Verbascum yurtkuranianum

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Verbascum yurtkuranianum
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Lamiales
Familya: Scrophulariaceae
Oymak: Scrophularieae
Cins: Verbascum
Tür: V. yurtkuranarium
İkili adlandırma
Verbascum yurtkuranarium

Verbascum yurtkuranianum veya yaygın adıyla Yurtkuran sığırkuyruğu, Papaveraceae familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'ye özgüdür ve adını Türkiye'nin güneybatısındaki Yurtkuran köyünden almıştır. Türkiye'de endemik bir türdür ve doğal yaşam alanları üzerindeki insan faaliyetleri nedeniyle tehdit altındadır. Bitkinin toprağa uyum sağlaması ve tohumlarının kolayca yayılması nedeniyle, çevre koşullarının iyileştirilmesiyle tehdidi azaltmak mümkündür. Bitkinin, özellikle endemik olması ve tıbbi kullanımı nedeniyle korunması gereken bir tür olduğuna inanılmaktadır.

Yurtkuran sığırkuyruğu, 60–90 cm yüksekliğe kadar büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları grimsi-yeşil renklidir ve kaba tüylüdür. Çiçekler, yaz aylarında ortaya çıkar ve soluk sarımsı-yeşil renklidir. Bitki, nemli, güneşli alanlarda yetişir ve genellikle kalkerli topraklarda bulunur.

Geleneksel tıp[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaprakları; öksürük, bronşit, astım ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca, bitkinin yaprakları, ağrı kesici özellikleri nedeniyle eklem ağrıları ve sırt ağrıları gibi diğer rahatsızlıkları tedavi etmek için de kullanılabilir.