Vuruş sayım yöntemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Çin cep telefonunun klavyesi, Wubihua yönteminde 1-5 arasındaki sayıların rollerini gösteriyor
Bir Çin cep telefonunun T9 tuş takımı, Wubihua yönteminde 1-5 arasındaki sayıların rollerini gösteriyor
Bazı Çince karakterlerin temel vuruşlarına göre ayrıştırılması. Bu giriş yönteminin bazı uygulamaları, karşılık geldikleri temel vuruş adının pinyininin ilk harfi olan "h", "s", "p", "n" ve z" tuşlarını atar.

Vuruş sayım yöntemi (Basitleştirilmiş Çince: 笔画; pinyin: bǐ huà), Wubihua yöntemi, Vuruş giriş yöntemi veya Bihua IME (五笔画输入法; wǔ bǐhuà shūrù fǎ veya 筆劃輸入法; Bǐhuà shūrù fǎ) (tam anlamıyla 5 vuruşlu giriş yöntemi), bir bilgisayarda veya cep telefonunda metin yazmak için kullanılan nispeten basit bir Çince giriş yöntemidir. Bu yöntem telaffuzu değil, kelimenin vuruş sırasını temel alır.[1] Beş veya altı düğme kullanır ve genellikle sayısal bir tuş takımına yerleştirilir. Bu yöntemle Geleneksel Çince karakterleri girmek mümkün olsa da, bu yöntem genellikle Basitleştirilmiş Çince karakterlerle ilişkilendirilir. Wubihua yöntemi, Wubi yöntemiyle karıştırılmamalıdır.

1'den 5'e kadar olan beş tuşun her birine belirli bir vuruş türü atanmıştır (Yong'un Sekiz Prensibi'ne benzer; bu beş vuruşa bazen 橫竖撇捺折[a] (héng-shù-piē-nà-zhé) denilir ve bu ifadenin her karakteri, ilgili beş vuruşun tek heceli bir açıklamasıdır:[b]

  1. Soldan sağa yatay vuruş (一)
  2. Yukarıdan aşağıya dikey vuruş (丨)
  3. Sağdan sola doğru uzun çapraz vuruş (丿)
  4. Soldan sağa doğru çok kısa çizgi vuruş (丶)
  5. Sola doğru aşağı doğru bir kancayla biten soldan sağa yatay vuruş (乙)

Herhangi bir karakteri girmek için kullanıcının karakterin vuruşlarına karşılık gelen tuşlara basması ve ardından eşleşen karakterlerin bulunduğu listeden seçim yapması yeterlidir. Karakteri oluşturan daha fazla vuruş girildikçe, aralarından seçim yapılabilecek öneriler listesi giderek daha belirgin hale gelir.[1] Sistem, yanlış vuruş sırasına sahip bir karakter girişini tanımayacaktır.[1] Bazı insanlar cep telefonuna karakter girmenin bu yöntemini pinyin'den daha hızlı buluyor. Aslında, pinyin Mandarin Çincesine dayandığından, Çincenin diğer türlerini konuşan ve asla pinyin öğrenmemiş olan birçok Çinli - özellikle Hong Kong ve Makao gibi Çin'in güney bölgelerinde - dokunmatik ekran tabanlı akıllı telefonlar el yazısı tanıma olanağına izin verene kadar telefonlarına karakter girmenin yalnızca bu yöntemini kullanıyordu.

Wubihua, öğrenmesi en kolay yöntemlerden biridir çünkü basittir ve telaffuz veya pinyin bilgisi gerektirmez. Bununla birlikte, bir Wubihua kodu normalde on karakterle eşleşeceğinden ve her karakterin sadece bir doğru vuruş sırası olduğundan, bu belirsiz olma eğilimindedir, bu da vuruş sırası yanlış olan kullanıcıların kafasını karıştırır.

Vuruşlar, Wubihua girişine genel olarak aşağıdaki tabloya göre eşlenir:

Wubihua Karakteri Vuruş tipi Vuruş Vuruş adı (Basitleştirilmiş Çince ve pinyin)
1 Yatay veya Yükselen Héng
2 Dikey Shù
竖钩 Shù Gōu
3 Sola Düşen Piě
4 Nokta veya Sağa Düşen Diǎn
提捺 Tí Nà
5 Dönen 横折 Héng Zhé
横撇 Héng Piě
横钩 Héng Gōu
竖折 Shù Zhé
竖弯 Shù Wān
竖提 Shù Tí
撇折 Piě Zhé
撇点 Piě Diǎn
撇钩 Piě Gōu
弯钩 Wān Gōu
斜钩 Xié Gōu
横折折 Héng Zhé Zhé
横折弯 Héng Zhé Wān
横折提 Héng Zhé Tí
横折钩 Héng Zhé Gōu
横斜钩 Héng Xié Gōu
竖折折 Shù Zhé Zhé
竖折撇 Shù Zhé Piě
竖弯钩 Shù Wān Gōu
横折折折 Héng Zhé Zhé Zhé
横折折撇 Héng Zhé Zhé Piě
横折弯钩 Héng Zhé Wān Gōu
横撇弯钩 Héng Piě Wān Gōu
竖折折钩 Shù Zhé Zhé Gōu
横折折折钩 Héng Zhé Zhé Zhé Gōu

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Geleneksel karakterlerle, Çince橫豎撇捺折.
  2. ^ Çince橫竖撇捺折 (héng-shù-piē-nà-zhé), listesinde, dördüncü vuruş olan (Çince []) yerine Çince (diǎn) karakteri de kullanılır: Çince橫竖撇点折 (héng-shù-piē-diǎn-zhé) ya da geleneksel karakterlerle Çince橫豎撇點折.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Wicentowski, Joe (1994). "Wubihua for Speakers of English". Yale University. 24 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]