Vikiproje:Vikipedi/İş birliği projesi/BM 2022/Nevmit

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cümleler[kaynağı değiştir]

  1. 2022 maymun çiçeği salgını vakalarının %98'i erkeklerden oluşmaktadır.
    Not: Beklemede. --LostMyMind (mesaj) 08.47, 27 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
    Önerilen 1 cümle: 1 x 100 = 100 puan --LostMyMind (mesaj) 06.54, 30 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
  2. Max Verstappen, 2015 Malezya Grand Prix'de Toro Rosso ile 7. olarak 17,5 yaşındayken ve henüz ehliyeti bile yokken Formula 1 tarihinde puan alan en genç pilot olmuştur.
    Önerilen 1 cümle: 1 x 100 = 100 puan --LostMyMind (mesaj) 08.47, 27 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
  3. 2021 Belçika Grand Prix, güvenlik aracı arkasında ilk 3 tur atıldıktan sonra hava muhalefeti sebebiyle kırmızı bayrakla bitirilerek Formula 1 tarihinin en kısa yarışı olma unvanını kazanmıştır.
    Önerilen 1 cümle: 1 x 100 = 100 puan --LostMyMind (mesaj) 05.50, 30 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
  4. I. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da sansürlenerek gizlenen İspanyol gribi, savaşa katılmayan İspanya basını tarafından dünyaya duyurulduğu için, İspanya'da başlamamasına rağmen bu isimle anılmıştır.
    Önerilen 1 cümle: 1 x 100 = 100 puan --LostMyMind (mesaj) 06.51, 10 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]
    Not: Beklemede. --LostMyMind (mesaj) 08.47, 27 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
  5. I. Murad Anadolu'dayken Osmanlı'yı hazırlıksız yakalamak isteyip saldırıya geçen 70.000 kişilik Sırp-Makedon ordusunu, Çirmen Muharebesinde Lala Şahin Paşa, komutasındaki 800 askerle yenmiştir.
    Önerilen 1 cümle: 1 x 100 = 100 puan --LostMyMind (mesaj) 07.13, 10 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]

  • Genel toplam puan: 500

 Not: Puanlamada eksik veya hatalı olduğunu düşündüğünüz kısımlar varsa lütfen ilgili sorumluya mesajla bildiriniz.

Selam @Nevmit,

1. cümlede "Toplumun bir kesmini rencide edici ya da ötekileştirici ifadeler kullanılmamalıdır." kuralına tam olarak uymayan bir ifade yer alıyor. "2022 maymun çiçeği salgını vakalarının %98'ini erkekler oluşturur" olarak cümleyi revize edip sonrasını kaldırabilir misin? Hem böylece cümle de daha kısa ve net olur.

3. cümleyi 2021 Belçika Grand Prix maddesinde göremedim, oradaki bir paragrafın özeti şeklinde bir cümle olmuş ve ilgili paragraf kaynak içermiyor. "Bilgi madde içinde yer almalı ve cümle içi formatla kaynaklandırılmalıdır." şeklinde bir kuralımız var, buna göre maddede düzenleme yapabilirsin. Bir de cümle uzun olmuş, "Bilgi cümlesinin kendisi kısa olmalıdır (boşluklar dahil 200 karakterden kısa)." kuralında belirtilen karakter sayısından fazla, biraz sadeleştirmeye gidebilirsin.

4. cümle daha da uzun, onu da elden geçirip ""Bilgi madde içinde yer almalı" kuralına göre maddede de yer alacak şekilde düzenleme yapabilirsin.

Sevgiler, iyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 13.12, 26 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

@LostMyMind merhaba,
Birinci cümleyi kısaltabilirim dediğin gibi ancak burada herhangi bir rencide edici veya ötekileştirici bir ifade yok onu da belirtmek istiyorum. İki resmi araştırmanın sonucu söylenmiş ki bu da cümledeki asıl ilginç bilgi kısmı. Ama ben yine de cümleyi kısaltacağım.
Üçüncü cümle madde içinde geçiyordu ama cümleye daha yakın hale getirip kaynaklandırdım.
Dördüncü cümleyi de düzenledim ancak ilgi çekiciliğini kaybedebilir. Bence karakter sınırını "boşluklu 240" yapmalıyız. Nevmit ☛☛ mesaj 20.25, 28 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
Merhaba @Nevmit, cümlenin rencide edici/ötekileştirici olup olmaması konusu subjektif bir konu olduğundan herkesin farklı görüşü olabilir. Diğer iki sorumluya da sesleneyim, onlardan da görüş rica edelim. @Anerka, @Vikipolimer, cümlenin ilk hali şu şekildeydi:
"2022 maymun çiçeği salgını vakalarının %98'ini erkekler oluştururken salgına yakalanan erkeklerin %95'i erkek erkeğe seks yapan kişilerden oluşmaktadır."
Proje kurallarında yer alan "Toplumun bir kesmini rencide edici ya da ötekileştirici ifadeler kullanılmamalıdır." kuralı açısından bu cümle hakkındaki görüşünüzü bildirebilir misiniz?
Sevgiler, iyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 09.00, 29 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
@LostMyMind ve @Nevmit, ilgili cümledeki vurgunun bağlamından ayrılmış halde "erkek erkeğe seks yapan kişiler" kısmına odaklanmış gibi hissettiriyor. Araştırma bulguları neden sonuç ilişkisi içinde değerlendirilmeli, kaynaklara baktığımda orada da neden bu grup içinde yayıldığına dair bir açıklama yapılmamış, nedeni sorgulanmamış. Ama diğer kaynaklardan okuduklarımı birleştirince bunun Pride Month ve toplu etkinliklerden başlayarak yayılmış olabileceğini çıkartabiliyorum. Zaten temasla ve hatta hasta birinin değdiği kumaş gibi materyallerde uzun süre kalabildiği için sonradan dahi bulaşabilen bir hastalık. Cümle nesnel araştırma sonucu olsa dahi sadece bu cümleyi okuduğumuzda hastalığın nedenini ve kaynağını cinsel tercihe bağlamak ve bununla özdeşleştirmek gibi yanlış bir yönlenme olabilir. Dolayısıyla ben cümlenin bu haliyle ötekileştirici olduğunu düşünüyorum. --anerka'ya söyleyin 06.44, 30 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
@Anerka, görüş bildirdiğin için teşekkürler. @Nevmit, her ne kadar Vikipolimer henüz görüş bildirmemiş olsa da 3 sorumludan 2'si aynı yönde görüş bildirdiği için cümlenin eski halini uygun değil olarak kabul ederek yeni hali üzerinden puanlama yapıyorum. Tabii burası İBP kapsamı ve buradaki kuralların tamamı BM kurallarını ve sorumlu görüşleri topluluk görüşünü yansıtmayabilir. Proje bitiminde cümlelerini BM önerilerine eklerken yine ilk haliyle önermenin önünde bir engel yok. Tabii o durumda da karşı görüş bildireceğimi ifade etmiş olayım. Cümlenin düzenlenmiş haline göre puanlama yapıyorum. Cümlede de küçük bir değişiklik yaptım. Sevgiler, iyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 06.54, 30 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
@LostMyMind merhaba, 3. cümleyi tekrar kontrol ettim. 193 karakterden oluşuyormuş. Orada bir hata var sanırım. Nevmit ☛☛ mesaj 22.39, 29 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
@Nevmit, evet grand prix cümlesinde karakter sayısı tespitinde yanlış yöntem kullandığım için öyle olmuş, o hatayı düzelttim. İspanyol giribi cümlesinde de 200 karakterden az olması için şöyle bir değişiklik öneriyorum, ne dersin?
Sevgiler, iyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 08.00, 30 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
"I. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da sansürlenerek gizlenen İspanyol gribi, savaşa katılmayan İspanya basını tarafından dünyaya duyurulduğu için, İspanya'da başlamamasına rağmen bu isimle anılmıştır."
Karakter hakkını biraz daha kullandım :) "Basın" kelimesini eklemek istedim çünkü devlet tarafından duyurulmuş yanılsamasına neden olabilirdi. Nevmit ☛☛ mesaj 19.19, 30 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

Selam @Nevmit, çirmen muharebesi ile ilgili cümlenin de puanlamasını yaptım. Cümle maddede doğrudan yer almıyor ama bilgiler kaynaklı olarak yer alıyor. BM önerisi olarak sunulduğunda cümle maddede yok diye itiraz gelir mi bilemiyorum, istersen cümleyi maddeye ekleyebilirsin öneri olarak sunmadan önce. Sevgiler, iyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 07.13, 10 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]

Merhaba @LostMyMind, cümlenin direkt olarak madde içinde yer alması çok önemli mi? Madde içinde bu bilgi kaynaklı bir şekilde geçiyorsa yeterli olması gerekli diye düşünüyorum. Çünkü BM cümlelerinin geneli ilgi çekiciliği artırmak için yeniden dizayn ediliyor ve/veya karakter sınırlaması yüzünden birkaç cümle bir araya getirilerek oluşturuluyor. Dolayısıyla kaynaklı bilgi olduğu sürece madde içinde cümlenin geçip geçmediğine çok takılmamalıyız diye düşünüyorum.
Bir de hazır BM için vikiproje yapıyorken kurallar ile ilgili de birkaç tartışma başlatmak istiyorum. Neresi uygundur. Nevmit ☛☛ mesaj 19.31, 10 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]
Merhaba @Nevmit, direkt içinde yer almadığı durumlarda da puan veriyoruz, kurallarda esasında cümle birebir geçmelidir demiyor zaten, "Bilgi madde içinde belirtilmeli ve cümle içi formatla kaynaklandırılmalıdır" diyor. Ancak bazen cümlenin bir kısmı maddede hiç yer almıyor veya kaynaksız olarak yer alıyor, öyle durumlarda düzeltme istiyoruz. Bir de cümlenin maddede aranıp bulunmasının zor olduğu durumlar oluyor, öyle durumlarda en azından bir yerde açık şekilde belirtilmesi iyi olabilir. BM cümlelerindeki amaç, anasayfadaki ilgi çekici cümleyi gören kişinin devamını merak edip maddeye bakması olduğundan, maddeye baktığında okuduğu o cümleyi kolaylıkla madde içinde bulup teyit edebilmesi lazım, kaynaklarını görebilmesi lazım. Cümle 3 ayrı paragraftaki 3 ayrı bilginin harmanlanıp bir araya getirilmesiyle oluşmuşsa ve kolaylıkla bulunup teyit edilemiyorsa o zaman durum biraz sıkıntılı oluyor. Genel okuyucu açısından durum böyle, öneriye görüş bildirecek kişiler de cümleyi okuyup maddeye geçip kontrol ettiklerinde aradıkları bilgiyi bulamazlarsa maddede bilgi yok diyebilirler belki, o açıdan eklemeni önermiştim. Hatırladığım kadarıyla 800 sayısı sadece bilgi kutusunda geçiyordu.
Şimdi bu mesajı yazarken tekrar kontrol ettim, esasında bilgi kutusunda 800 yazıyor ama metin içinde 800-4000 diyor, bu açıdan da BM cümlesinin doğruluğu konusunda bir tereddüt oluştu bende. Bu sayıyla ilgili kaynak da online olmadığı için açıp kontrol edemiyorum (MacGillivray Nicol, Donal (1972). The Last Centuries of Byzantium, 1261–1453 (İngilizce). Hart-Davis. s. 286.) Teyit edilebilecek başka kaynaklar bulup ekleyebilirsen iyi olur.
BM kuralları ile ilgili tartışma başlatmak için BM tartışma sayfasına veya köy çeşmesine yazabilirsin bence. Sevgiler, iyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 06.12, 11 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]