İstiklal Kahramanları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vera Cruz (film) sayfasından yönlendirildi)
İstiklal Kahramanları
Vera Cruz
"İstiklal Kahramanları" (Vera Cruz) filminin sinema afişi
YönetmenRobert Aldrich
YapımcıJames Hill
Burt Lancaster
Harold Hecht
SenaristRoland Kibbee
James R. Webb
Borden Chase (Hikâye)
OyuncularGary Cooper
Burt Lancaster
Ernest Borgnine
MüzikHugo Friedhofer
Görüntü yönetmeniErnest Laszlo
StüdyoFlora Productions
Hecht-Lancaster Productions
DağıtıcıUnited Artists
CinsiSinema filmi
TürüWestern,macera
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1954
Çıkış tarih(ler)i25 Aralık 1954 ABD
Süre94 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce/İspanyolca
Bütçe$3 Milyon
Hasılat$9 Milyon
Diğer adlarıİstiklal Kahramanları (Türkiye)
Veracruz (İspanya)
Vera Cruz (Tüm diğer ülkeler)

İstiklal Kahramanları[1] 1954 ABD yapımı western macera türünden bir filmidir. Özgün adı Vera Cruz dur. Amerikalı yazar Borden Chase'in (d.1900 - ö.1971) bir hikâyesinden yola çıkarak senaryosunu Roland Kibbee ve James R. Webb'in yazdıkları filmi Robert Aldrich yönetmiştir. Başlıca rollerde Gary Cooper, Burt Lancaster, Ernest Borgnine, Cesar Romero, Denise Darcel, George Macready, Charles Bronson, Sara Montiel, Morris Ankrum ve Henry Brandon oynamışlardır. James Hill ve Harold Hecht'le birlikte filmin ortak yapımcılarından biri de aktör Burt Lancaster'dır. Amerikan İç Savaşı sonrasında başlayan 1866 Meksika devrimi sırasında İmparator Maximillian tarafından paralı asker olarak kiralanan iki silahşorun ve beraberlerindeki adamlarının Meksika topraklarındaki maceraları anlatılmaktadır. Filmin şiddete eğilimli ahlak yoksunu karakterleri, toplumsal değerleri küçümseyen bakış açısı ve alışıldık westernlerden farklı olarak başka bir ülkede (Meksika) geçiyor olması zamanında oldukça sarsıcı ve şaşırtıcı bulunmuştu. Bu sıra dışı western sonraki yıllarda Sam Peckinpah'ın ve Sergio Leone'nin başlatacakları kendilerine has western türünü de de bir şekilde etkilemiştir. Bazıları bu filmi "İlk Spagetti Western" olarak da adlandırırlar. Filmin adı Meksika'da hem bir eyalet hem de bir şehrin adı olan Veracruz'dan gelmektedir. Filmin çekimleri tamamen Meksika'da yapılmıştır. Bu film SuperScope adı verilen teknikle çekilmiş olan ilk filmdir.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Gary Cooper ve Burt Lancaster filmin bir sahnesinde.

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Aktör Eli Wallach'ın anlattığına göre Meksika hükûmet yetkilileri bu filmde Meksikalıların olumsuz bir şekilde resmedilmesinden öylesine rahatsız olmuşlar ki, Muhteşem Yedili (The Magnificent Seven) (1960) filminin çekimlerine izin vermek için Meksikalı bir sansür heyetinin sette bulunmasını şart koşmuşlar.
  • Filmle aynı adı taşıyan tema müziğini Hugo Friedhofer bestelemiştir. Şarkının sözleri ise Sammy Cahn'a aittir.
  • Filmde henüz şöhret kazanmamış olan Charles Bronson'un da (d.1921 - ö.2003) küçük bir rolü var. 1951 yılından beri sinemadaydı ve çok küçük rollerde "Charles Buchinski" adı ile oynuyordu. Vera Cruz "Charles Buchinski" adını kullandığı son filmi olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi s.310 Türkçe isim için referans

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]