fazla sekülerleşmesini önlemede başarısız oldu.