Uria aalge

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uria aalge
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Charadriiformes
Familya: Alcidae
Cins: Uria
Tür: U. aalge
İkili adlandırma
Uria aalge
Dağılımı
Sinonimler
Colymbus aalge Pontoppidan, 1763
Uria aalge aalge

Uria aalge, dalıcımartıgiller familyasından bir deniz kuşu türüdür. Atlantik ve Pasifik Okyanuslarının arktik sularında yaşarlar. Zamanının çoğunu denizde geçiren bu kuş kayalık kıyılara ve adalara üremek için konar.

Bu kuşların doğru hatta uçuşları hızlıdır ancak çok çevik değildirler. Deniz altında daha kolay manevra yapabilirler. Genellikle 30 ila 60 m arasına dalan bu kuşların 180 m derinliğe kadar dalabildiği kaydedilmiştir.

Üreme dönemlerinde yoğun koloniler hâlinde toplanırlar. Yuva yapmazlar ve dişiler tek yumurtaları ile doğrudan çıplak kayalık üzerinde kuluçkaya yatarlar. Yavrular yaklaşık 30 günlük kuluçka süresinden sonra yumurtadan çıkar. Yavrular hav tüyü ile doğar ve 10 günlükten itibaren vücut ısılarını kontrol edebilirler. Yumurtadan çıktıktan 20 gün kadar sonra, erkek ebeveynin eşliğinde uçamasalarda yavrular kanat çırparak ve kayalıkta kayarak denize doğru ilerlerler. Yavrular suya girer girmez dalma yeteneğine sahiptirler. Dişiler yavru ayrıldıktan sonra 14 gün kadar yuva bölgesinde kalırlar.

Hem erkek hem de dişi üreme döneminden sonra tüylerini dökerler ve 1 ila 2 ay boyunca uçamazlar. Dağılım alanlarının güneyinde yaşayan populasyonlar kışı geçirmek için sıklıkla yuva bölgelerine döner ancak kuzeyde yaşayan populasyonlar ise kışı kolonilerinden uzakta geçirirler.