Vikipedi:Yükle/tr-nonfree

Page yarı korumaya alındı
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Serbest telif lisansı olmayan bir dosyayı adil kullanım gerekçesi dahilinde yükleme işlemi

Aşağıdaki formu serbest lisanslı olmayan dosyaları adil kullanım kıstaslarına uymaları dahilinde yüklemek için kullanabilirsiniz. Bu tip görüntü dosyalarının kullanımı mutlaka bir adil kullanım gerekçelendirmesi gerektirmektedir. Başka türden bir resmi yüklemek istiyorsanız lütfen dosya yükle sayfasına geri dönünüz..

Yüklemenizi yapmadan önce lütfen aşağıdaki önemli bilgi mesajını okuyunuz.
Wikimedia Vakfının Vikipedi projesini de kapsayacak şekilde tüm projelerinin amacı telif hakkı serbest olan materyalleri içermektir. Telif hakkı serbest olmayan içerik Vikipedi'ye ancak adil kullanım şartlarını karşıladığı müddetçe, sınırlı şartlar altında eklenebilirler.

Eğer bir telif hakkı saklı resimin serbest telifli bir versiyonu bulunabilecek durumdaysa böyle bir dosyayı kesinlikle yüklememelisiniz. Lütfen telif hakkı serbest bir resim bulmak için ısrarcı olunuz. Hatta yükleyeceğiniz resmin telif hakkı sahibini resmin vikipedideki kullanımını serbest bırakmaya ikna etmeye çalışınız. O da olmuyorsa, benzer bir resmi (ancak kopyalamadan) kendiniz yaratmaya çalışınız ve kullanımını serbest bırakınız.

Wikimedia Commons tüm diğer dillerdeki Vikipedi projeleri gibi tüm Vikipedi projelerinin ortak kullanımına açık serbest telifli dosyaları barındıran bir projedir.

Neden buradayım?

Kapaklar, çizimler, posterler, filmler, pul ve para tasarımları, internet sitelerinin ekran görüntüleri, oyun görüntüleri, müzik videoları, logolar ve daha da ötesi, tanıtım resimleri ve reklamlar teliflidirl ve kopyalanması, dağıtılması ya da değiştirilerek işlenmesi gibi hakların tamamı telif hakkı sahiplerine aittir. Vikipedi telif haklarına saygı duymaktadır - asla bir başkasının telif hakkına zarar verecek resimleri yüklemeyiniz

Sınırlı şartlar nelerdir?

Genel anlamda, adil kullanım ile kullanılacak resimler Adil Kullanım Politikası şartlarına uyum sağlayacak biçimde ve eğer maddenin kendisi konuyu betimlemeye yetmiyorsa kullanılırlar. Resmin serbest lisanslı bir alternatifi ile değiştirilemiyor olması şartı zorunludur.

Diğer bir değişle, bir filmin ekran yakalama görüntüsü, filmi anlatırken kabul edilebilir ancak görüntüdeki sanatçıyı betimlemek için kabul ediemez. (Yaşayan bir sanatçının serbest telifli bir resminin çekilmesi her zaman olasıdır.)

Ayrıca unutmayınız ki Vikipedi'nin Adil Kullanım Politikası'nın 3 nolu maddesine göre bir konuyu betimlemek için bir tane resim yeterli ise, kesinlekle ikincisi ve/veya üçüncüsü yüklenmemelidir. Bu yüzden, bir albüm kapağının ikinci bir resmini yüklemek (alternatifleri ve yeni basımlarını da kapsayacak şekilde), genellikle kabul edilmeyen bir durumdur.

Eğer hala şüpheleriniz varsa sorularınızı bir hizmetliye ya da tecrübeli bir kullanıcıya sorabilirsiniz!


Vikipedi:Telif hakları, Vikipedi:Adil kullanım, Vikipedi:Dosya telif etiketleri, Vikipedi:Resim kullanım politikası, Yardım:Resim yükleme sayfalarını okuyunuz.

Adım 1. Uygun bir dosya adı seçin.
  • Destination filename (Vikipedi'deki dosya adı)' kısmına dosyanın adını açıklayıcı ve net biçimde anlaşılacak şekilde giriniz. Asla sabit dosya adlarını kullanmayınız!
    İyi: Ahmet Mehmet 2003.jpeg
    Kötü: IMG0592.JPG
Adım 2. Lisans seçme kısmında uygun bir lisansı belirleyin.

Yüklediğiniz resme uygun bir lisansı lisans seçme kutusundan seçiniz.

Adım 3. Description (açıklama) ve "adil kullanım" gerekçesi.
  • ''Summary (Dosya hakkında açıklama) kısmına aşağıdaki bilgileri giriniz:
Açıklama
Telifli materyalin ne olduğunu anlatan bir açıklama
Kaynak
Materyali nereden bulduğunuz ya da ürettiğinizi belirten kaynak bilgisi.
Madde
Materyalin kullanılacağı ya da kullanıldığı maddenin tam adı. Bağlantılı yazmayın, şablon madde bağlantısını kendisi yapacaktır. Lütfen yönlendirilmiş madde adı girmeyiniz. Resmin kullanıldığı madde adını giriniz.
Miktar
Telifli materyalin ne kadarlık bir kısmını (miktarını) kullandınız? Kullanılan miktar asla yasal sınırlardan fazla ve telif hakkı sahibinin haklarını zedeleyecek miktarda olmamalıdır.
Düşük çözünürlük
Materyalin çözünürlüğünün telif hakkı sahibinin çıkarlarını zedeleyecek biçimde, materyali yeniden satmasını engelleyecek boyutta olmaması gereklidir. Burada bahsedilen: Resim dosyaları için piksel boyutu, Ses dosyaları için bit oranıdır. SVG dosyalarının piksel oranı şeklinde bir kısıtlaması olmadığı için, "düşük çözünürlükte kullanılması gerektiği belirtilmelidir".
Amaç
Materyal kullanıldığı maddeye ne gibi bir vazgeçilemez katkıda bulunuyor? Unutmayın ki materyalin kullanım amacı materyalin orijinal amacı ile çelişmemelidir. Örnek vermek gerekirse: Bir film afişi bir sanatçının yüzünü betimlemek için kullanılmamalıdır.
Değiştirilebilirlik
Aynı materyalin yerine konulabilecek (değiştirilebilecek) telif hakkı serbest olan bir benzerinin bulunabilmesinin neden zor olduğunu açıklayın.
Ek bilgi
Eğer elinizde adil kullanım gerekçenizi güçlendirebilecek başka bilgiler varsa bunları giriniz. Bu değişkenin girilmesi isteğe bağlıdır ve diğer değişkenlerin aksine boş bırakılabilir.

Eğer yukarıdaki bilgileri doğru girmez, düzgün bir adil kullanım gerekçesi vermez ve düzgün lisans tanımlamazsanız yüklediğiniz resim silinecektir.

Not: Bu form hakkında yorumda ya da öneride bulunmak için tartışma sayfasını kullanabilirsiniz.