Vlaams Belang

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vlaams Belang, Belçika'nın Flaman Bölgesi ve Brüksel Başkent Bölgesi'nde Flaman milliyetçisi ve sağcı popülist[1] bir siyasi partidir.

Vlaams Belang, 2004'teki bir davanın partiyi ırkçılıktan mahkum etmesinden sonra feshedilen Vlaams Blok'un yeniden devamıdır. Kendisini Vlaams Belang ismiyle yeniden örgütleyen parti, ayrılıkçı ve Flaman milliyetçi bir platformda kampanya yürüterek selefinin temel felsefesini sürdürdü. Aynı zamanda, Flaman kültürel kimliğinin korunmasını, çok kültürlülüğe muhalefeti destekliyor ve daha katı kanun ve düzen politikaları çağrısında bulunuyor. Bununla birlikte, VB, eski Vlaams Blok yasasının[2] daha tartışmalı kısımlarında bazı değişiklikleri yumuşattı ve uyguladı ve kendisini eski programlarının bazılarından uzaklaştırarak imajını radikalden daha muhafazakar bir partiye dönüştürmeye çalıştı. Bununla birlikte, diğer partilerin çoğu başlangıçta eski partiye karşı uygulanan güvenlik kordonunu sürdürdü ve Vlaams Belang'ın hükümette herhangi bir düzeyde yer almasını etkili bir şekilde engelledi. Ek olarak, Belçika tahliye yasası aracılığıyla partiye özel kamu sübvansiyonlarını kesme girişimleri yapıldı.

Vlaams Blok gibi, Vlaams Belang da başlangıçta Flaman seçmenler arasında popülerdi ve Avrupa'nın en başarılı ulusal-popülist partilerinden biriydi. Bununla birlikte, 2008'den itibaren parti, parti içindeki iç anlaşmazlıklar ve Flaman bağımsızlığını da destekleyen daha ılımlı milliyetçi Yeni Flaman İttifakı'nın yükselişiyle aynı zamana denk gelen destek ve üyelikte bir gerileme yaşadı. Tom Van Grieken'in mevcut liderliği altındaki VB, halk desteğini yeniden kazanmaya başladı ve 2019 federal seçimlerinde geri dönüş yaptı. Seçimin ardından, medyada parti üzerindeki sağlık kordonunun ilk kez kaldırılabileceğine dair bazı spekülasyonlar yapıldı.[3]

ideoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Vlaams Belang'ın politikaları temel olarak Flaman bağımsızlığı, çok kültürlülüğe muhalefet ve geleneksel Batı değerlerinin savunulması konularına odaklanıyor.

Sosyal sorunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vlaams Blok selefi gibi, Vlaams Belang da başlangıçta eşcinsel evliliğe karşıydı ve bunun yerine eşcinsel çiftler için sivil ortaklıkları savundu. Liderliği üstlenenTom Van Grieken, partinin eşcinsel evliliğe muhalefetini bıraktığını belirtti Parti, 2014 yılında duruşunu yumuşattı ve politikasını eşcinsel evliliği destekleyecek şekilde değiştirdi. Bu daha ılımlı duruş, tüm parti üyeleri tarafından geniş çapta kabul görmedi. Kürtaj konusunda parti toplumsal olarak muhafazakârdır.[4]

Kanun ve Düzen[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti, Flaman şehirlerini güvence altına almak için sıfır tolerans politikası uygulamak istiyor Hükümlülerin hapis cezalarının yalnızca üçte biri çekildikten sonra serbest bırakılmalarına izin veren Belçika şartlı tahliye yasasının kaldırılmasını destekliyor. Parti ayrıca uyuşturucunun serbestleştirilmesine de karşı çıkıyor. "Suç istatistiklerinde göçmenlerin çok fazla temsil edildiğini" öne süren parti, "İslami terör tehdidiyle mücadele etmenin" yanı sıra suçlu ve yasadışı yabancıları da sınır dışı etmek istiyor.[5]

Dış politika[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti, Avrupa kültürünü koruma ve barışı sağlamak için uluslararasındaki işbirliği açısından kendisini Avrupa yanlısı olarak tanımlıyor, ancak Avrupa Birliği'ne ve bir bütün olarak yapılarına karşı katı bir AB karşıtı tutum sergiliyor ve AB'nin Flanders'a mali açıdan fayda sağlamadığını veya ulusal saygıya saygı duymadığını savunuyor Üye devletlerin kimlikleri. Siyasi yorumcular VB'yi uzun yıllardır ve yakın zamana kadar Belçika'nın AB'yi eleştiren tek ve en belirgin partisi olarak tanımladılar.[6] VB, programında Federal bir Avrupa Süper Devleti'ne yönelik herhangi bir evrime şiddetle karşı çıkıyor, Flamanların Schengen Bölgesi'nden çekilmesini ve sınır kontrollerinin eski haline getirilmesini, Avro Bölgesi'nin kaldırılmasını savunuyor ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımına karşı çıkıyor.[7] Parti, ekonomik ticaret ve Flanders'a siyasi görünürlük sağlamak için Avrupa uluslarının işbirliğini desteklediğini belirtiyor, ancak AB'nin temelden bağımsız uluslardan oluşan daha küçük bir konfederal birliğe dönüştürülmesi veya bir Federal Süper Devlet haline gelmesi ve daha fazla açık sınır politikası dayatması durumunda kaldırılması çağrısında bulunuyor.[8]

parti başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2004−2008: Frank Vanhecke
  • 2008−2012: Bruno Valkeniers
  • 2012−2014: Gerolf Annemans
  • 2014-günümüz: Tom Van Grieken

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hans-Jürgen Bieling (2015). "Uneven development and 'European crisis constitutionalism', or the reasons for and conditions of a 'passive revolution in trouble'". Elisabeth Springler (Ed.). Asymmetric Crisis in Europe and Possible Futures: Critical Political Economy and Post-Keynesian Perspectives. Routledge. s. 110. ISBN 978-1-317-65298-4.  r |ad1= eksik |soyadı1= (yardım); r eksik |soyadı2= (yardım)
  2. ^ "Archived copy" (PDF). 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2011. 
  3. ^ "Belgium's far-right not ruled out of potential coalition". The Brussels Times (İngilizce). 27 Mayıs 2019. 27 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Changing Positions on LGBTQI-Rights by Far-Right Parties in Western Europe". 2 Kasım 2017. 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  5. ^ "2. The Program: 2.3 Crime: a strong approach". Vlaams Belang. 11 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2011. 
  6. ^ "Is Euroscepticism Contagious?". 8 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2023. 
  7. ^ "program". 10 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2019. 
  8. ^ "A Europe of free nations". 18 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2019.