İçeriğe atla

Yardım:Resim yükleme

Page yarı korumaya alındı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:Resim yükleme sayfasından yönlendirildi)

Bu yardım sayfası Türkçe Vikipedi'ye resim yüklemek için izlenmesi gereken yolu anlatmaktadır. Tüm Vikipedi projelerine de temelde aynı prensipler doğrultusunda resim ve diğer dosya çeşitlerini yüklemek olasıdır ancak projelerin dosya yükleme sayfaları birbirlerinden farklı olabilmektedir.

Vikipedi'ye yükleyeceğimiz resimlerde aranan ortak özellikler

Vikipedi'ye yüklenen resimlerin, bir Vikipedi maddesinde kullanılabilecek resimler olması gerekiyor. Bunun için dikkat edilmesi gereken özellikler:

  • Telif hakkı ihlali olmaması
  • Kaynağının bilinmesi ve belirtilmesi
  • İsminin herkes tarafından anlaşılabilir olması
  • Üzerinde tarih yazmaması
  • Üzerinde kaynak belirten adres veya reklam olmaması
  • Çok düşük çözünürlüklü olmaması
  • Çok küçük boyutlu olmaması
  • Çerçeveli, alt gölgeli veya kenar kabartmalı olmaması

Kendimize soracağımız sorular

Vikipedi'ye resim yüklerken kendi kendinize sormanız ve yanıtlamanız gereken şu sorular vardır:

  1. Resmi nereden buldum? ya da Kaynağı ne ya da kim?
    1. Kendim çektim.
    2. İnternet'ten buldum.
      1. Telifli bir siteden buldum.
      2. Telif hakları serbest bir siteden buldum.
    3. Bir arkadaşım gönderdi ya da verdi.
    4. Kendi arşivimde ya da bilgisayarımda buldum.
      1. Resmin telifli olup olmadığını biliyor muyum?
        1. Telifli ise telif türünü biliyor muyum?
  2. Resmi kullanmak istediğim madde için Commons'ta daha önceden başkaları tarafından yüklenmiş bir resim var mı?
  3. Yukarıdaki tüm soruların yanıtları içinde resmi yüklememi engelleyen bir durum yok ise resmi nasıl yüklerim?

Resmi nereden buldum?

Bir resmi Vikipedi'ye yükleyebilmeniz için resmin kaynağının açık ve net bir şekilde biliniyor olması gerekmektedir. Dolayısıyla yanıtlanması gereken ilk soru resmin kaynağının kim ya da neresi olduğudur.

Kendi çekimim

GNU ikonu
CC ikonu

Kendi çektiğiniz resimleri uygun bir telif lisansı altında yükleyebilirsiniz. Unutmayın Vikipedi'ye yapılan tüm katkılar GNU Özgür Belgeleme Lisansı altında yapılmaktadır. Kendi çektiğiniz ve sahibi olduğunuz resimleri kaynak bilgisini kendinizi göstermek şartı ile ve aşağıdaki telif tiplerinden birini kullanarak yükleyebilirsiniz:

İnternet'ten buldum

İnternet'ten bulduğunuz resimleri de eğer telif şartları uyuyor ise Vikipedi'ye yüklemeniz olasıdır. Ancak bu yüklemeyi yapmadan önce İnternet üzerinde resmi bulduğunuz sitenin telif haklarının Vikipedi'ye yüklemeye uygun olduğundan kesinlikle emin olmanız gerekmektedir. Unutulmaması gereken en önemli konulardan biri resmin olduğu İnternet sitesinde telif hakkı ile ilgili bir açıklama yoksa resim telifli sayılmaktadır ve o siteden yüklenecek resimler Vikipedi'de ancak adil kullanım politikasının tüm koşullarını sağlaması durumunda kullanılabilmektedir.

Not: Bir İnternet sitesinde, sitedeki içerik ile ilgili telif bilgisi yer almıyorsa Vikipedi kuralları gereği o içeriği otomatik olarak telifli kabul ettiğimizi unutmayınız.

Telifli bir siteden buldum

Telifli bir sitenin her sayfasının altında ya da en azından ana sayfasının altında buna benzer bir uyarı bulunur.

Eğer resmi bulduğunuz sitede, o sitedeki içeriğin kullanımı ile ilgili bir telif açıklaması var ise bu açıklamayı mutlaka iyice okuyunuz. Anlamadığınız bir konu olursa bu konuda bilgili olan medya inceleme timi üyelerine ya da deneyimli bir Hizmetliye danışabilirsiniz.

  • Eğer sitedeki içeriğin telifli olduğu ve hiçbir şekilde kullanılamayacağı belirtitliyor ise bu sitedeki bir resimi Vikipedi'ye yükleyemezsiniz demektir.
  • Eğer bu sitedeki içeriğin Creative Commons benzeri bir şekilde yaratıcısına ya da siteye atıf yapılarak diğer bir deyişle kaynak belirtilerek kullanılabileceği belirtiliyor ise bu sitedeki resimleri kaynak olarak resmin bulunduğu siteyi ve/veya yaratıcısını belirterek bu kategorideki etiketlerden birini (en son sürümü kullanınız lütfen) kullanarak Vikipedi'ye yükleyebilirsiniz.
  • Eğer bu sitedeki içeriğin izin almak şartı ile kullanılabileceği belirtiliyor ise o zaman sitenin ilgilileri ile iletişime geçip izin almayı deneyebilirsiniz. Ancak unutmayın, aldığınız izin e-mailini ya direkt olarak info-tr@wikimedia.org email adresine atılmasını sağlamalısınız ya da size gelen yanıtı bu adrese forward (yönlendirme) yapmanız gerekmektedir.
Adil kullanım

Telifli bir resmi de Vikipedi'de Adil kullanım şartları altında Vikipedi'ye yüklemeniz olasıdır. Ancak unutmayın ki bu özel şartı kullanmak için politikaya uygun bir kullanım gerekliliği elzem olmuş olmalıdır. Bu tür resimlere örnek:

  • Kapak resimleri. Çeşitli nesnelerin kapak tasarımları, tanıtım ve eleştirel yorum için (eleştirel yorumsuz tanıtım için kullanılamaz)
  • Takım ve şirket logoları. Tanıtım için. Bkz: Vikipedi:Logolar
  • Pullar ve para birimleri. Tanıtım için.
  • Diğer promosyona yönelik materyal. Posterler, programlar, afişler, reklamlar. Eleştirel yorum için.
  • Film ve televizyondan alınmış ekran görüntüleri. Eleştirel yorum ve sinema/televizyon tartışmaları için.
  • Yazılım ürünlerinden alınmış ekran görüntüleri. Eleştirel yorum için.
  • Tablolar ve diğer görsel sanat çalışmaları. Eleştirel yorum için, belirli bir teknik veya okulu tasvir eden resimler de dahil.
  • Tanıtım fotoğrafları Tanıtım ve eleştirel yorum için. Bkz: Vikipedi:Tanıtım fotoğrafları

Bu tür bir yükleme yapmak istiyor iseniz kullanmanız gereken etiketler Adil kullanım etiketleri sayfasında sıralanmıştır.

Adil kullanım şartları çok sıkı ve kolay istismar edilebilir olduğu için Vikipedi'de
ve özellikle telif hakları konusunda tecrübelenmedikçe ya da bir tecrübeli kullanıcıdan
destek almadıkça bu tür telifli resimleri Vikipedi'ye yüklememeye çalışın.
E o zaman telif hakkı saklı bir siteden kopyalama yapmanın bir yolu yok mu?

Sadece bir yolu var. O da telif hakkı sahibinin, eserin lisansını kendi sitesinde, GNU Özgür Belgeleme Lisansı veya uyumlu bir lisansa çevirmesi ile mümkündür. Örnek verecek olursak; www.orneksite.com adresinde bir resim olsun ve o sayfada da "Telif Hakkı Saklıdır" yazısı bulunsun. Sitenin sahibi (eser sahibi), o sayfadaki lisans yazısını GNU Özgür Belgeleme Lisansı'na çevirdikten sonra buraya kopyalayabilirsiniz. Ya da telif hakkını elinde tutan kişi, kimliğinin açık olduğu bir e-posta yazıp, resmin haklarını GNU Özgür Belgeleme Lisansı'na bağışladığını yazar ve info-tr@wikimedia.org adresine gönderirse, resim artık burada yer alabilir. Kimliğiniz açıklanmayacaktır. Bu lisans dönüşümünden sonra, geri dönmek mümkün değildir ve metin üzerinde bir daha hiçbir telif hakkınız olmaz.

Telif hakları serbest bir siteden buldum

Sitede resimin tüm telif haklarından vazgeçilmiş olduğu bir başka deyişle resimin kamu malı olarak bırakıldığı belirtiliyor ise bu sitedeki bir resmi yine kaynak göstermek kaydı ile {{KM}} şablonu ile etiketleyerek Vikipedi'ye yükleyebilirsiniz.

Tüm hakları kamuya bırakılmış görüntü sağlayan İnternet sitelerinin bir kısmının listesini bu sayfada bulabilirsiniz.

Bazı kamu malı resimleri bulabileceğiniz İnternet siteleri:

Bir arkadaşım gönderdi ya da verdi

Bu şekilde kaynağını bilmediğiniz bir resmi kesinlikle Vikipedi'ye yüklemeyiniz. Unutmayın ki bir resmin Vikipedi'ye yüklenebilmesi için en önemli iki unsurdan biri ve ilk sırada geleni resmin kaynağının biliniyor olmasıdır.

Kendi arşivimde ya da bilgisayarımda buldum

Bir resmin size ait olması demek o resmin sizin tarafınızdan çekilmiş olması ya da yapılmış olması demektir. Yani daha önce bir şekilde bir yerlerden alıp kişisel arşivinize ya da bilgisayarınıza koymanız resmin sizin olduğu ve yaratıcısının siz olduğunuz anlamına gelmez. Dolayısıyla bu tür resimleri kesinlikle Vikipedi'ye yüklemeyiniz.

Not:İnternet'ten telif altındaki bir resmi kopyalayıp üzerinde değişiklik yapmak o resmin size ait olduğu anlamına gelmez. Unutmayın ki siz resim ile elektronik olarak oynayıp değiştirmiş olsanız bile resmin telif hakkı yaratıcısının belirlediği biçimde kalmaya devam eder.

Commons'da daha önceden başkaları tarafından yüklenmişi var mı?

Commons

Wikimedia Commons (yani Wikimedya Ortak), kullanımı serbest olan resim, ses ve diğer çoklu ortam belgeleri deposudur. Sizin yüklemek istediğiniz resim ya da bir benzeri bir başka Vikipedi kullanıcısı tarafından daha önce ortak kullanım amacıyla Commons'a yüklenmiş olabilir. Ancak Commons büyük çoğunlukla İngilizce dilinde hizmet veren bir site olduğu için aramalarınızı ilgilendiğiniz konunun İngilizce hali ile yapmanız gerekmektedir. Commons'daki aramalarınızı burada yapabilirsiniz ancak Commons'da bir resmi bulmanın en kolay yolu kategorilerde araştırma yapmaktır. Ayrıca Commons'daki resimleri daha detaylı araştırabileceğiniz CommonSense aletini de kullanabilirsiniz.

Commons'da yüklü olan bir resmi Türkçe Vikipediye tekrar yüklemeden ortak kullanım biçiminde kullanabileceğiniz için lütfen Commons'da yüklü resimleri yüklemeyiniz. Bu türCommons resimlerini aynı Sadece Türkçe Vikipedi'ye yüklenmiş resimler gibi dosya adının önüne Resim yazarak kullanabilmekteyiz.

İngilizce Vikipedi ya da Almanca Vikipedi gibi diğer Vikipedi projelerinde bulunan ve Commons'da bulunmayan resimleri Türkçe Vikipedi'ye yüklemek başka bir değişle transvikilemek isterseniz oradaki telif etiketinin aynısının Türkçe versiyonunu kullanmanız gerekmektedir.

Nasıl yüklerim?

Sol sütundaki Dosya yükle bağlantısı
Dosya yükleme sayfasındaki Dosya yükleme arayüzü

Yukarıdaki tüm soruları sorup en sonunda verdiğiniz yanıtlar ile elinizdeki resmin Vikipedi'ye yüklenebilecek türden bir resim olduğuna kanaat getirmiş iseniz artık o resmi yükleyebilirsiniz. Ancak unutmayın ki el elden, akıl da akıldan üstündür ve Vikipedi'de bazı kullanıcılar, tıpkı her yerde olduğu gibi, diğerlerinden daha tecrübelidirler ve bir başka tecrübeli kullanıcı sizin yüklediğiniz resmin telif etiketini yani lisansını yanlış bulabilir ve yüklediğiniz resimi silinmesi için işaretleyebilir ya da bu kullanıcı bir hizmetli ise direkt silebilir. Lütfen bundan kişisel bir sonuç çıkarmayın ve her zaman iyi niyet olduğunu varsaymayı ihmal etmeyin, tavsiyemiz yapmış olduğunuz muhtemel bir hatadan bir şeyler öğrenmeye çalışmanız ve aynı hatayı bir daha yapmamaya çalışmanız yönündedir. Ancak neyin yanlış olduğunu öğrenmek için yüklediğiniz resmi silinmesi için işaretleyen ya da silen kullanıcı ile temasa geçebilir ve konuyu tartışabilirsiniz. Lütfen kişilerle temasa geçmeden koyulmuş olan etiketleri çıkarmayınız.

Yükleme sayfasına giriş

Yüklemek istediğiniz resimi yüklemek için ilk olarak yapmanız gereken Özel:Upload sayfasına sol sütundaki Araçlar bölümünün altındaki Dosya yükle bağlantısına tıklamanızdır. Böylece dosya yüklemesi yapacağınız arayüze ulaşmış olacaksınız.

Yüklenecek resmi seçmek

Yükleme sayfasının başındaki uyarıları mutlaka okuyun. Unutmayın ki doğru ve kurallara, özellikle de telif haklarına aykırı olarak yüklenmiş her resim er ya da geç sistemden silinecektir.

Dosya seçme kutucuğu
  • Resim yükleme arayüzündeki Dosya seçme kutucuğunun (Yüklemek istediğiniz dosya) yanındaki üzerinde Browse yazan düğmeye basarak açılan pencereden yüklemek istediğiniz dosyayı seçin ve onaylayın.
Dosya seçme kutucuğu:Örnek seçme
  • Böylece yukardaki biçimde seçmiş olduğunuz resmin bulunduğu dizin kutucuğa yazılmış olur.

Resme isim vermek

Dosya seçme kutucuğu
  • Yüklemek istediğiniz resmi seçtiğiniz anda resmin dosyadaki orijinal hali dosya adı belirleme kutucuğuna (Vikipedi'deki dosya adı) doğrudan gelecektir. Dosyalara isim verirken şu noktalara özellikle dikkat ediniz:
  • Dosya adı kesinlikle resmin içeriğini belirleyecek biçimde olmalıdır. Özellikle dijital fotoğraf makinalarının verdiği otomatik numaralar ile kodlanmış dosya isimlerini kesinlikle daha mantıklı ve resmin içeriğini belirleyecek bir şekilde değiştirin. Örnek vermek gerekirse: Datça Knidos Antik kentindeki antik tiyatro.jpg gibi betimleyici bir isim çok iyi olacaktır. Bu sayede ileride resim araması yapan kullanıcılar isimden yola çıkarak aradıkları resimi kolayca bulacaklardır. Bir de gereksiz büyük harf kullanmaktan kaçınınız lütfen.

Resimle ilgili açıklayıcı bilgi girmek

Açıklama giriş kutusu
  • Yükleme sayfasında bulunan bilgi şablonunu kopyalayarak açıklama giriş kutucuğuna (Dosya hakkında açıklama) yapıştırınız. Sonra da içini uygun şekilde doldurunuz.
{{Bilgi
|açıklama = 
|kaynak = 
|tarih = 
|yazar = 
|izinler = 
|diğer sürümler =
|}}
açıklama
Resim hakkındaki detaylı açıklamayı girin
kaynak
Resim alındığı kaynağı girin, eğer bir internet sitesinden alınmış ise resmin bulunduğu sayfanın bağlantısını yazın. Resim size ait ise kendi yapımım ya da çekimim yazabilirsiniz.
tarih
Resmin yaratıldığı tarih.
yazar
Resim orijinal yaratıcısının adını veya kullanıcı adını yazın. Eğer bu bir Vikipedi kullanıcısı ise kullanıcı sayfasına bağlantılayın. Eğer Internet üzerindeki bir paylaşım sitesindeki kullanıcı ise o sitedeki kullanıcı sayfasına bağlantı yaratın.
izinler
Yüklediğiniz resmin telif durumu etiketi koyulur. İsterseniz bir sonraki adımdan yararlanarak da seçebilirsiniz.
diğer_sürümler
Yüklediğiniz resmin başka bir versiyonu var ise onun bağlantısını galeri biçiminde koyabilirsiniz.

Resme lisans (telif) seçmek

Lisans (telif) seçim kutucuğu
  • Bu kutucukta listelenen ve yüklemek istediğiniz resime en uygun düşen lisansı seçiniz. Değişik lisans türleri ve anlamları konusundaki bilgiyi resim telif etiketleri sayfasından edinebilirsiniz. Eğer seçeceğiniz uygun lisans türünü bilmiyorsanız daha detaylı bilgi için aşağıdaki bağlantılardan bilgi edinebilir ya da bu konuda deneyimli bir kullanıcıya veya medya inceleme timi üyelerine danışabilirsiniz:

Resim Kullanım Politikası - Resim Telif Etiketleri - Telif Hakları (genel) - Telif hakları (SSS) - GNU Özgür Belgeleme Lisansı

Son adım

Yukarıda sıralananları eksiksiz yapmış iseniz artık resmi yüklemeye hazırsınız demektir. Sayfanın en altındaki dosya yükle düğmesine basarak yükleme işlemini tamamlayabilirisiniz.

Yüklediğim resmi madde içinde nasıl kullanabilirim?

Resim ekleme sayfasında örneklerle anlatılmış resim ekleme yöntemlerine göz atabilirsiniz.

Dış bağlantılar