Vikipedi:Wiki Anıtları Seviyor/Gövde

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yarışma hakkında
Wiki Anıtları Seviyor Türkiye
Wiki Anıtları Seviyor, tarihi anıtlar ve miras alanlarının fotoğraflarının CC-BY-SA 3.0 (ya da CC-by veya CC-0 gibi uyumlu lisanslar) altında özgür lisans ile Wikimedia Commons'a yüklenerek sadece Vikipedinin değil, tüm insanların özgürce yeniden kullanabileceği görsel materyal sayısını arttırmayı amaçlayan halka açık bir fotoğraf yarışmasıdır.

Yarışma yerel Wikimedia iştirakleri yardımıyla Vikipedi topluluğu üyeleri tarafından düzenlenir. Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye, 2017 yılında yarışmada Türkiyenin de yer alabilmesi için çalışmalar yapmaktadır.

Katılımcılar kurallar çerçevesinde yerel ve tarihi anıtların ve alanların fotoğrafını çeker ve Wikimedia Commons'a yüklerler.

Yarışma bir dizi ulusal yarışmalardan ve uluslarası bir finalden oluşmaktadır. Yüklenen fotoğraflar: öncelikle organizasyon komitesi tarafından kurallara uygun şekilde yüklenip yüklenmedikleri konusunda değerlendirilir; sonrasında yerel jüri tarafından değerlendirilerek derecelendirilirler ve sıralamadaki ilk 10 fotoğraf 1 Kasımdan önce uluslararası yarışmaya gönderilir, ulusal yarışmada dereceye giren fotoğrafların sahipleri yerel Viki tarafından ödüllendirilirler; uluslararası yarışma sonucunda kazanan fotoğrafların sahipleri uluslararası organizasyon komitesi tarafından ödüllendirilirler. Uluslararası jüri farklı beceri alanlarına sahip 7 üyeden oluşmaktadır.

Yarışmaya katılım
Wiki Anıtları Seviyor Türkiye 2016

1: Bölgenizdeki anıtların anıtlar listesi'nde olup olmadığına bakın, Listedeki Anıt Numarasını not etmeyi unutma.

2: Fotoğraf çekimi yaparken güvenliğinizi ihmal etmeyin

3: Fotoğrafınızı her hangi bir tarihte çekebilirsiniz.

4: Fotoğrafınızı, kendi hesabınızdan kurallara uygun olarak 1-30 Eylül tarihleri arasında (UTC'ye göre) Wikimedia Commons'un ilgili kısmına yükleyin (kurallar ve yükleme bağlantıları yarışma sırasında açıklanacaktır)
Organizasyon geçmişi ve amaçları
Wiki Anıtları Seviyor Türkiye
Wiki Anıtları Seviyor (WLM), 2009'da Hollanda da düzenlenen Wiki Sanatı Seviyor'un (Wiki Loves Art) varisidir. Orijinal WLM yarışması olan "Rijksmonuments" (Felemenkçe "ulusal anıtlar"), Hollanda milli miras alanlarında çalışmalar yapmaları için fotoğrafçıları cesaretlendirmişti. Rijkmonuments, genel ilgi duyulan nesnelerin güzelliğini, mimarisini, bilmini ve kültürel önemini barındırır. Örneğin ilk etkinlikte Drenthe arkeoloji alanı, Laheydeki Noordeinde Kraliyet Sarayı ve Amsterdam kanalları kenarındaki evler 12,500 fotoğrafta işlendi.

Bu başarı diğer Avrupa ülkelerinin ilgisini çekti, Avrupa Miras Günleri (European Heritage Days) işbirliği ve yerel Wikimedia bölümlerinin yardımıyla 2011 yılında 18 ülke yarışmaya katıldı, neticede 170,000 civarı görüntü yüklendi. Guinness Rekorlar Kitabı 2011 yılındaki yarışmayı Wikimedia Commons'a 5,000 katılımcı ve 168,208 katkı ile dünyanın en büyük fotoğraf yarışması olarak tanıdı. Toplamda 18 Avrupa ülkesinden 171,000 fotoğrafçı katkıda bulundu. Almanya, Fransa ve İspanya en yüksek katkı sağlayan ülkeler oldular.


Bu etkinliğin amacı, yerel ve tarihi anıtların fotoğrafının çekilmesini teşvik ederek katılımcı ülkelerdeki mirası vurgulamak ve daha sonra sadece vikipedide değil, herkes tarafından kullanılabilmesi amacıyla yeniden kullanılabilir özgür lisans altında Commons'a yüklemektir.





Ödüller
Wiki Anıtları Seviyor 2016 Türkiye
Yerel yarışmada, yarışma genelinde ve özel kategorilerde dereceye giren fotoğrafların sahipleri ödüllendirilirler.

En iyi on fotoğraf ise uluslararası yarışmaya gönderilir.

Wiki Anıtları Seviyor 2016'da sahibine birincilik getiren fotoğraf
Yarışmayla ilgili sayfalar
Wiki Anıtları Seviyor Türkiye
Yarışma hakkında soru, öneri ve teknik destek talepleriniz için e-posta hesabımız.
wmtr@wikimedia.community
Bizi aşağıdaki hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.