Uzay araçlarınca ziyaret edilen küçük gezegen ve kuyruklu yıldızların listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Aşağıdaki liste, uzay araçlarınca ziyaret edilmiş bütün küçük gezegen ve kuyruklu yıldızların listeler.

Uzay araçlarınca ziyaret edilmiş küçük gezegenler[değiştir | kaynağı değiştir]

1990'lardan beri şimdilik hepsi asteroit ve cüce gezegen olan toplamda 13 küçük gezegen, uzay sondaları tarafından ziyaret edildi. Güneş'in etrafında doğrudan dönmeyen uydular, yani kuyruklu yıldızlar ve gezegenler, küçük gezegen olmadığından alttaki tabloya alınmadığına dikkati çekeriz.

Listelenmiş cisimlerin yanı sıra üç asteroit, sondalar tarafından detay seçilemeyecek kadar uzaktan (100.000 km'nin üstünde)  resmedilmiş olup bu yüzden "ziyaret edilmiş" sayılmazlar. Asteroit 132524 APL, New Horizons tarafından 2006'da 101.867 km'den, 2685 Masursky Cassini tarafından 2000'de 1.600.000 km'den ve 307 Nike Pioneer 10 tarafından 1972'de 8.800.000 km'den resmedilmişti. Dünya'nın yörüngesinde bulunan bir uzay aracı olan Hubble Uzay Teleskobu, birçok büyük asteroit resmetmiştir, bunlara 2 Pallas ve 3 Juno da dahildir.

Küçük gezegen Uzay sondası
İsmi Resim Boyutlar

(km)(a)

Keşif yılı İsim En yakın yaklaşım Notlar
yıl (km) yarıçaplar cinsinden(b)
1 Ceres
PIA19562-Ceres-DwarfPlanet-Dawn-RC3-image19-20150506.jpg
952 1801 Dawn 2015–şimdi 200 takriben

(planlanmış)

0,42 Ceres'in ilk "yakın çekimi" Aralık 2014'te yapıldı; sonda, Mart 2015'te yörüngeye girdi; bir uzay aracınca ziyaret edilen ilk cüce gezegen ve en büyük asteroit
4 Vesta Vesta full mosaic.jpg 529 1807 Dawn 2011–2012 200takriben 0,76 uzay sondası 5 Eylül 2012'de yörüngeden ayrılarak Ceres'e doğru yola çıktı; bir uzay aracınca ziyaret edilen ilk "büyük dört" asteroidi, o zaman ziyaret edilmiş en büyük asteroit
21 Lutetia
Rosetta triumphs at asteroid Lutetia.jpg
120×100×80 1852 Rosetta 2010 3.162 64,9 yanından geçiş 10 Temmuz 2010'da; o zaman ziyaret edilen en büyük asteroit
243 Ida
243 ida crop.jpg
56×24×21 1884 Galileo 1993 2.390 152 yanından geçiş; Dactyl tarafından keşfedildi; ayı olan ve bir uzay aracınca ziyaret edilen ilk asteroit, o zaman ziyaret edilen en büyük asteroit
253 Mathilde
(253) mathilde crop.jpg
66×48×46 1885 NEAR Shoemaker 1997 1.212 49,5 yanından geçiş; o zaman ziyaret edilen en büyük asteroit
433 Eros
Eros - PIA02923.jpg
34×11×11 1898 NEAR Shoemaker 1998–2001 0 0 1998'de yanından geçildi; 2000'de yörüngesine girildi (yörüngesinden incelenen ilk asteroit); 2001'de yüzeye iniş; bir asteroide yapılan ilk iniş, bir uzay aracınca yörüngesine girilen ilk asteroit, bir uzay aracınca ziyaret edilen ilk Dünya'ya yakın asteroit
951 Gaspra
951 Gaspra.jpg
18,2×10,5×8,9 1916 Galileo 1991 1.600 262 yanından geçiş; bir uzay aracınca ziyaret edilen ilk asteroit
2867 Šteins
2867 Šteins by Rosetta (reprocessed).png
4,6 1969 Rosetta 2008 800 302 yanından geçiş; ESA tarafından ziyaret edilen ilk asteroit
4179 Toutatis 4,5×~2 1934 Chang'e 2 2012 3,2 0,70 yanından geçiş;[1] yüzeye en yakın asteroit geçişi, bir Çin sondasınca ziyaret edilen ilk asteroit
5535 Annefrank
Asteroid 5535 Annefrank.jpg
4,0 1942 Stardust 2002 3.079 1230 yanından geçiş
9969 Braille
PIA01345.jpg
2,2×0,6 1992 Deep Space 1 1999 26 12,7 yanından geçiş; arkasından Borrelly Kuyruklu Yıldızı'nın yanından geçti; arıza, yanından geçmeye çalışırken hedefi kaçırdı
25143 Itokawa 0,5×0,3×0,2 1998 Hayabusa 2005 0 0 inişe geçti; 2010'da Dünya'ya toz örnekleri geri getirdi - bir asteroitten ilk örnek geri getirme misyonu; bir uzay aracınca ziyaret edilen en küçük asteroit, NASA'ya ait olmayan bir uzay aracınca ziyaret edilen ilk asteroit
134340 Pluto
Global LORRI mosaic of Pluto in true colour.jpg
2.370 1930 New Horizons 2015 12.500 10,5 yanından geçiş; ziyaret edilen ilk Neptün ötesi cisim, bir uzay aracınca ziyaret edilen en uzak cisim
Notlar:
a Bir küçük gezegenin boyutları, küresel olmayan şekliyle (ortalama) çap yerine x, y ve z eksenleri verilerek tanımlanabilir. 
b En yakın karşılaşma, küçük gezegenin ortalama çapının katları olarak verilmiştir.
 · Öngörülen liste sıralaması: küçük gezegen tanımına göre yükselerek yapıldır.

Uzay araçlarınca ziyaret edilmiş kuyruklu yıldızların listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuyruklu yıldız Uzay sondası
İsim Resim Boyutlar

(km)(a)

Keşif

yılı

İsim En yakın yaklaşım Notlar
yıl (km) yarıçap(b)
Giacobini–Zinner
Comet 21P Giacobini-Zinner.jpg
2 1900 ICE 1985 7,800 7,800 yanından geçilen ilk kuyruklu yıldız
Halley
Lspn comet halley.jpg
15×9 Known
since
antiquity
Vega 1 1986 8,889 1,620 yanından geçiş
Vega 2 1986 8,030 1,460 yanından geçiş
Suisei 1986 151.000 27.450 uzaktan geçiş
Giotto 1986 596 108 yanından geçiş; bir kuyruklu yıldız çekirdeğinin ilk doğrudan çekilmiş resmi
Grigg–Skjellerup
Grigg-Skjellerup Eso9209a.jpg
2,6 1902 Giotto 1992 200 154 yanından geçiş
Borrelly
Comet Borrelly Nucleus.jpg
8×4×4 1904 Deep Space 1 2001 2,171 814 yanından geçiş; sonda, kuyruklu yıldızın komasına girdiğinde en yakın mesafeye Eylül 2001'de erişti[2]
Wild 2
Wild2 3.jpg
5,5×4.0×3,3 1978 Stardust 2004 240 113 yanından geçiş; bir kuyruklu yıldızdan Dünya'ya örnek geri getiren ilk misyon (2006)
Tempel 1
PIA02142 Tempel 1 bottom sharped.jpg
7,6×4,9 1867 Deep Impact 2005 500 80 yanından geçiş; gök cismine çarpan bir modül taşıdı
Deep Impact's impactor vehicle 2005 0 0 bir kuyruklu yıldıza ilk iniş (bir krater oldu)
Stardust 2011 181 57,9 yanından geçiş; Deep Impact'in yaptığı kraterin resmini çekti
Hartley 2
Comet Hartley 2.jpg
1,4 1986 EPOXI

(was Deep Impact)

2010 700 1.000 yanından geçiş; ziyaret edilen en küçük kuyruklu yıldız
Churyumov–Gerasimenko
Comet 67P on 19 September 2014 NavCam mosaic.jpg
4,1×3,3×1,8 1969 Rosetta 2014 6 3,91

5,37

bir kuyruklu yıldız etrafında yörüngeye giren ilk araç (Kasım 2014); 2015'te yörüngesi oturdu; OSIRIS 11 cm/px'lik resimleri Bahar 2015'te çekti[3]
Philae (Rosetta's lander) 2014 0 0 bir kuyruklu yıldıza ilk yumuşak iniş (Kasım 2014)
Notes:
(a) Küresel olmayan düzensiz şekillerinden dolayı boyutlarını tarif etmek için kuyruklu yıldızın x, y ve z eksenleri, (ortalama) çaplarının yerine kullanılmaktadır.
(b) En yakın yaklaşma, kuyruklu yıldızın (ortalama) yarıçapının katları olarak verilmiştir.
 · Liste, kuyruklu yıldızın ilk ziyaretine göre azalan şekilde sıralanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Chang'E 2 images of Toutatis – December 13, 2012 – The Planetary Society
  2. ^ "Deep Space 1 – NSSDC/COSPAR ID: 1998-061A". NASA. 26 Ağustos 2014. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Temmuz 2015.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  3. ^ "Rosetta Spacecraft Sees Its Shadow on a Comet (Photo)". Space.com. 5 Mart 2015. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Rosetta flew just 3,7 miles (6 kilometers) from Comet 67P's surface, resulting in a resolution of 4,3 inches (11 centimeters) per pixel [for OSIRIS].