Vikipedi:Madde sihirbazı/1. versiyon/Müzik kayda değerliği

Page yarı korumaya alındı
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Canlı sohbet ile yardım: irc • web

2. Konu
3. Kayda Değerlik
4. Kaynaklar
5. İçerik
6. Son
Kayda değerlik
Bir konu başlığı, konudan bağımsız olan güvenilir kaynaklarda önemli düzeyde ele alınmışsa, bağımsız bir madde için gereken ölçütleri sağladığı varsayılmaktadır.

- Vikipedi:Genel kayda değerlik yönergesi

Çok az müzisyen, Vikipedi'de yer almak için uygundur.

Dünyada milyonlarca müzisyen bulunur, ancak yalnızca çok az bir kısmı (binde birinden de azı), ansiklopedide yer alacak uygunluğa sahiptir. Müzisyenler için genel kural, kişi hakkında yeterince güvenilir üçüncü kişi bilgilerinin bulunmasıdır. Aşağıdaki maddelerden en az birini sağlayan müzisyenlerin kendi Vikipedi maddesi olabilir; çünkü haklarında birçok doğrulanabilir bilgi olacaktır. Bu liste, her türlü olasılığa yer vermemekte, bunun yerine Vikipedi için gerekli olan kayda değerlik düzeyine ilişkin örnekler sunmaktadır:


Bir müzisyen veya grup (buna orkestra, şarkıcı, rap sanatçısı, ekip, DJ ve müzikal grubu gibi birçok türev de dâhildir), aşağıdaki ölçütlerden herhangi birini sağlıyorsa kayda değerdir:

  • Güvenilir ve saygın medya kaynaklarında (buna okul gazeteleri ve kişisel bloglar dâhil değildir) yayımlanmış birden fazla önemli çalışmaya konu olma.
  • En azından bir büyük veya orta boyutlu ülkede ulusal bir müzik listesine girme.[1]
  • En az bir büyük veya orta boyutlu ülkede altın plak veya üstü ödül almış bir kayda sahip olma.
  • Büyük bir firmadan ya da indie (yani uzun yıllara yayılan bir geçmişi olan ve birden fazla kayda değer sanatçıya sahip olan bağımsız bir firma) firmadan iki veya daha fazla albüm yayınlamış olma.
  • Büyük bir müzik ödülü kazanmış olma. Örnek: Grammy Ödülü, Juno Ödülü veya Mercury Ödülü.


Bir şarkı veya albüm, aşağıdakilerden birini sağlaması halinde kayda değerdir:

  • Büyük bir ödül kazanmış olma
  • Kayda değer bir ülke, il veya bölgenin resmî marşı olma
  • Bir müzik klasiği olma (örn: pop veya caz klasiği)
  • Elli yılı aşan belgelenmiş bir geçmişe sahip bir halk (folk) şarkısı, ilahi ya da Noel şarkısı olma


Reklamla ilgili bir not: Birçok Vikipedi kullanıcısı, Vikipedi'nin reklam için kullanılmasına kesinlikle karşı çıkmaktadır. Bu tür kullanılmar, çok uzun bir süredir resmî politikalara da aykırıdır. Bu nedenle, madde öneriniz bir reklam gibi görünüyorsa, muhtemelen reddedilecek ve hızlı bir biçimde silinecektir.


Önerdiğiniz madde kayda değerlik gerekliliklerini sağlıyor mu?

Notlar

  1. ^ Şu anda bu bağlamda "küçük", "orta" ve "büyük" ülke için kesin bir tanım yoktur. Ancak "küçük" ülke tanımı çok sınırlı alınmakta ve buna yalnızca dünyanın en küçüğü olarak anılan birkaç ülke katılmaktadır.