Wallace Çizgisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wallace Çizgisi

Wallace Çizgisi, Oryantal ve Avustralyen zoocoğrafya bölgeleri arasından geçen, İngiliz doğa bilimci Alfred Russel Wallace'ın önerdiği sınır. Hint Okyanusundan kuzeye doğru uzanarak Bali ve Lombok adaları arasındaki Lombok Boğazı ile Borneo ve Selebes adaları arasındaki Makassar Boğazından geçen bu çizgi doğuya yönelir ve Mindanao'nun güneyinde Filipin Denizine ulaşır.

Wallace Çizgisi, zoocağrafyacıların birçoğu tarafından artık bölgesl sınır olarak kabul edilmemesine karşın birçok büyük hayvan grubunun coğrafi dağılımını sınırlar.Çeşitli balık, kuş ve memeli grubunun yanı sıra bazı omurgasızlarda Wallace Çizgisi'nin bir yanında bol ve çeşitli, öbür yanında ise çok az ya da hiç yoktur.

Hint-Malay Bölgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Deniz seviyesinin düştüğü buzul çağlarında türlerin ataları güneydoğu Asya'dan kara yoluyla çevreye yayılmış su seviyeleri yükselince de adalarda kalmışlardır. Zamanla Cava gergedanı gibi bazı türlerde alt türler ortaya çıkardı. Bu hatta 177 kuş ve 215 tür memeli tür vardır.

Avustro-Malay Bölgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölgenin çekirdeğini deniz seviyesinin düşük olduğu çağlarda bir arada bulunan iki anakara olan Avustralya ve Yeni Gine oluşurmaktadır. Keseliler çok çeşitlilik göstermektedir.Bu bölgede 241 kuş ve 79 tür memeli yaşamaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]