Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Şablon:Evcil hayvan türleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir.--Vikiçizer 12:38, 26 Ağustos 2010 (UTC)

Şablon:Evcil hayvan türleri[kaynağı değiştir]

Hatalı olduğunu düşündüğüm, sonrasında Kmoksy'e danışıp SAS gösterdiğim bir şablon. Konuşmamızdaki SAS gösterme nedenini aynen aktarıyorum. Evcil hayvan türleri adlı şablonda birileri evinde besliyor diye "kirpi, maymun" gibi hayanlar da yer alıyor. Her türlü yabani hayvan evde beslenir. Uzakdoğu'da ateş böcekleri, karıncalar ABD'de hamam böcekleri revaçtadır. Cemal Gülas'ın meşhur ayısı Datvi'yi hatırlayın, ayılar bile evde beslenilir. Fakat bu besleme onları evcil hayvan (domesticus) yapmaz. Pet Shop'larda satılan her hayvanı o şablona koyamazsınız, sığmaz. Zaten şablonun adı da başlı başına bir karmaşa. "Türleri" denmiş; ancak şablondaki hemen hiçbir hayvan tür değil...

Rapsar 09:32, 21 Ağustos 2010 (UTC)

Silinsin Silinsin --Kmoksy 10:08, 21 Ağustos 2010 (UTC)

Yorum Yorum Şablonun bu başlığıyla içeriğinin uyumsuzluğu açık. Ama silinmesi doğru değil, kendi içinde bir yararı var ve eklendiği maddeleri zenginleştirir. Çözüm, başlığın İnsanlar tarafından beslenen hayvan türleri olarak değiştirilmesidir. --iazak 15:12, 22 Ağustos 2010 (UTC)

Başlıkta "tür" deniyor, içeriğinde "tür" olmayan taksonlar da ("cins" ve cins üstü taksonlar: takım..) bulunuyor. "İnsanlar tarafından beslenen hayvan türleri" yapalım yapmasına da; hemen hemen her türlü hayvan insan tarafından beslenebilir, bunun sınırı yok. Gerçekten yok. Japonya'da terraryum (susuz akvaryum) içerisinde karınca ticareti yapılır. Bir karınca kolonisi yarısına kadar toprak dolu terraryumda beslenir. Bu bir örnek. Eğer imkân olsa, inanın gelmiş geçmiş en büyük hayvan olan gök balinayı bile "evinde" besler insanoğlu. Kaplan, evcil hayvan değildir; fakat Amerika'da (New York'da apartman dairesinde bile var) evde beslenir. Zaman zaman TV haberlerine konu olan evde beslenen ilginç hayvanları hatırlayın. Geyikten timsaha, iguanadan adını bile bilmediğimiz ya da yeni duyduğumuz kırk türlü hayvana varıncaya kadar. Yani diyeceğim gerçekten bunun bir sınırı yok. Şablon gerçek "evcil" hayvanlarla "evde beslenen yabani hayvanların" karışımıdır. Taksokutularımız var zaten hayvanlar için. Kedi ve köpek ırklarına özgü tür altı bilgi kutularımız da var. Bunun dışında bir şablona gerçekten gerek olmadığını düşünüyorum. --Kmoksy 15:48, 22 Ağustos 2010 (UTC)
Doğru söylüyorsunuz. Böyle sayınca gerçekten sonu yok ve böyle bir şablon olmamalı. Pekiyi kaplan gibi nadir beslenen marjinal örnekleri bir kenara bırakmaya ne dersiniz. Tartışılır ve nadirliğine karar verilemez diyorsanız taksokutularla idare ederiz bu durumda. Ne diyorsunuz? --iazak 18:22, 23 Ağustos 2010 (UTC)

Şablondaki EVCİL (domesticus) türler ve cinsler (italik dizilenler) ile EVDE BESLENEN PET HAYVANLARI (kalın dizilenler):

  • Memeliler KedilerKöpeklerDevelerEşeklerUzun kulaklı çöl tilkileriKeçilerHamsterlarAtlarMaymunlarDomuzlarTavşanlarKemiricilerKoyunlarSığırlarKatırlarLamalarRen geyikleri
  • Kuşlar Muhabbet kuşlarıTavuklarBülbüllerÖrdeklerKanaryalarPapağanlarTavuskuşlarıKazlarGüvercinlerDevekuşları
  • Sürüngenler İguanalarKertenkelelerYılanlarKaplumbağalar
  • Amfibyumlar Kurbağalar
  • Balıklar Balıklar
  • Eklembacaklılar Tarantulalar

Tabloya baktığımda EKSİK ve KARIŞIK hayvanları görüyorum. Bu şablona PET hayvanları (evde beslenen yabani hayvanlar dahildir) olarak her hayvanı ekleyebiliriz. Ya da Pet Shop'lardaki listelerden yola çıkarak en yaygın olanları seçebiliriz. Türkiye'ye göre mi, Japonya'ya göre mi yoksa Almanya'ya göre mi olacak pet shop listeleri. Ülkesine göre hayvanların tercihi farklıdır. Türkiye'de hamam böceği terraryumunu evine koyacak birisini düşünemiyorum. Fakat ABD'de çok popülerdir. Şablonu EVCİL ve PET olarak iki ayrı şablona da bölebiliriz. EVCİL olan şablonda sorun çıkacağını sanmıyorum, sayıları çok kalabalık değil. Dediğim gibi, PET şablonu sorun yaratıyor. Seçelim seçmesine de, Vikipedinin tarafsızlık yönüne uyacak mı. O kadar çook hayvan var ki pet olarak satışa sunulan, şablon kaldırmaz :-) Yabani hayvanlar için Taksokutularımız (taksokuş, taksomemeli, taksobalık...) var ve yeterlidir. Ayrıca, Evcilleştrilip kültüre alınmış hayvanlar için de ayrı ayrı ırk bilgi kutuları (Kedi, Köpek) var ve bunlar da evcil ırklar için yeterlidir. --Kmoksy 18:54, 23 Ağustos 2010 (UTC)

Kaldı ki bir kedi yahut köpeğin bile onlarca türü varken... Bunların tümünü de şablona eklemek gerektiğinden şablon kullanışlı olmaktan, kullanıcıya kolaylık yaratmaktan iyice uzaklaşır...--Rapsar 18:58, 23 Ağustos 2010 (UTC)

Silinsin Silinsin İkna oldum. --iazak 06:56, 24 Ağustos 2010 (UTC)

Silinsin Silinsin Aslında kalsın diyecektim, ama yorumları okuyunca yanılsamaya düştüğümü farkettim. en:category:Domesticated_animals lay layy laa .. yani :) --Boyalikus 21:16, 22 Ağustos 2010 (UTC)

Silinsin Silinsin Gerekçeye katılıyorum. — Pınar [m] 10:40, 24 Ağustos 2010 (UTC)


Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.