İçeriğe atla

Vulkanoid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir vulkanoid, sanatçı izlenimi

Vulkanoidler, Merkür gezegeninin yörüngesindeki dinamik olarak kararlı bir bölgede Güneş'in yörüngesinde dönen varsayımsal bir asteroit popülasyonudur. Adlarını, 1915'te genel göreliliğin ortaya çıkmasıyla çürütülen varsayımsal gezegen Vulcan'dan alırlar. Şimdiye kadar hiçbir vulkanoid keşfedilmemiştir, var olup olmadıkları henüz belli değildir.

Eğer varlarsa, vulkanoidler çok küçük ve Güneş'in parlaklığına yakın oldukları için tespit edilmeleri çok zordur. Güneş'e yakınlıkları nedeniyle, yerden aramalar yalnızca alacakaranlık veya güneş tutulması sırasında gerçekleştirilebilir. Herhangi bir vulkanoidin yaklaşık 100 metre ile 6 kilometre arasında bir çapta ve muhtemelen yerçekimsel olarak kararlı bölgenin dış kenarına yakın, neredeyse dairesel yörüngelerde bulunması gerektiği düşünülmektedir.

Vulkanoidler, bulundukları takdirde, bilim insanlarına ilk gezegen oluşum dönemine ait materyallerin yanı sıra Güneş Sistemi'nin erken dönemlerinde yaygın olan koşullara ilişkin içgörüler sağlayabilir. Güneş Sistemi'ndeki diğer her kütleçekimsel olarak kararlı bölgenin nesneler içerdiği tespit edilmesine rağmen; Yarkovsky etkisi gibi yerçekimsel olmayan kuvvetler veya Güneş Sistemi'nin ilk aşamalarında gezegen göçünün etkisi bu bölgedeki asteroidleri tüketmiş olabilir.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]