İçeriğe atla

Vikiproje tartışma:Mutfak/Açılan maddeler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Osmanlı ve Türk Mutfağı tarafından 2 yıl önce Mutfağın Tarihsel Gelişimi başlığına

Mutfağın Tarihsel Gelişimi[kaynağı değiştir]

İnsanlık tarihi ile aynı süreci yaşayan Mutfağın tarihsel gelişiminde araştırmalar tarih öncesi insanların meyve, bitki kökleri ve hayvan etleri ile beslendiklerini ve mağaralarda yaşadıklarını göstermektedir. İlk insanların beslenme ihtiyaçlarını ilkel de olsa tam olarak bilinmeyen yollardan sağlamışlardır.

Ateşin bulunması ile birlikte insanlık tarihinin gelişmesinde bir dönüm noktası olan pişirme yöntemlerinin keşfedilmesidir. Yapısı gereği araştırmacı içgüdü sahibi "insan" yemek pişirme sanatını geliştirmesi ile birlikte ‘mutfak’ kavramı meydana gelmiştir.

Ateşin ve dumanın yaşanmış tecrübeler ile tehlikeli olduğu görünerek ilk insanlar tarafından mutfağın yaşanılan kapalı alanın dışında tutulması öngörülmüştür. Kış mevsiminde insanlığı zorlayan soğuk, fırtına ve yağmurlar ile birlikte mutfaklarda baca sistemi geliştirilmiştir. ilk yiyeceklerin yabani hayvanların avlanması ile elde edildiği ve ateşe tutarak çevirme usulu pişirildiği mağara resimlerinden ve tarihi kalıntılardan anlaşılmaktadır. Tarihi kalıntılarda suyun yiyecekler ile birleştirilmesi ile birlikte taş ve topraktan yapılmış yemek kaplarına rastlanmaktadır.

İlk insanların yerleşik düzene geçip toprağı işlemeyi öğrenmeleri ile birlikte yabani hayvanların evcilleştirilmesi, tarım da buğday ve benzeri ürünlerin edilmesi pişirme tekniklerini geliştirerek mutfakları baca sisemi ile birlikte mağara yada binaların girişine taşımıştır. Artan ihtiyaçlar yaşam alanlarının en güvenli yerlerinde erzak depolarının yapılmasına vesile olmuştur.

Yeni yapılan kerpiç evlerde kuru erzak ve mutfak alanlarına yer verilmeye başlandığı gibi, sebzeler ve et kurutulmaya başlanmış, hayvan bağırsaklarından yapılan torbalarda ve toprak kaplarda saklanmıştır. Asyalı Türklerin ilk kez inek sütünü keşfi yoğurdu, tereyağını ve peynir çeşitlerini elde etmelerine vesile olmuş ve beslenme kategorilerini çoğaltmışlardır.

Dünyada ticaretin gelişmesi ile birlikte yeni zirai yöntemlerin keşfi insanlığın mutfağa daha fazla önem vermesine ve pişirme sanatının daha da gelişmesine sebep olmuştur.

Ana kaynağı ise Mezopotamya olan ve zaman içerisinde yolculuk halinde olan insanlara, belirli bir ücret karşılığında yiyecek hizmeti sunan ticari mutfaklar gelişmiştir (Cullen, 1994). Yerleşik düzende bina içerisinde mutfak ve erzak depolarının ilk inşa edildiği yer Mezopotamya'dır. Ispatlanmış araştırmalara göre Göbeklitepe ile başlayan bu yemek pişirme sanatı Çin mutfağı ve Anadolu mutfakları olarak iki kısma ayrılmıştır.

Çin mutfağı, Japon mutfağının gelişmesine vesile olmuş, Anadolu mutfağının da Mısır mutfağında yeniliklere önemli katkıları olmuştur. Gelişen dünya üzerinde coğrafyalar ile ilgili olarak zaman içerisinde Mutfak Kültürlerinin oluşmasına neden olan yemek sanatı her devirde toplumların ihtiyaçlarına göre kendini yenilemiş ve zenginleşmiştir. [1] [2] Osmanlı ve Türk Mutfağı (mesaj) 22.01, 24 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

  1. ^ "Türk Mutfak Ve Beslenme Kültürünün Tarihsel Gelişimi.pdf". Google Docs. 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2021-08-24. 
  2. ^ "Gecmisten_Gunumuze_Turk_Mutfaginin_Tarih.pdf". Google Docs. 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2021-08-24.