Vitalien Laurent

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vitalien Laurent (d. Louis Philippe Olivier Laurent; Séné, 26 Mayıs 1896 - Paris, 21 Kasım 1973) Fransız rahip ve Bizantoloji uzmanıdır. Échos d'Orient (Revue des études byzantines'in öncülü) dergisinin editörlüğünü yapmıştır.

Yunan hagiografisi, Bizans tarihi, Bizans sigilografisi ve Bizans dini tarihi alanlarında 700'e yakın eser yayınlamıştır. En önemlisi, Sylvester Syropoulos'un Floransa Konsili hakkındaki açıklamasını, Konstantinopolis Patrikhanesi kayıtlarını (1204-1309 yılları) ve Patrik I. Matta'nın dönemine ait bir sinodal kitabının editörlüğünü yapmıştır.

1958'den itibaren Fransız CNRS'nin araştırmacılığını yapmıştır. Ondan önce, Polonya, Romanya ve Almanya'da, Poznań, Varşova, Bükreş (burada Fransız Bizans Araştırmaları Enstitüsü'nün kurucularından) ve Münih üniversitelerine bağlı olarak birkaç yıl geçirmişti. 1952'de Vatikan madalya koleksiyonunun koruyucusu olmuştur. Avrupa çapında çeşitli bilimsel akademilerin ve özel tarikatların üyeliğini yapmıştır; bunların en önemlileri arasında Alman Arkeoloji Enstitüsü (muhabir üye, 1931), Atina'daki Société d'Études Bizanslılar (1940) ve Britanya İmparatorluk Nişanı (onursal üye, 1944) vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]