Vilnius Grubu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Üye ülkelerin haritası

Vilnius Grubu, Mayıs 2000'de oluşturulan NATO aday ülkelerinden oluşan bir örgüttü.[1] Pratik işbirliği, bilgi alışverişi ve NATO başkentlerinde adaylıkları için lobi yapmayı amaçlıyordu.

Vilnius Grubu'nun sloganı olarak Vilnius seçilmiştir:

Her ülke kendi değerlerine göre değerlendirilmelidir, ancak her demokrasinin entegrasyonunun hepimiz için bir başarı olacağına ve her demokrasinin entegrasyonunun Avrupa ve NATO için bir başarı olacağına inanıyoruz.

Üyeler şunlardı: Arnavutluk, Bulgaristan, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Kuzey Makedonya, Romanya, Slovakya, Slovenya.

NATO üyeliği[değiştir | kaynağı değiştir]

29 Mart 2004 tarihinde Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya 2004 İstanbul zirvesinde NATO'ya katıldı. Arnavutluk ve Hırvatistan 2009 yılında ittifaka katıldı. Kuzey Makedonya, Makedonya adlandırma sorunu nedeniyle Yunanistan tarafından katılım süreci ertelenen ve sonunda Prespa Anlaşması ile çözülecek olan "Makedonya" adı üzerindeki uzun anlaşmazlık nedeniyle 2020 yılında ittifaka katıldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Vilnius Group". Ministry of Foreign Affairs of Republic of Latvia. 11 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2008.