Ve Ayna Kırıldı (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ve Ayna Kırıldı/Kırık Ayna
The Mirror Crack'd from Side to Side
YazarAgatha Christie
ÇevirmenSemih Yazıcıoğlu
ÜlkeİngiltereBirleşik Krallık
Dilİngilizce
KonularCinayet, dedektif
TürRoman
Yayım1964 Kırık Ayna adıyla
1986 Ve Ayna Kırıldı adıyla
YayımcıAltın Kitaplar
Roman 1964'te Altın Kitaplar'dan ilk çıktığında Türkçe adı "Kırık Ayna"ydı. 1986'daki baskısında adı "Ve Ayna Kırıldı" olmuştu.

Ve Ayna Kırıldı, İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1962 yılında yayımlamış olduğu cinayet romanıdır. Özgün adı The Mirror Crack'd from Side to Side olan roman 1963'te ABD'de daha kısa olan bir adla, The Mirror Crack'd adıyla da yayımlandı. Romanın İngilizce özgün adı Türkçede Ayna Baştan Başa Çatladı anlamına gelmektedir. Romanın adı, İngiliz şair Lord Alfred Tennyson'un The Lady of Shalott adlı şiirinin bir mısrasından alınmıştır. Romanın kahramanı Miss Marple bu şiirden sık sık alıntılar yapar.

Roman Türkiye'de ilk kez 1964 yılında Altın Kitaplar tarafından Semih Yazıcıoğlu'nun Türkçe çevirisiyle Kırık Ayna adıyla yayımlanmıştı. Aynı yayınevi 1986 yılında bu kez kitabın adını biraz değiştirdi ve Ve Ayna Kırıldı adıyla tekrar yayımladı. Çünkü 1980 yılında roman İngiltere'de sinemaya aktarılmıştı ve film Türkiye'de Ve Ayna Kırıldı adıyla gösterilmişti.[1][2]

Romanda olaylar 1950'li yıllarda İngiltere'de küçük bir kasabada kurulmuş olan bir film setinde geçer. Kasabanın düzenleme komitesinin sekreterinin zehirli bir içki kokteylini içerek ölmesi üzerine devreye amatör dedektif Miss Marple ve yeğeni Müfettiş Craddock girerler ve bilmeceyi çözmek için derhal kolları sıvarlar. Film ekibinde ne kadar oyuncu varsa hepsi şüpheliler arasındadır.

Türkçe baskıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Agatha Christie'in 1962 yılında yazdığı The Mirror Crack'd from Side to Side adlı cinayet romanı, Türkiye'de Türkçe olarak iki kez yayımlanmıştı. Türkçe adları farklı olan baskılar şunlardır:

Yıl Adı Yayınevi Çevirmen ISBN
1964 Kırık Ayna Altın Kitaplar Semih Yazıcıoğlu
1986 Ve Ayna Kırıldı Altın Kitaplar Semih Yazıcıoğlu

Sinema uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Agatha Christie'nin 1962 yılında yayımlanan The Mirror Crack'd from Side to Side adlı romanı 1980 yılında İngiltere'de The Mirror Crack'd adıyla sinemaya da aktarıldı (Roman 1963'te ABD'de The Mirror Crack'd adıyla da basılmıştı). Filmi James Bond filmlerinin ünlü yönetmeni İngiliz Guy Hamilton yönetmiştir. Agatha Christie'nin ünlü dedektifi Miss MarpleAngela Lansbury'nin canlandırdığı filmde, aralarında Elizabeth Taylor, Kim Novak, Rock Hudson, Edward Fox, Geraldine Chaplin ve Tony Curtis gibi ünlülerin de bulunduğu çok geniş bir oyuncu kadrosu rol almıştı. Film Türkiye'de Ve Ayna Kırıldı adıyla gösterilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "cinairoman.com/Agatha Christie/Ve Ayna Kırıldı". 26 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2009. 
  2. ^ "altinkitaplar.com.tr/agathachristie". Altın Kitaplar. 6 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]