Waitangi, Chatham Adaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Waitangi (başlangıçta Moriori tarafından Waiteki olarak adlandırılmıştır), Okyanusya ülkesi Yeni Zelanda'ya bağlı olan Chatham Adaları'nın ana limanı ve en büyük yerleşim yeridir. Takımadaların ana adası olan Chatham Adası'nın batı kıyısında, Petre Körfezi'nin güney kıyısında yer almaktadır. 2018 nüfus sayımında 177 nüfusuyla Waitangi, takımadalardaki açık ara en büyük yerleşim yeridir ve adalardaki 663 kişilik nüfusunun yaklaşık %27'sini oluşturur.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Waitangi, Chatham Adası'nın batı kıyısında, Waitangi Körfezi'nin güney ucu ile adanın güney platosunun kuzey etekleri arasında yer almaktadır. Nairn Nehri körfeze akmadan önce yerleşimin içinden kuzeye doğru akıyor. Huro Gölü yaklaşık 2 km (1,2 mi) doğuda yer almaktadır.

Kasabanın antipodu Fransız kasabası Alzon'dur.[1]

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Waitangi, yıl boyunca ılıman sıcaklıklara sahip okyanus iklimi yaşar. Yağış yılın herhangi bir zamanında düşebilir ve en yüksek yağmur yüzdesi kış aylarında görülür.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Waitangi, Yeni Zelanda İstatistikleri tarafından kırsal bir yerleşim yeri olarak tanımlanıyor ve 486 km2 (188 sq mi) bir alanı kapsıyor.[2] Haziran 2023 itibarıyla tahminî nüfusu 200 olup, nüfus yoğunluğu 41 km2 /kişidir.

Tarihî nüfus
Yıl Nüfus   %± Artış  
2006 189 —    
2013 168 −1,67%
2018 177 1,05%
Kaynak: [3]

İdarî yönetim ve hizmetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Waitangi, Yeni Zelanda'nın üniter otoritelerine eşdeğer yerel yönetim sağlayan Chatham Adaları Konseyi'nin merkezi konumundadır. Konsey, ziyaret eden bir Bölge Mahkemesi Yargıcına ev sahipliği yapar ve yerel bir polis memurunun üssüdür. Dört yatak odalı bir hastane tesisinde bir doktor ve iki hemşire görev yapmakta.

Yerleşim, Eğitim Bakanlığı tarafından hizmet verilen iki ilkokula ev sahipliği yapmaktadır. Bu okullar Te One Okulu ve Kaingaroa Okulu'dur. Adadaki çocukların çoğu orta öğrenimine Yeni Zelanda'da devam etmekte.[4][5]

Waitangi'deki yerel hizmetler arasında Waitangi Limanı ve Balık İşleme Fabrikası, bir ANZ Bankası ve postanesi, içki dükkanı, market, burger kafe ve bir otel ve pub bulunmaktadır. Yerel gönüllüler Radio Weka radyo istasyonunu yönetiyor ve Yeni Zelanda televizyonunu yeniden yayınlıyor. Geniş bant ve 4G cep telefonu kapsama alanı Spark, 2degrees ve One NZ aracılığıyla mevcuttur; RCG ağının yanı sıra uydu ve ADSL geniş bant hizmetleri aracılığıyla.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "From city life to the Chathams Islands: Why Helen Bint chose a life of isolation in remote New Zealand". thisNZlife. 10 Mayıs 2019. 20 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2021. 
  2. ^ "ArcGIS Web Application". statsnz.maps.arcgis.com. 24 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2021. 
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Census 2018 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "Te One School - About us". www.teone.school.nz (İngilizce). 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  5. ^ "Kaingaroa School (Chatham Islands) | Education Review Office". ero.govt.nz. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]