Valenki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rus valenkisi

Valenki (Rusça: ва́ленки, sg valenok (Rusça: ва́ленок)), geleneksel Rus kış ayakkabısı, esasen keçe bot: valenok ismi tam anlamıyla "keçeden yapılma" anlamına gelir. Valenki yün keçeden yapılmıştır. Suya dayanıklı değildir ve genellikle su geçirmemesi ve ayakkabı tabanlarını aşınma ve yıpranmaya karşı koruması için galoş ile giyilir. Valenki bir zamanlar birçok Rus için tercih edilen bir ayakkabıydı, ancak 20. yüzyılın ikinci yarısında, köy kıyafeti çağrışımı nedeniyle şehirlerdeki cazibesinin çoğunu kaybetti.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Valenki (eşanlamlı ve aynı anlama gelen ifadeler - vа́lenukhi (çoğul), Vа́lezhki, vа́leni, vа́lentsi, kа́tanki) - kurutulmuş koyun yününden yapılan sıcak keçeleştirilmiş yüksek botlar; genellikle şekillerine göre serttirler, ancak ayakkabıya uygun şekilde yapılmış yumuşak tipler vardır.

Valenki, hava soğuk olduğunda kuru karda yürümek için giyilen geleneksel Rus ayakkabısıdır. Valenki en çabuk alttan aşınır ve bunu önlemek için genellikle deri veya diğer dayanıklı malzemelerle tabanlanır, bu nedenle genellikle galoşlarla giyilirler. Ayrıca, ıslanmadan korumak için - kauçuk bir taban kullanırlar ve tutkallı-dikişli ve kalıplanmış tabanlı valenkiler de vardır. Geleneksel olarak, valenki kahverengi, siyah, gri ve beyaz renktedir, ancak son birkaç yıldır tüketiciler bu botları çeşitli renklerde (kırmızı, mavi, mor, yeşil, sarı, turuncu) sipariş edebilmektedir.

Valenki, subaylara ve Rus ordusunun iç askerlik hizmetinin erlerine standart olarak temin edilen sıcak giysiler ve teçhizata dahildir.[1]

Valenki bot giyen kayaklar üzerinde Rus askeri

Valenki, tarihi 1500 yıl öncesine dayanan Büyük Bozkır göçebeleri (Güney Rus' dahil) tarafından giyilen geleneksel keçe botlarına dayanmaktadır.

Ancak, varsayıma göre, çizmeler 18. yüzyılın başında ortaya çıktı. Endüstriyel yöntemlerle üretilen Valenki ancak 19. yüzyılın ilk yarısında yaygınlaştı. Bundan önce, onlar oldukça pahalılardı ve sadece zengin insanlar satın alabilirdi. İhtiyaçların artan karmaşıklığı ve kentlerin köylere artan etkisi kabuk ayakkabıların valenki ile yer değiştirmesine neden oldu.

Valenki, son on yıllarda kentsel yaşamda daha az popüler oldu, çünkü Merkez Rusya'da kışlar daha yumuşak ve sulu hale geldi. Sonuç olarak, daha hafif ve su geçirmez ayakkabılar yavaş yavaş popülerlik kazandı ve valenki'nin yerini aldı. Valenki geleneksel kırsal giyim tarzı ile ilişkilidir; şehirlerde genellikle küçük çocuklar tarafından tercih edilir. Diğer ayakkabılar soğuktan korunmadığında ve şiddetli bir don olduğunda da giyilirler.

Devrimden önce, valenki üretimi Nizhny Novgorod eyaletinin Semenov bölgesinde, Kostroma eyaletinin Kineshma Bölgesinde ve Kazan eyaletindeki Kukmor'da yoğunlaştı. 1900 yılında, Rusya'nın çağdaş çizme dinkleme fabrikaları 2.1 milyon ruble miktarında 1.4 milyon çift valenki üretti.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Russian Federation Government Resolution of 17 July 1995 N 720 "On Approval of the glove providing law for enforcement officers of the Russian Federation and norms of supply of glove property for commanding and enlisted personnel of the Interior of the Russian Federation, with the special title of the internal service
  2. ^ Statistical Yearbook for 1912, ed. V. Sharago, St. Petersburg, 1912.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Békési, László (2006) Stalin'in Savaşı: Sovyet üniformaları ve askeri 1941-45. Ramsbury: Crowood Press 1-86126-822-X
  • Zaloga, Steven J. (1989) Büyük Vatanseverlik Savaşı Kızıl Ordusu, 1941-45. Londra: Osprey 0-85045-939-7

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]