Vinç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
10.40, 26 Ekim 2016 tarihinde Myol (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17746479 numaralı sürüm (Vinç çeşitlerinde düzenleme.)
Avara demiri ile modern bir yağlı döner vinç. Kafesle çevrili bumba vinç kolu ile donatılmıştır.

Vinç, büyük işlik alıcılarının her çeşit devinimini kolaylıkla yapmasını sağlayan tekerlekli, özel yapıda donatım.

İlk tasarımı Romalı mimar Vitruvius'un MÖ 10. yıllarında yazdığı bir kitapta görülmüştür. Bu vinç tepesinde makara bulunan ve halatlarla sabitlenen bir direkten oluşuyordu. Makaradan geçen başka bir halat yüklere bağlanıyor ve kölelerin çevirdiği ayak değirmeniyle kaldırılıyordu.

Daha sonra 15. yüzyılda İtalya'da palangalı vinç adı verilen daha kullanışlı bir vinç tasarlandı. Buhar gücüyle çalışan ilk vinci ise 19. yüzyılda İskoçyalı John Rennie yapmıştır.

Vinç denen makineler, yükleri kaldırıp bir başka yere aktarmaya yarar. Basit kollu vinçler, bumba denen uzun ve eğik bir vinç kolu ile bu kolu taşıyan ve seren denen bir direk ya da kuleden oluşur. Serenin ve vinç kolunun tepesinden bir gergi geçer; gerginin uzunluğu değiştirilebilir ve böylece serene farklı uzaklıklardaki yükler kaldırılabilir. Yükün kaldırılması, makaralar üzerinden dolanan tel halatın bir tambura sarılmasıyla sağlanır.[kaynak belirtilmeli]

ÇEŞİTLERİ

Hareketli ve Seyyar Vinçler

Kamyon üzerine monte edilmiş hi-up yürüyen mobil vinçler, kamyon üstü vinçler, kamyon üstü hidrolik, teleskopik ve katlanır bumlu vinçler, mobil vinç (gezer vinç), lastik tekerli vinçler, paletli vinçler, teleskopik bumlu, kafes bumlu vinçler, endüstriyel işlerde kullanılan vinçler; Portal vinçler (ray üzerinde hareket eden), Portal taşıyıcı üzerine yerleştirilmiş vinçler (ray üzerinde taşıyıcılara yerleştirilmiş), Köprü vinçler (baş üstü vinçler), Dağıtım ve montaj vinçler (konveyör taşıyıcı ve istifleme), Özel maksatlı vinçler, Yol dışı vinçler, Pilonlu ve kablolu vinçler, El vinci (el çıkrığı), Gemi vinci, Deniz vinci, Yüzer vinç, Dubalı vinç, Kuyu, sondaj vinci, Pergel vinç, Sabit sütunlu döner vinç, şeklinde çeşitlerini sayabiliriz, bu çeşitlere ilaveler yapılabilir.

Sabit Vinçler

Mobil vinçlerin aksine bir yere sabitlenen vinçlerdir. Sabit vinçlere örnek: kule vinçler, sabit liman vinçler, Belirli bir yere tespit edilmiş sabit vinçler (tek halatlı basit vinçler) v.b verebiliriz.

Vinçlerle ilgili örnek resimler için www.kutahyavinckiralama.com adresine bakabilirsiniz.

Vinçleri kullanma yetkisine sahip kişilere operatör ismi verilmektedir.

Operatörün Görevleri

  • Vincin,hiyabın genel kontrolünü yapar,
  • Vincin ayak bağlantılarını takar,
  • Yükü kaldırır,
  • Yükün aktarılacağı yönü tespit eder,
  • Yükü gideceği yere götürür,
  • Yükü bırakır,
  • İş bitiminde vinci park durumuna getirir,Yürüyüş sistemlerini, elektrik ve gövde aksamını, halatları, dönüş ve şaryo sistemlerini kontrol eder,
  • Hareketli makineleri, dönüş dişlilerini, yürüyüş mafsallarını, kanca halatlarını yağlar,
  • Kule vincin bakımını yapar,
  • Bakımla ilgili kayıt tutar.[kaynak belirtilmeli]

[Ansiklopedi 1]
Kaynak hatası: <ref> "Ansiklopedi" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="Ansiklopedi"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: Kaynak gösterme)