Vikipedi:Konuşan Vikipedi/Madde seçim kılavuzu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Konuşan Vikipedi projesi Konuşan Vikipedi projesi
Kaydetme Kılavuzu

Madde seçimiKayıtYüklemeMaddeye eklemeKonuşan maddeler listesine eklemek

İmdat! sayfasından yardım istemeye çekinmeyin.


Her ne kadar istediğiniz herhangi bir maddeyi seslendirebiliyor olsanız da biz öncelikle aşağıda listelenmiş türdeki maddelere öncelik vermenizi kesinlike tavsiye ederiz:

Seslendirmek istediğiniz maddeyi seçmeden önce size yol gösterecek bir iki ufak ayrıntı:

  1. Kayıtlar, yükleme kılavuzunda bahsedildiği üzere maddenin sadece bir sürümünü içerecek biçimde olmalıdır. Kayıt işlemine başlamadan önce maddeyi baştan sonra dikkatlice okuyup o anki sürümünü bir yere kopyalayın. Ayrıca maddeyi imla kurallarına göre yeniden gözden geçirip gerekli değişiklikleri yapmayı da göz önünde bulundurun; çünkü bu sayede devrik cümleleri düzeltebilir, uzun cümleleri daha anlaşılır parçalara bölebilir ve tüm bunlar sayesinde okunan metnin daha anlaşılır olmasını sağlayabilir.
  2. Seslendirmeyi düşündüğünüz maddenin üzerinde süregelen bir değişiklik durumu olması maddenin geçerliliğinin çabucak ortadan kalkacağı anlamına gelir. Dolayısıyla seslendireceğiniz maddeyi içeriği oturmuş maddelerden seçmeniz tavsiye edilir. Bu yüzden seçkin maddeler, seslendirilmek üzere seçilmeye en uygun maddelerdir çünkü onların üzerinde diğer maddeler kadar değişiklik yapılmaz.