Vega programı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vega uyduları

Vega programı, Venüs gezegenini araştırmak için başlatılan, aynı zamanda Halley kuyruklu yıldızını da inceleyen görevler bütünüdür. Bu program iki ayrı görevden oluşur:

  • Vega 1
  • Vega 2
Aerobotlar

Vega araçları başlıca Sovyetler olmak üzere Avusturya, Bulgaristan, Fransa, Macaristan, Polonya, Çekoslovakya gibi birçok milletin ortak çalışmaları sonucu Aralık 1984 tarihinde fırlatılmıştır.[1] Vega 1 ve Vega 2 tamamen aynı olarak üretilmiştir ve aynı zamanda önceki Venera araçlarının biraz geliştirilmiş halidirler.[2]

Venüs görevi[değiştir | kaynağı değiştir]

Her iki gemide de hem iniş birimleri hem de Venüs'ün atmosferinde uçacak olan aerobotlar bulunmaktaydı. Bu aerobotlar Venüs'ün atmosferindeki en aktif bulut sisteminin bulunduğu bölgede yani yerden yaklaşık 56 km yükseklikte uçarak Dünya'ya bilgiler göndermeleri planlanıyordu. Vega 1 ve Vega 2 Venüs'e ulaştıktan birkaç gün sonra Venüs'ün atmosferine girmek üzere aerobotları ve iniş birimlerini bıraktı. İki iniş birimi de yaklaşık 46 saat boyunca Venüs atmosferindeki gazlar hakkında Dünya'ya bilgiler gönderdi ve bu 46 saatin sonunda pilleri bitti ve şu anda kimse onlara ne olduğunu bilmiyor. Ancak yere çakılmış olmaları kuvvetle muhtemel. Bu aerobotlar Venüs'ün atmosferinde uçarken yere inmek üzere bırakılan iniş birimlerinden bir tanesinde bir hata oluştu ve bozuldu. Ancak Vega 2'nin iniş birimi Venüs'ün yüzeyine başarıyla indi ve Venüs'ün magmatik kompozisyonunu bize göndermeyi başardı.[3] Bütün bunlar yaşanırken Vega 1 ve Vega 2 hâlâ Venüs'ün etrafındaki yörüngelerinde dönmekteydi.

Halley kuyruklu yıldızı görevi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vega uyduları yaklaşık 9 ay boyunca Venüs'ün yörüngesinde döndü ve bu 9 ayın sonunda ise yani 1986 yılında Halley kuyruklu yıldızı ile karşılaştılar. İki uydu da bize Halley kuyruklu yıldızının yaklaşık 1500 tane fotoğrafını gönderdi. Aynı zamanda Halley'in kuyruğundan iki kez geçen Vega uyduları Halley kuyruklu yıldızının kimyasal yapısını incelemeyi başardılar.[4] Şu anda ise bu uydular Güneş merkezli yörüngelerinde uzayın ıssız boşluğunda sessizce ilerlemekteler.

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Venera Görevleri

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Vega program". 28 Mart 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  2. ^ "Vega 1&2". NASA. 24 Ekim 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  3. ^ "VEGA (Program)". Stratocat. 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  4. ^ "Dear Vega Forgotten Soviet Mission". National Geographic. 25 Haziran 2019. 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021.