Utopia (Travis Scott albümü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Utopia (Travis Scott albüm) sayfasından yönlendirildi)
Utopia
Travis Scott stüdyo albümü
Yayımlanma28 Temmuz 2023 (2023-07-28)
Kaydedilme2019-2023
Süre73:27
ŞirketCactus Jack,, Epic
Yapımcı30 Roc, The Alchemist, Allen Ritter, BNYX, Boi-1da, BoogzDaBeast, Buddy Ross, Cadenza, Dez Wright, Dom Maker, FnZ, Guy-Manuel de Homem-Christo, Hit-Boy, Illangelo, Jahaan Sweet, James Blake, Justin Vernon, Kanye West, Metro Boomin, Mike Dean, Nick Kobe Cobey, Noah Goldstein, Oz, Scotty Coleman, Tay Keith, Travis Scott, Vegyn, Vinylz, Wheezy, WondaGurl
Travis Scott kronolojisi
JackBoys
(2019)
Utopia
(2018)
Alternatif kapak
Alternatif kapaklar
Utopia albümünden çıkan single'lar
  1. "K-pop"
    Yayımlanma: 21 Temmuz 2023
  2. "Delresto (Echoes)"
    Yayımlanma: 28 Temmuz 2023

Utopia, Amerikalı rapçi Travis Scott'ın 2023 yılında çıkardığı dördüncü stüdyo albümü. Albümde 19 şarkı bulunmaktadır.

Gelişim Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Rollout
Looking for UTOPIA?
Utopia fan made album cover.

4. stüdyo albümü olacak Utopia ilk kez Travis Scott tarafından haziran 2020'de bir instagram postuyla Utopia adında paylaşıldı. Gelecek ay Astroworld'ün yıl dönümü olduğu için Travis Scott twitter üzerinden bir paylaşım yaptı ve tüm hayranlarına destekleri için teşekkür etti. Ayrıca Utopia'da görüşmek üzere şeklinde bir not düştü. Producerlarına ve djlerine gönderdiği teşekkür yazısında ise farklı olarak '2021 yılında Utopia'da görüşmek üzere,sevgilerimle Travis Scott' yazısı dikkat çekti.Ayrıca Travis Scott farklı bir şeyler denediğini ve yeni insanlarla çalıştığını, Astroworld albümüden sonra yeni efsanesinin Utopia olacağını söylemiştir. Albümün ağustos sonu veya eylül başında çıkacağı söylentisi çürümüş oldu.Bir diğer söylenti ise 5-6 Kasım 2021 tarihinde yapılacak olan Astroworld festivalinden hemen önceki hafta çıkacağı yönünde idi fakat bu söylenti de aynı şekilde çürüdü.5 Kasım 2021'de Escape plan/Mafia isimli 2 adet single piyasaya sürmesiyle beraber bu iki parça Utopia'dan önce gelecek olan Dystopia mixtapeinin habercileri olarak adlandırıldı. Fakat 5 Kasım 2021'de yaşanan ve bilgilere göre 8 kişinin hayatını kaybetmesi birçok kişinin de yaralanmasıyla son bulan Astroworld festivali tüm olayları altüst etti. Henüz net bir gelişme bulunmamakla beraber albümün/mixtape'in kaderi belli değil.Dünya çapında ünlü prodüktör Wheezy Billboard ile yaptığı röportajda (07-01-2022) Utopia 'dan bahsetti. Travis Scott'ın Meksika Cabo'da olduğunu belirtirken albüm üzerine çalıştığını ve son dokunuşları yaptığını söyledi.Önümüzdeki günlerde kendisinin de Travis ile buluşmak amacıyla yanına gideceğini bildirdi. 11 Nisan 2022 tarihinde Coachella'ya gidiş yolunda 4 farklı afiş dikkat çekti. Afişlerde sırayla[1]"PSST..." "LOOKIN FOR UTOPIA?" "WRONG WAY" "CACTUS JACK" yazılıydı. Hayranlar Utopia rolloutunun başladığını söylese de bir kesim "WRONG WAY" afişinden yola çıkarak Utopia'dan önce Dystopia mixtapeinin çıkış yapacağı yönünde oldu.

Kayıt Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu an albümde hangi parçaların bulunduğu bilinmese bile youtube üzerinden leak 15 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. başlığında Utopia'da olacağı iddia edilen bazı şarkılar bulunmaktadır.Travis Scott yine kasım 2020'de yaptığı bir paylaşımda Meksika'da Don Toliver, SoFayGo,The Weeknd,WondaGurl,Mario Judah ve Hit-Boy ile stüdyoda kayıt aldığı görüldü. Travis'de görülen utopia chaini başka sanatçılarda farklı renklerde görülmeye başlanınca bu, albümünde bulunacak kişilere ufak hediye adında nitelendirildi. Şu ana dek Don Toliver,Roddy Ricch,Luxury Tax,Young Thug,Sheck Wes,Kid Cudi gibi sanatçılarda Utopia chaini görüldü.Buradan yola çıkılacak olursa albümde bu isimlerin olmasına kesin gözüyle bakılabilir. James Blake ile beraber yapılan Lost Forever/Have you ever been lost? isimli parçanın Utopia'da olacağı Travis Scott tarafından doğrulandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]