Vikipedi:İş birliği projesi/2012/27. hafta/Drgulcu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
  1. Jeane Dixon
    Metin gövdesi 36 sözcükten oluşuyor. Bu İBP'de açılan maddelerin en az 300 sözcük olması kuralı var. Maddeyi biraz daha geliştirebilir misiniz? Sargon (mesaj) 16:46, 5 Temmuz 2012 (UTC)
    Sağlık olsun-DRG msj 20:01, 7 Temmuz 2012 (UTC)
    Maddeyi geliştirmek isterseniz, öncelik sizin, yoksa diğer arkadaşlardan tamamlamasını talep edebilirim. Sargon (mesaj) 08:15, 8 Temmuz 2012 (UTC)
    Verdim gitti, hayrını görün :)-DRG msj 09:20, 8 Temmuz 2012 (UTC)
    Aldım gitti, asgari sınırlarda bir madde oldu. Sargon (mesaj) 10:36, 8 Temmuz 2012 (UTC)
  2. Büyüklük kıyaslaması (kütle)
    Ölçek bölümünde metin gövdesi için bir sınırlama yok. Olsa bile zaten metnin İngilizcesinde de metin gövdesi küçük olduğu için sorun değil. Elinize sağlık, ciddi emek isteyen bir madde, listeleri eski usülle 1/250 üzerinden puanladım, çünkü hem çeviri hem linkleri bulması bayağı bir emek. Kurala göre 150 kaynak için 30 puan verilmesi gerekiyor ancak kaynakların birçoğu direk kopyalamadan geldiği ve emek gerektirmediğini tahmin ettiğim için bunu 10 puan ile sınırladım. Toplam 74 puan Sargon (mesaj) 08:15, 8 Temmuz 2012 (UTC)
  3. Hal B. Wallis
  4. Aaron Sorkin
  5. David O. Selznick
  6. Ken Burns
    Sevgili Drgulcu, bu maddeleri geliştirebilir misiniz? Zira burayı okursanız bu İBP'nin minimum bir doygunluk kıstası arayacağını belirtmiştik. Amacımız sadece sadece kırmızılıkları kapatacak yeni maddeler yaratmak değil, içeriği doyurucu maddeler oluşturmak. Bunu verdiğim linkte baştan belirtmiştik. Yoksa içeriği zayıf olan diğer maddeler gibi bu maddelerin de üzerinde yeniden çalışılması gerekecek. Sargon (mesaj) 14:34, 8 Temmuz 2012 (UTC)
    Hiç yoktan iyidir sevgili Sargon. (Hiç, yoktan iyidir yazınca karışıyor işler :)) Geçiyordum, uğradım, açayım dedim. Buraya da puan almak için eklemedim, dursun kenarda belki taliplileri çıkar :). Bir de ricam var bu doygunluk meselesini diğer İBP'ler için askıya alsak nasıl olur. Zira binlerce açılmamış madde var, katılımcı az, her madde için yoğun emek istenirse bir yerde tıkanır bu iş. Mesela ben başta projeyi çok beğendim ama her maddeye de saatlerimi harcayamam, şartlar hafif olsaydı 3-5 değil onlarca madde açabilirdim. Böyle devam ederse diğer İBP'lere katılmam büyük ihtimalle. Ne diyelim sağlık olsun.-DRG msj 15:27, 8 Temmuz 2012 (UTC)
Ama orda farkli bir durum vardı. Cekli'nin o maddeyi geliştirmek için epey çaba harcadığının farkındayım. Ama kolay değil, çünkü seçtiği madde epey ağırdı. İngilizce maddede 8500 sözcükten oluşan bir maddeyi 300 sözcüklük bir maddeye çevirmek kolay değil. Bu tür durumlarda Almanca wikipedi işe yarayabilir. Aynı madde Almanca'da 500 sözcükten oluşuyor. Ya da araştırmayı direk kendimiz yapabiliriz. Cekli'nin sıkıntısını farkettiğim için yardımcı olmaya çalıştım. Başlangıçta puan vermemeyi düşündüm ama sonunda birkaç etiketle birlikte puanladım.
Doygunluk konusunu tartışmaya varım. Birinci argümanım şudur. Bu listeler eğer rasgele seçilmiş maddeler olsaydı içerik doygunluğu gibi bir derdim olmazdı. Örneğin İngiltere'nin 7. seviyesindeki bir takımın maddesinin iki üç cümleden olması bence sorun teşkil etmiyor. Ama bu listedeki maddeler öyle değil. Bu maddeler McDonalds'ın bilmem hangi şehirdeki bir tesisi ile aynı muameleyi haketmiyorlar. Eğer Vikipedi'nin okurun ihtiyacını karşılamasını istiyorsak bu konuda taviz vermemek gerektiğine inanıyorum.
İkinci argümanım ise şu: Bu 4 madde için sanırım 1.5-2 saat civarında bir zaman harcadın. Aynı sürede muhtemelen bu maddelerden birini daha doyurucu bir madde haline getirebilirdin. Nitekim değiştirmeyi istemediğin bir maddeye ben sanırım yarım saat ile bir saat arasında falan birkaç ekleme yaparak asgari bir düzeye getirdim. Burda bir tercih yapmaktan sözediyoruz. Aslında yukardaki 4 maddenin altlarındaki liste ve tabloları çıkarırsak geriye sadece birkaç satırdan oluşan bir madde kalıyor. Asıl madde odur. Gerisini Vikipedi okuru sol taraftan İngilizce linkine tıklayarak da bulabilir. Vikipedist'in yaptığı o listeleri ordan oraya taşımak. Bu listelerin benim için asıl rahatsız edici yanı ise okuru kandırmaya çalışması. Sanki ortada bilgiler veren bir madde vermiş gibi duruyor ama gerçekte içeriğinde birşey yok. Ben derim ki, bu şekilde binlerce maddeyi hızla açıp elde edilebilecek şey dolgu malzemesiyle doldurulmuş bir Türkçe Vikipedi görüntüsüdür. Gerçek bilgi emek harcayarak elde ediliyor. Bunu da işbirliği ile yapalım işte. Herkes bir haftada 20'şer madde açacağına 3'er tane madde açsın. Ama şişirilmiş maddeler değil de gerçekten birisi okuduğunda onun ihtiyacını karşılasın. Yukardaki 4 maddeden biri hakkında bir miktar bilgiye ihtiyacım olduğunu düşün. Türkçe Vikipedi'yi açtım, baktım bir iki cümleden başka birşey yok. Ne yapacağım, İngilizce ya da Almanca Vikipedi'ye tıklayıp oraya bakacağım. Yani Türkçe Vikipedi'nin bana sunduğu hizmet sörf etme kolaylığı sağlaması olmuş oluyor. Hele de yabancı bir dilim yoksa tamamen çaresizim. Goggle'dan başka bir kaynak arayacağım. Peki bizim dolgu malzemesinden oluşan madde ne işe yaradı. Halbuki 4 maddeden biri bile benim ihtiyacımı karşılamış olsaydı iyi olmaz mıydı?
Sargon (mesaj) 16:04, 8 Temmuz 2012 (UTC)
Tekrar merhaba. Cekli konusu geçmemişti ama. Haklısın buradaki maddelerin doygun olması gerekiyor ama tercih meselesi diyelim biz buna. İngilizcem mükemmel değil o yüzden tahmin ettiğinden daha fazla zaman harcıyorum maddelere. Bir yandan da İngilizcemi geliştiriyorum, iç bağlantılara bakıyorum, yönlendirmeler yapıyorum, Türkçede şablon yoksa şablon oluşturuyorum vb. Anlayacağın maddeyi ve kendimi birlikte geliştiriyorum. Bir diğer konu kişi maddelerinde biyografiyi doğumdan başlayıp yazmak benim için çok sıkıcı. Şurada doğdu, babası şuydu, anası buydu, X lisesine gitti falan sıkıcı bence (Benim derdim ne iş yapmış kardeşim bu adam seviyesinde) Madde sarınca devamı geliyor, mesela Büyüklük kıyaslaması (kütle) (şablondaki diğer maddeleri de bir ara açmayı düşünüyorum). O zaman biyografilere hiç dokunma kardeşim diyorsan (ki demezsin herhalde) o ayrı. Dediğim gibi puan derdinde değilim, isteyen eksik gördüğü maddeyi alsın kullansın, doygun bir madde haline getirsin. Yazdıklarında haklısın ama bana uymuyor ne yazık ki. Şöyle özetleyeyim; ben kendim için daha fazla bilgi almak, bu esnada da Vikipediye bir şeyler kazandırmak istiyorum. Sanırım güzel özetledim. Saygılar-DRG msj 18:02, 8 Temmuz 2012 (UTC)
Hiç olmamasından iyidir sözünü, Cekli'nin maddesi için yazmıştım çünkü. Bana o sözü söylüyorsun. Sana bu listedeki kalite standartını bozmadan yapabileceğin katkılar için farklı alternatifler sunabilirim. Birincisi kendi alanından maddeler seçebilirsin. Bu maddelerde standartlara daha kolay ulaşabileceğini düşünüyorum. İkinci alternatif bir tür Vikiperi işleri diyebileceğimiz işlerden oluşan İşbirliklerine katkıda bulunmak olabilir. Superman'ın ve Betelgeus'un böyle bir talebi var sanırım. Cekli ve sen de bu tür bir İBP'ye katılabilirsiniz. Saatlerinizi harcamadan, yani geçerken uğrayıp yapılabilecek ya da akşamları bir doz verilebilecek işlerden de Vikipedi için yapılacak işler çok. Bunu organize edebiliriz. Düzenlenmesi gereken maddeleri düzenlemek, bilgi kutusu eklemek, kategori eklemek, Commons'a bilgi aktarmak vb. bir dizi iş var. Eğer böyle bir eğilim olursa, ben bunu da organize etmeye açığım. Ama bu listedeki maddeler için kesinlikle doyurucu olmasından ve kaliteden taviz vermeyelim. Sargon (mesaj) 21:10, 8 Temmuz 2012 (UTC)
  1. Bitmeyen maddeler gelecek haftanın İBP'sinde puanlanacak. Sargon (mesaj) 06:11, 9 Temmuz 2012 (UTC)

Maddelerin Yarım Kalması Sorunu[kaynağı değiştir]

Çalıştay ile konuştuk ve şöyle bir formül oluşturduk. Bu 10.000 maddelik listeye devam ettiğimiz süre boyunca, ki bir süre öyle olacak gibi görünüyor, insanların yarım bırakma korkusunu yenecek bir formül oluşturmanın iyi olacağını düşündük. Bunun için şöyle yapalım diyoruz. Gelecek hafta yeni iki liste (birisi teknik diğeri sosyal ağırlıklı, örneğin toplum ve sosyal bilimler ile teknoloji listeleri) seçelim, ama bu haftanın var olan iki listesi de (yani Kişiler ve Ölçüm) yine devam etsin. Her hafta bir önceki haftanın iki listesi devam etsin ki, birisi bir maddeye başladığında yarım kalmışsa, o maddeyi bir sonraki hafta devam ettirebilsin. Bu durumda yarım bırakma korkusu olmaz ve bu hafta alınamayan puanlar bir sonraki haftaya artı olarak yazılmış olur.

Bu arada bundan böyle o haftanın İBP'si üzerine açıklamalar ve tartışmalar için tartışma sayfasını da kullanalım diyorum. Bu sayfayı her hafta yeniden izlediğiniz sayfalar arasına alırsanız, ortaklık yapılması gerekenler üzerine bir pano gibi kullanabiliriz. Bir maddeyi ortak yazmak, redaksiyon ihtiyacı vb. şeyleri bu sayfada paylaşabiliriz.

Sevgiler Sargon (mesaj) 07:17, 7 Temmuz 2012 (UTC)