Vikipedi:İş birliği projesi/2013/26. hafta/1küçükcezve

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sn. İBP sorumlusu, Wikipedia'daki bu ilk haftamda İBP için bazı maddecikler hazırlamıştım. Proje sayfasında referans olarak gösterilen ABD'deki ulusal parklar listesinden kırmızı maddeleri açmıştım. Fakat bu maddeler ilgili listede ... National Park şeklinde geçtiğinden ben de ilk etapta o şekilde açtım. Daha sonra bunların ... Ulusal Parkı ya da ... Milli Parkı sayfasına taşınabileceğini düşündüm. Nitekim, yine tarafımdan açılan böyle maddelerden mesela Death Valley National Park maddesini Sn. User:Drgulcu Death Valley Ulusal Parkı sayfasına taşımıştır. Sayfa geçmişinde maddenin kim tarafından açıldığı ve maddeye kimin hangi ölçüde katkıda bulunduğu doğal olarak görülmektedir. Fakat ismini aşağıda bulacağınız başka bir arkadaş, ... National Park şeklinde açtığım maddelerden bir kısmını ... Ulusal Parkı versiyonuna yönlendirdi ve bunu yaparken benim açtığım madde içeriğini boşalttı, boşaltmadan önce de kopyalayarak yönlendirdiği maddeye yapıştırdı pek tabii. Yani şu an söz konusu maddelerin ... National Park versiyonu ... Ulusal Parkı versiyonuna yönlendirilmiş. ... Ulusal Parkı şeklindeki madde ise bu arkadaş tarafından açılmış gibi gözüküyor. Oysa içeriği benim emeğimin kopyalanıp yapıştırılmış şeklidir. Bunlardan bazılarını söz konusu arkadaş sonradan az çok geliştirmiştir ve bu geliştirmeler şablon ve resim ekleme şeklinde gerçekleşmiştir.

Bütün derdimin İBP puanı olduğu izlenimine kapılmanızı istemem, ama daha ilk haftamda böyle birşeyle karşılaşmaktan dolayı üzüldüğümü de belirtmek isterim. Maddeler kimsenin tekelinde değildir ve kimsenin malı da değildir elbette. Ama daha önce başka birinin açtığı maddenin yalnızca adını beğenmiyorsanız, bunu uygun gördüğünüz bir ada taşırsınız, değil mi? İçeriği boşaltıp yeni sayfaya kendiniz yazmışsınız gibi kopyalamanın çok şık bir hareket olduğu söylenemez, yanılıyor muyum? Bunun emeğe saygısızlık olduğunu ifade etmekten de kendimi alamayacağım.

Hem İBP sorumlusu, hem de Hizmetli olduğunuz için gereğini yapacağınızı umuyorum. Zira kişi kendisine bu hususta ilettiğim mesajı kaale alma zahmetinde dahi bulunmamıştır.

"Gasp edilen" maddelerim:

  1. Big Bend National Park - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Big Bend Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.
  2. Biscayne National Park - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Biscayne Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.
  3. Badlands National Park - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Badlands Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.
  4. Canyonlands National Park - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Canyonlands Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.
  5. Kenai Fjords National Park - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Kenai Fiyordları Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.
  6. Capitol Reef National Park - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Capitol Reef Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.
  7. Congaree National Park - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Congaree Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.
  8. Büyük Smoky Dağları Milli Parkı - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Büyük Smoky Dağları Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.
  9. Great Basin National Park - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Great Basin Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.
  10. Grand Teton National Park - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Grand Teton Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.
  11. Crater Lake National Park - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Krater Gölü Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.
  12. Carlsbad Caverns National Park - User:Noyder tarafından içeriği kopyalanıp Carlsbad Mağaraları Ulusal Parkı sayfasına yapıştırıldı.

Bu madde taşındığı için "gasp edilmekten" kurtuldu:

  1. Death Valley National Park - User:Drgulcu tarafından Death Valley Ulusal Parkı sayfasına taşındı.

Bunları ben kendim taşıdım (kurtardım yani):

  1. Channel Islands National Park veya Channel Adaları Ulusal Parkı.
  2. Zion National Park veya Zion Ulusal Parkı.
  3. Mount Rainier National Park veya Mount Rainier Ulusal Parkı.
  4. Joshua Tree National Park veya Joshua Tree Ulusal Parkı.
  5. Haleakala National Park veya Haleakala Ulusal Parkı.

Bunlar da ... Ulusal Parkı şeklinde açıldığı için kurtulan maddeler:

  1. Arches Ulusal Parkı.
  2. Acadia Ulusal Parkı.

Bu madde henüz "gasp edilmedi" ama her an edilebilir:

  1. Kings Canyon National Park
  • Merhaba 1küçükcezve. İBP'de harcanan emeği değerlendiriyoruz. Vikipedi'de yapılan hiçbir işlem kaybolmadığı ve madde geçmişlerinden görülebildiği için emeklerinin gaspedilebileceğine dair korku duyman gereksiz. Yani gaspedilen birşey yok. İBP'de yapılan her işlemi ayrı ayrı puanlıyoruz. Örneğin bir maddenin başlığını yanlış vermiş olabilirsin. Ama bir cümle ve bir bilgi kutusu yapmışsan bile onun puanını alırsın. Başka birisi madde adını değiştirip bir yönlendirme yapmış ve madde başlığını değiştirmişse (bu arada maddeler daha yeni yazıldığı için ve kapsamlı bir geçmişi olmadığı için içeriğin silinip aktarılmasında bir sorun yok, eski maddeler olsaydı, geçmişlerinin birleştirilmesi gerekecekti) onun puanını alır vb. Sonuçta kimse maddenin son hali üzerinden maddeye verilen tüm puanı almıyor, kendi yaptığı katkı üzerinden puan alıyor. noyder ve drgulcu senin yaptığın işlemleri düzeltmişler ve bu işlemden de puan talep etmemişler. Bir de sanırım yönlendirme yaptım ve kurtardım dediğim bazı maddeleri de ters yönlendirmişsin ve diğer kullanıcılar düzeltmiş. Yani noyder ve drgulcu sana yardım etmeye çalışmışlar. Bunu şu ve şu sayfa geçmişlerine bakarak görebilirsin. Aslında bu işlemlerden de puan alabilirlerdi. Mesela her an gaspedilebilir dediğin Kings Canyon National Park maddesinin senin başlattığın hali şöyleyken şimdiki hali böyle. Buna gaspetme değil, madde geliştirme diyoruz.

Şimdi yaptığın işlmleri puanlayayım:

  1. Big Bend National Park 4 puan + 2 teşvik puanı
  2. Biscayne National Park 4 puan + 2 teşvik puanı
  3. Badlands National Park 4 puan + 2 teşvik puanı
  4. Canyonlands National Park 3 puan + 2 teşvik puanı
  5. Kenai Fjords National Park 3 puan + 2 teşvik puanı
  6. Capitol Reef National Park 3 puan + 2 teşvik puanı
  7. Congaree National Park 3 puan + 2 teşvik puanı
  8. Büyük Smoky Dağları Milli Parkı 3 puan + 2 teşvik puanı
  9. Great Basin National Park 3 puan + 2 teşvik puanı
  10. Grand Teton National Park 3 puan + 2 teşvik puanı
  11. Crater Lake National Park 3 puan + 2 teşvik puanı
  12. Carlsbad Caverns National Park 3 puan + 2 teşvik puanı
  13. Death Valley Ulusal Parkı 3 puan + 2 teşvik puanı
  14. Channel Islands National Park 3 puan + 2 teşvik puanı
  15. Zion Ulusal Parkı 3 puan + 2 teşvik puanı
  16. Mount Rainier Ulusal Parkı 3 puan + 2 teşvik puanı
  17. Joshua Tree Ulusal Parkı 3 puan + 2 teşvik puanı
  18. Haleakala Ulusal Parkı 3 puan + 2 teşvik puanı
  19. Arches Ulusal Parkı 3 puan + 2 teşvik puanı
  20. Acadia Ulusal Parkı 3 puan + 2 teşvik puanı
  21. Kings Canyon National Park 3 puan + 2 teşvik puanı
    Toplam 108 puan Mukaddimeileti 22:38, 3 Temmuz 2013 (UTC)