Vasil İliev Security

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vasil İliev Security veya yaygın olarak VİS (BulgarcaВасил Илиев Секюрити; ВИС),[1] eski güreşçiler olan Vasil ve Georgi İliev kardeşler tarafından 1991 yılında oluşturulan bir suç örgütü grubudur.

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

VIS ilk olarak 1991 yılında başkanı olan Vasil Iliev tarafından tescil edildi.

Rakamlar[değiştir | kaynağı değiştir]

50.000 lv.'lık kayıtlı sermayenin 49.000 lv.'sını Iliev ödedi ve diğer 1.000 lv. Plamen Timnev-Gandhi tarafından verildi. Nikolay Tsvetin ve Vasil'in kardeşi Georgi Iliev de hissedar oldular. Ana personel, dövüş sanatlarından insanlar, Macaristan'dan arkadaşları ve "Olimpiyat Umutları"'ndan lise mezunlarıdır. Şirket ağırlıklı olarak güvenlik alanlarında faaliyet göstermekteydi.

Ülke çapında çeşitli VIS şubeleri açıldı ve grubun genel merkezi "Mirage" adlı restoran'da bulunmaktaydı.

Vasil ve Georgi Ilievi kardeşlerin yanı sıra grubun ikonik figürleri Nikolay Tsvetin, Georgi Stefanov, Rumen Marinov-Narcissa, Anton Boyanov, Chavdar Pisarski, Dimitar Dimitrov-Maimunyaka - Vasil'in sağ kolu olarak görünüyordu. Konstantin Dimitrov - Samokovetsa, Zlati Zlatev-Zlatistiya ve Metodi Metodiev'in (Meto Ilienski)'de grupla ilişkileri olduğu düşünülüyordu.

Suç geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

VIS-1[değiştir | kaynağı değiştir]

Vasil Iliev, işine Güney Karadeniz kıyısında birkaç disko ile başladı. 1992'de 50.000 lv. sermaye ile VIS'i tescil ettirdi.VIS-1'in küçük hissedarları Pencho Mladenov, Anton Boyanov ve Veselin Yotov'dur. VIS'in gerçek yükselişi Yugoslav ambargosu sırasında gerçekleşmiştir. Güreşçiler ambargoyu ihlal ederek ve Sırbistan'a kaçak yakıt naklederek milyarlarca eski leva kazandı. Bu dönemden sonra, adı değiştirilen şirket artık VIS-2 ("Sadakat Yatırımları Güvenliği" BulgarcaВярност Инвестиции Сигурност) )'di. Turizim işi, tahıl, ulaşım ve diğer yasal endüstrilere odaklanırken haraç, araba hırsızlığı ve gasp eylemleri devam etmekteydi. 1994 yılında 150'den fazla VIS ile ilgili şirket vardı. Grubun personeli 4.000 kişiyi aşıyordu.

VIS-2[değiştir | kaynağı değiştir]

VIS-1 lisansı 1994 yılında iptal edildi, ancak daha sonra VIS-2 olarak yeniden adlandırıldı ve çalışmaya devam etti. Grubun yeniden adlandırılmasında Pantyu Pantev (Poli Pantev)'in büyük katkıları vardı. Kendisi daha sonra taraf değiştirip GSG grubuna geçmiştir. 2001 yılında Aruba da öldürülmüştür.

24 Nisan 1994'te Georgi Iliev ve Maya Penelova Sofya ritüel salonu "Triaditsa" da evlendiler ve kutlama bir yıl sonra Georgi'nin erkek kardeşi Vasil Iliev'in öldürüldüğü "Mirage" da yapıldı.

25 Nisan 1995'te Mirage restoranına giderken VIS lideri Vasil Iliev suikasta kurban gitti. Kardeşinin ölümünden sonra, Georgi Iliev sigorta şirketi VIS'in başına geçmeyi reddetti. 1995 yılında verdiği bir röportajda, "Biz güreşçiydik, artık iş adamıyız" dedi. Röportaj, suç gazetecisi Nadia Cholakova tarafından kardeşi Vasil'in ölümünden 40 gün sonra yapıldı. Sonunda grubu yönetmeyi kabul etti.

1995 yılında VIS Başkanı Vasil Iliev suikasta kurban gitti.

Georgi Iliev de 25 Ağustos 2005'te bilinmeyen bir keskin nişancı tarafından öldürüldü. Polis, Iliev cinayetinden aylar sonra öldürülen Vasil Ararski-Raiko Krvta'yı suikastın kefili ilan etti.

Novinar gazetesine göre, 2005 yılında VIS-2'nin ülke genelinde 43 sigorta şirketi vardı.[2][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Официално абревиатура от мотото „Вярност, инвестиции, сигурност“; неофициално – от „Васил Илиев Секюрити“.
  2. ^ „Bulgarian football boss shot dead“ 16 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BBC, 26 август 2005.
  3. ^ Фани Чоджумова, „СИК и ВИС – митове и реалност“ 10 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., в. „Новинар“, 17 октомври 2005 г.