VIII. Muhammed el-Emin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
VIII. Muhammed el Amin

VIII. Muhammed el Amin veya bilinen adıyla Lamine Bey[kaynak belirtilmeli], 4 Eylül 1881 tarihinde Kartaca'da doğmuştur. VI. Muhammed el Habib ile Lalla Fatıma'nın oğlu olup, Hüseyni Hanedanı'na mensuptur. 1943'ten 1956'ya kadar Tunus Beyi (Fransız Tunusu) olmuş, 1956'dan 1957'ye kadar Tunus Kralı olarak saltanatını sürdürmüştür. Cumhuriyet döneminde 30 Eylül 1962'ye kadar Prenslik yapmıştır.

VIII. Muhammed el Amin, VII. Muhammed el Münsif'in iadesi için müdavimlerinden gelen talepler karşısınıda sessiz kaldı. Nadir görünüşleri, tebaasının ona karşı kayıtsız ya da gerçekten düşman olduğunu gösteriyordu. Durumunu yeniden inşa etmek için, Aralık 1943'te grev yapan Ez-Zitouna Üniversitesi öğretmenlerini destekledi. Ancak genel düşünce, onun tahtından feragat edip tacı VII. Muhammed el Münsif'e geri vermek istediği yönündeydi. Bu söylentiler yalanlanınca popülerliği yeniden düştü.

VIII. Muhammed el Amin (yakından)

7 Mayıs 1944'te Charles de Gaulle, Tunus'un Mihver Devletleri'nden kurtuluşunun 1. yıldönümünde Tunus'u ziyaret etti. Tunuslular, onun VII. Muhammed el Münsif'i geri getireceğini umdular, ancak bu olmadı. Bunun yerine Charles de Gaulle, VIII. Muhammed'e altın bir Lorraine Haçı hediye etti. VIII. Muhammed, daha sonra bunu üniformasının üzerinde süslerinin yanında giydi.

30 Eylül 1962'te Prens iken öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]