Uncharted: Drake's Fortune

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uncharted: Drake's Fortune
GeliştiriciNaughty Dog
YayımcıSony Interactive Entertainment
YönetmenAmy Hennig
TasarımcıRichard Lemarchand
ProgramcılarPål-Kristian Engstad
Dan Liebgold
Travis McIntosh
SanatçıBob Rafei
Bruce Straley
SenaristAmy Hennig
BesteciGreg Edmonson
SeriUncharted Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarPlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation 5
ÇıkışNA : 19 Kasım 2007
AU : 6 Aralık 2007
AB : 7 Aralık 2007
TürAksyion-macera
ModTek oyunculu

Uncharted: Drake's Fortune, Naughty Dog tarafından geliştirilen ve Sony Interactive Entertainment tarafından yayımlanan 2007 tarihli bir aksiyon-macera oyunudur. Uncharted serisindeki ilk oyun olarak 19 Kasım 2007'de PlayStation 3 için piyasaya sürülmüştür. Oyun, gazeteci Elena Fisher ve akıl hocası Victor Sullivan ile El Dorado'nun kayıp hazinesini ararken, kaşif Francis Drake'in sözde soyundan gelen Nathan Drake'i konu almaktadır.[1]

Uncharted: Drake's Fortune'nin geliştirilmesi 2005 tarihinde [2] başladı ve Naughty Dog'un diğer oyunlarından farklı bir insanlaştırılmış video oyunu yaratmaya çalışırken [3] bir aksiyon-maceraya karar vererek geliştirme yaklaşımlarını değiştirdiğini gördü. platform unsurları ve üçüncü şahıs bakış açısı ile oyun. Ekip, hikâye, kodlama ve oyunun tasarımı ile ilgili çeşitli yönleri düzenli olarak güncellediği veya tamamen değiştirdiği için, oyun geliştirme sürecinde defalarca ertelendi. Uncharted: Drake's Fortune , güç geri besleme titreşimine sahip ilk video oyunlarından biri olmasıyla dikkat çekiyor ve geliştirme ekibi, oyunun estetik unsurlarının çoğu için filmlerden, ucuz dergilerden ve film dizilerinden etki buldu.

PlayStation'a özel olarak kapsamlı bir şekilde pazarlanan Uncharted: Drake's Fortune , teknik başarıları, oyuncu kadrosu, karakterleri, hikayesi, müziği ve üretim değerleriyle gişe rekorları kıran filmlere benzerlikler gösteren övgüyle genel olarak olumlu eleştiriler aldı . Grafik sorunları, kısa uzunluk, araç bölümleri ve belirgin zorluk nedeniyle bazı eleştirilerle karşılaştı.[4] Uncharted: Drake's Fortune, piyasaya çıktıktan on hafta sonra bir milyon kopya sattı ve Naughty Dog'un bir oyun geliştiricisi olarak itibarını yükseltmeye yardımcı oldu. Uncharted 2: Among Thieves devamı izledi ve oyunun bir parçası olarak PlayStation 4'te yeniden yayınlandı.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hazine avcısı Nathan "Nate" Drake (Nolan North), muhabir Elena Fisher (Emily Rose) eşliğinde, kendi kendini atası ilan eden Sir Francis Drake'in tabutunu bir aile yadigarı üzerinde yazılı koordinatlardan bulduktan sonra bulur: Nate'in taktığı bir yüzük boynunun etrafında.  Tabutta, Sir Francis Drake'in El Dorado'nun yerini gösteren güncesi var . Korsanlar Nate'in teknesine saldırır ve onu yok eder, ancak Nate'in arkadaşı ve akıl hocası Victor "Sully" Sullivan (Richard McGonagle) ikisini deniz uçağında kurtarır.. Elena'nın haberlerinin potansiyel rakipleri çekeceğinden korkan Nate ve Sully, onu bir iskelede terk eder.

Günlüğü belirtilen noktaya kadar takip eden Nate ve Sully, bir zamanlar büyük bir heykelin bulunduğu bir girinti keşfederler ve El Dorado'nun bir şehir değil, altın bir idol olduğunu anlarlar.  Drake'in günlüğünden, heykelin bir adaya götürüldüğünü gösteren bir sayfa içeren bir Nazi U-botu bulurlar . Ancak, Sully'nin büyük bir borcu olan suçlu Gabriel Roman (Simon Templeman) tarafından yönetilen paralı askerler ve teğmen Atoq Navarro (Robin Atkin Downes), Nate ve Sully'nin yolunu keser. Sully görünüşte göğsüne vurularak öldürülür, ancak Nate kaçmayı başarır, Elena ile karşılaşır ve onunla adaya uçar.

Yolda, uçaksavar ateşi Elena ve Nate'i kurtarmaya zorlar ve ayrılırlar. Nate, harap olmuş deniz uçağından erzak aldıktan sonra Elena'yı bulmak için eski bir kaleye doğru yola çıkar. Eski ortağı Eddy Raja (James Sie) liderliğindeki korsanlar tarafından kısa süreliğine ele geçirilen Elena, Nate'i serbest bırakır ve adanın eski gümrük binasına kaçarlar . Heykelin daha iç bölgelere taşındığını gösteren kayıtları bulduktan sonra, Sully'nin hayatta olduğunu ve Roman ve Raja'ya eşlik ettiğini buldular.  Nate ve Elena, Drake'in günlüğünün kurşunu engellemesi nedeniyle hayatta kalan Sully'yi bulup kurtarır ve Roman'ı yanıltarak Nate için zaman kazandığını açıklar.

Bir manastırın tünellerinde arama yapan Nate, Roman, Navarro ve Eddy arasındaki bir tartışmaya kulak misafiri olur ve Roman'ın Eddy'yi Nate'i yakalamak ve adayı güvence altına almak için tuttuğunu ve ödülün El Dorado'nun bir payı olduğunu ortaya çıkarır. Nate'in kaçışının ardından Roman, Eddy'nin yeteneklerinden şüphe eder ve adada lanetli bir şeyin adamlarını öldürdüğü iddiasını görmezden gelir ve bu da onu Eddy ve ekibini görevden almaya yönlendirir. Yeniden gruplanan Nate ve Elena, hazineyi ararken öldüğünü varsayarak Drake'in cesedini buldukları bir hazine kasasına giden bir geçit bulurlar. Mürettebatı öldüren mutasyona uğramış insanlar tarafından saldırıya uğramadan kısa bir süre önce korkmuş bir Eddy ve mürettebat üyesiyle karşılaşırlar; Nate'in çabalarına rağmen, biri onu bir çukura sürüklediğinde Eddy de öldürülür.

Nate ve Elena kaçarlar ve kendilerini terk edilmiş bir Alman sığınağında bulurlar. Üsse giren Nate, Almanların II . Heykelin gücünü bilen Sir Francis, mutantlar tarafından öldürülmeden önce gemileri yok ederek ve şehri sular altında bırakarak onu adada tutmaya çalıştı.

Nate, Elena'nın Roman ve Navarro tarafından yakalandığını bulmak için geri döner. Sully ile yeniden bir araya geldiğinde, onların heykele ulaşmasını engelleyemez. Laneti bilen Navarro, Roman'ı heykeli açması için kandırır ve bunun havada mutajenik bir virüs bulaşmış bir mumya içeren bir lahit olduğunu ortaya çıkarır. Roman mutantlardan birine dönüştüğünde, Navarro onu öldürür ve adamlarının kontrolünü ele geçirir, virüsü biyolojik bir silah olarak satmayı planlar.  Nate, lahdin üzerine atlar ve körfezdeki bir tekneye havalanırken ona biner . Navarro'ya saldırır ve onu yener ve hem lahiti hem de onu okyanusun dibine batırmayı başarır. Sully gelir ve Nate ve Elena birbirlerine karşı sevgi gösterdikten sonra, adadan birkaç sandık hazineyle ayrılırlar.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Uncharted'daki oynanış, aksiyon-macera oyun öğelerinin ve üçüncü şahıs bakış açısıyla bazı 3D platformların birleşimidir . Platform unsurları, Nate'in çıkıntılar boyunca zıplamasına, yüzmesine, tutmasına ve hareket etmesine, iplere tırmanmasına ve sallanmasına ve oyuncuların adanın Drake'in keşfettiği çeşitli bölgelerindeki harabeler arasında ilerlemelerine izin veren diğer akrobatik eylemleri gerçekleştirmesine izin verir.

Düşmanlarla karşılaştığında, oyuncu düşmanları yok etmek için yakın mesafeden yakın dövüş ve kombo saldırılar kullanabilir veya silah kullanmayı tercih edebilir. Yakın dövüş saldırıları, çeşitli tek yumruklardan oluşurken, kombo saldırılar, doğru zamanlandığında çok daha büyük hasar veren belirli düğme basma dizileriyle etkinleştirilir; Bunlardan en zarar verici olanı, düşmanları normalde bırakacakları mühimmatın iki katını düşürmeye zorlayan özel "acımasız kombo"dur. Nate aynı anda yalnızca bir tabanca ve bir tüfek taşıyabilir ve tabanca başına sınırlı miktarda mühimmat vardır. Farklı bir ateşli silah almak, o silahı yenisiyle değiştirir. El bombaları da belirli noktalarda mevcuttur ve hedefleme yayının yüksekliği Sixaxis kontrolörü yukarı veya aşağı eğilerek ayarlanır. Bu üçüncü şahıs perspektif unsurları, birkaç yorumcu tarafından Gears of War ,  ile karşılaştırıldı, çünkü oyuncu Drake'i duvarların arkasına siper alabilir ve düşmanları öldürmek için kör ateş veya hedefli ateş kullanabilir. Yukarıda bahsedilen oyunla ortak olarak, Uncharted gerçek bir ekran sağlık çubuğuna sahip değildir; bunun yerine, oyuncu hasar aldığında grafikler renk kaybetmeye başlar. Kısa bir süre dinlenirken veya siper alırken, Drake'in ekran rengiyle gösterilen sağlık seviyesi normale döner. Oyun ayrıca, Drake'in kendisi ve Elena'nın monte edilmiş bir taret kullandığı cipi koruması gerektiği ve Drake ve Elena'nın düşman ateşi ve patlayıcı varillerden kaçınırken su dolu rotalarda jet ski sürdüğü araç bölümlerini de içeriyor. Oyuncular Drake'i jet ski sürmeye yönlendirirken, aynı zamanda silahını (bölüme bağlı olarak el bombası fırlatıcı veya Beretta ) savunmada kullanmak veya namluları silahlarından temizlemek için silahı doğrultarak Elena'ya geçebilirler. yol.

Oyun ayrıca, oyunda anlık olarak parıldayan 60 gizli hazine toplayarak  veya belirli bir silahı kullanarak bir dizi öldürmeyi başarmak, birkaç kafadan vuruş yapmak veya belirli başarıları tamamlayarak kazanılabilen ödül puanları içerir. düşmanları öldürmek için özel yöntemler kullanarak.  Oyunun sonraki oyunlarında , oyuncu bu ödül puanlarını özel seçeneklerin kilidini açmak için kullanabilir;  gibi oyun içi bonusları ve ayrıca yapım videoları ve konsept sanatı gibi oyun dışı ekstraları içerir.  Ayrıca diğer Naughty Dog oyunlarına, özellikle Jak ve Daxter serisine birkaç gönderme var.; bu, Drake ve Fisher'ın dalgıç giysilerindeki "Ottsel" markasıyla yapılır,  oyunda bulunan su samuru ve gelinciği karıştıran türlere ve önceki bölümlerden birinde bulunan ve aslında bir öncü olan garip kalıntıya atıfta bulunur. aynı seriden küre.

Oyun, normalde düşmanları vururken görünen kanı temizlemek için bir Japon konsolunda oynarken sansürlenir; bu, Dead Rising ve Resistance: Fall of Man gibi bölgedeki diğer sansürlü konsol oyunlarının trendini takip ediyor.[5]

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Naughty Dog, Jak 3'ü tamamladıktan sonra teknik açıdan en yetenekli personellerini bir araya getirdi ve Big kod adı altında Uncharted: Drake's Fortune'u geliştirmeye başladı .  Yaklaşık iki yıldır tam üretimdeydi ve küçük bir mühendis ekibi oyun üzerinde yaklaşık bir yıl önceden çalışıyordu. Jak ve Daxter geliştirmek yerine yepyeni bir IP oluşturmaya karar verdioyun—önceki donanımın sınırlamaları nedeniyle stilize edilmiş olanlar yerine gerçekçi insan karakterleri gibi fikirler geliştirmek ve "taze ve ilginç" bir şey yaratmak için yeni donanıma uygun bir franchise oluşturmak istediler. stilize gerçekçilik'.  Aksiyon ve macera türlerindeki çeşitli kaynaklardan ilham alındı : ucuz dergiler, film dizileri ve Indiana Jones ve National Treasure gibi daha çağdaş başlıklar .  Ekip, kaynakların macerayı romantikleştiren ve bunları Uncharted'a dahil etmeyi amaçlayan gizem ve "eğer senaryoları" gibi temaları paylaştığını hissetti..

Oyun ilk olarak E3 2006'da görücüye çıktı.  Oyunun ilk önizlemelerinden itibaren, Uncharted ile ünlü Tomb Raider serisi arasında platform oluşturma ve çekim gibi öğelerin kaçınılmaz karşılaştırmaları yapıldı ve "Dude Raider" lakabını kazandı. ".  Bununla birlikte, geliştiriciler, oyunlarını Tomb Raider'ın " otomatik nişan alma" oyununun ve daha büyük bulmaca çözme öğelerinin aksine, üçüncü şahıs siperlerine dayalı oyuna daha fazla odaklandığını gördüler .  Bahsettikleri diğer etkiler arasında Resident Evil 4, Kill Switch ve Gears of War yer alıyor .  Oyunun gelişimi boyunca, personel esnek kalmaya ve orijinal tasarım konseptlerinden uzak durmaya çalıştı; dikkatler iyi çalışan özelliklere odaklanırken, çalışmayan özellikler kaldırılmıştır.  Geliştirme ekibi, oyunun ana ortamı olan adanın genel deneyimde büyük bir rol oynamasını amaçladı. Çok fazla oyunun tek renkli renk şemaları ile kasvetli, karanlık ayarlar kullandığını hissederek, adanın oyuncuyu içine çeken ve keşfetmeyi teşvik eden canlı, inandırıcı bir oyun dünyası olmasını istediler.

Karakterleri tasarlarken sanatçılar fotogerçekçi bir stil hedeflediler .  Yaratıcılar, ana kahraman Nathan Drake'i, oyunun birçok itfaiyesinde açıkça stres altında gösterilen, özel bir eğitime sahip olmayan ve sürekli yeteneklerinin sınırında yaşayan Lara Croft'tan daha sıradan bir karakter olarak tasarladılar.  Yönetmen Amy Hennig, ağır zırhlı, büyük bir silaha sahip "çivi gibi sert" bir kahramanın uygun bir kahraman olmadığını hissetti ve "inatçı ve becerikli" bir karakterin daha fazla insani nitelikleri canlandıracağına karar verdi. Kuru ve duygusuz bir hikâyeden kaçınmak için yardımcı karakterler (Elena Fisher ve Victor Sullivan) dahil edildi. Fisher'ın karakteri geliştirme sırasında değişikliğe uğradı; Oyunun ilk fragmanlarında, karakterin koyu kahverengi saçları vardı, ancak sonunda renk sarıya döndü ve stil değiştirildi.  Hikâyenin yazımı, Neil Druckmann ve Josh Scherr'in yardımıyla Hennig tarafından yönetildi .  Baş oyun tasarımcısı Richard Lemarchand'dı,  oyunun ortak tasarımı Hirokazu Yasuhara, en iyi ilk Sonic the Hedgehog oyunlarını tasarlamasıyla tanınan eski bir Sega oyun tasarımcısı .

Oyun, Ekim 2007'nin ortasında altın madalya kazandı.  Daha sonra, 19 Kasım'da Kuzey Amerika'da, 6 Aralık'ta Avustralya'da ve 7 Aralık'ta Avrupa'da nihai olarak yayınlanmadan önce 8 Kasım'da PlayStation Network'te  bir demo yayınlandı. .  Demo ilk olarak Kuzey Amerika mağazasına yerleştirildi ve başlangıçta yalnızca bir Kuzey Amerika PS3'ünde oynayacak şekilde bölge kilitlendi,  ancak geliştiriciler görünüşte farkında olmadığı için bu daha sonra bir hata olarak doğrulandı. farklı bölgelerden insanların bir Kuzey Amerika hesabına kaydolup demoyu indirebilecekleri; kısa bir süre sonra bölgeden bağımsız bir demo yayınlandı.[6]

Grafikler ve teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Uncharted, gerçekçi ifadeleri ve akıcı hareketleri tasvir etmek için düzinelerce katmanlı karakter animasyonu oluşturmak için Cell mikroişlemcisini kullanır ve bu da duyarlı oyuncu kontrolüne olanak tanır.  PlayStation 3'ün grafik işleme birimi, RSX Reality Synthesizer, oyuncunun oyun dünyasına girmesine yardımcı olan grafik ayrıntıları sağlamak için çeşitli işlevler kullandı: aydınlatma modelleri, piksel gölgelendiriciler, dinamik gerçek zamanlı gölgeleme ve gelişmiş su simülasyonu.  Yeni donanım, ekibin PlayStation 2 oyun geliştirmede hiç kullanmadığı süreçlere izin verdi ve yeni tekniklere hızla alışmalarını gerektirdi; Örneğin,paralel işleme ve piksel gölgelendiriciler. Blu-ray daha fazla depolama alanı sağlarken, ekip birkaç kez odanın bitmesiyle ilgilenmeye başladı - Uncharted önceki oyunlara göre daha fazla ve daha büyük dokular kullandı ve diske birkaç dil ekledi.  El bombası atmak ve kirişler arasında yürümek gibi hareket algılama gerektiren oyun öğeleri, Sixaxis denetleyicisinden yararlanmak için uygulandı .  Yeni bir PlayStation 3 denetleyicisi olan DualShock 3, 2007 Tokyo Game Show'da tanıtıldı ve kuvvet geri besleme titreşimi içeriyordu . haritası çıkarılmamışayrıca, titreşim için sınırlı destek uygulayan gösterilerle gösteride sergilendi.

Naughty Dog'un ilk PlayStation 3 oyunu olan proje, şirketin yeni donanımı tanımasını gerektirdi ve birçok geliştirme hatasıyla sonuçlandı.  PlayStation 2 için geliştirmeden PlayStation 3'e geçiş, çalışanları geliştirme teknolojilerinde değişiklikler yapmaya sevk etti. Naughty Dog, Sony'nin birinci taraf geliştiricileri arasında teknoloji paylaşımına katılmak için endüstri standardı C++ diline geçti; şirket daha önce Lisp tabanlı bir dil olan kendi tescilli programlama dili GOAL'ı kullanmıştı. Oyun kodlarını yeniden yazarken yeni programlama araçları oluşturmaya karar verdiler. ilave olarak. Ancak bu geçiş, yeni araçların güvenilmez ve kullanımı çok zor olduğu kanıtlandığından, ekibin bir prototip geliştirmedeki ilerlemesini geciktirdi. Tam üretime on ay kala ekip, bir sistem aracılığıyla verileri ilerletmek için tasarlanmış işleme öğeleri zinciri olan oyunun boru hattını yeniden oluşturmaya karar verdi. Geriye dönüp bakıldığında, Naughty Dog'un Eş Başkanı Evan Wells bunu projedeki en büyük gelişme olarak değerlendirdi.  Ayrıca, istenen karakter animasyonlarını elde etmek için animasyon karıştırma sistemi birkaç kez yeniden yazıldı.

Kupa entegrasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, 4 Ağustos 2008'de Avrupa ve Kuzey Amerika'da PlayStation 3'ün Trophy sistemi desteğini içerecek şekilde 1.01 sürümüne yamalandı.  Oyunda halihazırda kazanılabilecek madalyalarla eşleşen 47 kupa ve diğer tüm kupalar toplandığında verilen bir başka kupa olan Platinum kupa vardır; Uncharted, Platinum kupa türünü içeren ilk Naughty Dog oyunuydu. İndirilen yamalar aracılığıyla kupa desteği alan diğer PlayStation 3 oyunlarına benzer şekilde, oyuncuların önceki oyunlarda kaç madalya aldıklarına bakılmaksızın kupa kazanmak için yeni bir kaydetme oyunu başlatmaları gerekir. Bu, geliştiricilerin kazanmadıkları kupaları kazanmak için kaydetme verilerinin paylaşılmasını önlemek istedikleri için uygulandı.  Oyun, Madalya sistemi aracılığıyla Kupalar için ön desteği zaten içerdiğinden, yamanın uygulanması "inanılmaz derecede kolay" olarak tanımlandı; Naughty Dog'un Sony'nin Trophy sistemini oyun Kasım 2007'deki lansmanından önce çıkaracağına inandığı için bu kancaların zaten dahil edildiği belirtildi.  Oyunun bir franchise olarak geliştirildiğinden ve kendini ödünç verdiğinden bahsetmesine rağmen epizodik içerik, daha sonra Uncharted için indirilebilecek hiçbir içeriğin yapılmayacağı belirtildi.

PlayStation Home[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Ekim 2008'de PlayStation Home'un Kapalı Betası sırasında Naughty Dog, Uncharted temalı bir oyun alanı yayınladı.PlayStation Home için. Bu alan oyundan "Sully's Bar". Bu alanda kullanıcılar, Kapalı Beta sırasında ödülleri olan "Mercenary Madness" adlı bir mini arcade oyunu oynayabilirler. Ödüller, Home Open Beta'nın piyasaya sürülmesiyle kaldırıldı. Bu alanda ayrıca, Kapalı Beta sırasında kullanıcıların bu odalara erişen kapıların kodlarını bulması gereken üç oda daha var. Home Open Beta'nın yayınlanmasıyla birlikte odalara kod girişi de kaldırıldı. Diğer üç oda ise "Eser Odası", "Arşivler" ve "Smuggler's Den"dir. Arşivler ve Smuggler's Den odalarında bir eser görüntüleyici var. Ayrıca Arşivlerde Uncharted 2: Hırsızlar Arası'nın ön izlemesini yapan bir video ekranı var.. Artifact Room, yalnızca kullanıcıların bakması için oturma ve farklı eserler içerir. Bu alan, Home'un 11 Aralık'ta Açık Beta'ya geçtiği Kuzey Amerika'daki PlayStation Home Açık Beta'nın ilk beş oyun alanından biriydi.  Bu alan, neredeyse bir yıl gibi, 5 Kasım 2009'da Avrupa sürümüne sunuldu Açık Beta sürümünden sonra. Naughty Dog ayrıca 23 Ekim'de Uncharted'ın devamı için bir oyun alanı yayınlayarak Uncharted'ı serisinde her iki oyun için de bir oyun alanına sahip ilk oyun serisi haline getirdi.

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Uncharted: Drake's Fortune , oyun eleştirmenlerinden genel olarak olumlu eleştiriler aldı.  Game Informer , Drake ve Fisher karakterleri arasındaki görselleri ve diyalogları iltifat ederek, onları sırasıyla çarpıcı ve eğlenceli olarak nitelendirdi.  Ayrıca detay seviyesi ve müzik notalarına atıfta bulunarak üretim değerlerinin yüksek göründüğünü de eklediler. PlayStation Magazine , görsellerle ilgili benzer ifadeleri yineledi ve bunları Crysis'inkiyle karşılaştırdı .

Oyunun genel sunumu, oyunun yüksek üretim değerlerini kabul eden, onları "birinci sınıf",  "inanılmaz"  olarak tanımlayan veya Hollywood'da bulunanlarla karşılaştıran eleştirmenlerden oybirliğiyle övgü aldı .  Oyunun genel stiliyle birleştirildiğinde, bu, birçok eleştirmenin Uncharted'ı yazın gişe rekorları kıran filmleriyle,  oyunun aksiyonu ve temasıyla Indiana Jones film serisiyle karşılaştırmalar yapmasına yol açtı. ve Tomb Raider .  Sunumun bir parçası olarak oyunun hikâyesi ve atmosferi de iyi karşılandı. Her birinin "kendi tonu" olan karakterlerin derinliği övüldü.  Oyuncu kadrosu "karakterizasyonlarını tutturduğu" için seslendirme de iyi karşılandı; Genel olarak, seslendirme "büyük yıldız performansı", "mükemmel" ve "yıldız" olarak tanımlandı. The Secret of Monkey Island gibi ilk LucasArts macera oyunlarının yaratıcısı olarak tanınanoyun tasarımcısı Tim Schafer de oyunu "çok beğendiğini" söyleyerek övdü ve ona bir oyun öğrettiği için şaka yollu teşekkür etti. yeni moda tüyosu (Nathan Drake'in "yarı katlanmış" gömleği).

Bu sunumun oluşturulmasındaki teknik başarılar da övüldü. Grafikler ve görseller, "gür" orman ortamlarının takdir edilmesi de dahil olmak üzere, bunun büyük bir parçasıydı,  ve bunlara büyük ölçüde katkıda bulunan ışık efektleri.  Oyunun su efektleri de beğenildi.  Genel olarak, birçok yorumcu, o zamanlar mevcut en iyi görünen PlayStation 3 oyunlarından biri olduğu yorumunu yaptı.  Grafiksel yönlerin yanı sıra, hem yüz animasyonu hem de karakter animasyonu,  gibi Nate'in platform oluşturma bölümlerini gerçekleştirirken "akışkan" animasyonları, vurulmaya tepki veren düşmanların daha vahşi animasyonları "belki de gülünç derecede" aşırı canlandırılmıştı.

Oyunun eleştirisi, doku açılır ve ekran yırtılması gibi bazı grafik sorunları içeriyordu .  Daha fazla endişe kaynağı, genel oyun süresinin oldukça kısa olması, incelemecilerin oyunu altı ila on saat arasında herhangi bir yerde tamamlaması,  ve "özellikle akılda kalıcı olmayan" bazı hayal kırıklıkları dahil olmak üzere oyun sorunlarıydı. araç bölümleri;  hem silahları nişan alma hem de jet-ski kullanamama, iyi bilinen bir konuydu.  Ayrıca, korsanların ve paralı askerlerin "sürekli akışı" ile ilgili bazı "sinir bozucu, tekrarlayan sloganlar"  ve " oyunun sonuna doğru, genel oyunun daha zayıf unsurlarının bir parçası olarak gösterildi.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Uncharted, IGN gibi web inceleme sitelerinden yılın PlayStation 3 oyunu olarak adlandırılan birçok övgü aldı.

Satış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, Avrupa'nın en çok satan Platinum bütçesinin bir parçası olarak piyasaya sürülen ilk oyunlardan biri oldu.  Sony, E3 2009'da Uncharted: Drake's Fortune'un dünya çapında 2,6 milyonun üzerinde kopya sattığını ve PlayStation 3 için bir hit olduğunu duyurdu.  Mart 2015 itibarıyla, Uncharted 4,8 milyon kopya sattı.

Devam filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Drake's Fortune'un kritik ve ticari başarısı nedeniyle, Uncharted birkaç devam filmi ve diğer medya ile bir franchise haline geldi.  Devam filmi Uncharted 2: Hırsızlar Arasında 2009'da çıktı.  Üçüncü bölüm Uncharted 3: Drake's Deception Kasım 2011'de dünya çapında yayınlandı.

Serinin dördüncü bölümü olan Uncharted 4: Serinin son ana bölümü olan A Thief's End, 10 Mayıs 2016'da yayınlandı.  İlk üç oyunun yalnızca tek oyunculu remaster'ı Uncharted: The Nathan Drake Collection başlıklı, 7 Ekim 2015'te Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda'da ve 9 Ekim'de Kuzey Amerika, Birleşik Krallık ve İrlanda'da PlayStation 4 için piyasaya sürüldü. PlayStation Vita için Uncharted: Golden Abyss ve Uncharted: Fight for Fortune başlıklı iki yan ürün sırasıyla 2011 ve 2012'de yayımlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Game Informer Online". web.archive.org. 9 Nisan 2008. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2022. 
  2. ^ "Q&A: Naughty Dog on Uncharted - GameSpot". 3 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Miller, Greg (13 Kasım 2007). "Uncharted: Drake's Fortune Review". IGN (İngilizce). 28 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2022. 
  4. ^ "E3 2006: Eyes-on Naughty Dog's Untitled Trailer - IGN". 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Kotaku | Gaming Reviews, News, Tips and More". Kotaku (İngilizce). 3 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2022. 
  6. ^ "Wayback Machine". web.archive.org. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2022. 
  7. ^ "MetaCritic: Uncharted: Drake's Fortune". Metacritic. 8 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2008. 
  8. ^ Ford, Greg (14 Kasım 2007). "Uncharted: Drake's Fortune (PS3)". 1UP. 30 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2008. 
  9. ^ "Edge review of Uncharted: Drake's Fortune". 4 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "アンチャーテッド エル・ドラドの秘宝". Famitsu. 12 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2013. 
  11. ^ Helgeson, Matt (December 2007). "Uncharted: Drake's Fortune Review". Game Informer. Cathy Preston (176): 149. 9 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2008. 
  12. ^ Kim, Tai (27 Kasım 2007). "Review: Uncharted: Drake's Fortune". GamePro. 16 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2007. 
  13. ^ Davis, Ryan (19 Kasım 2007). "Uncharted: Drake's Fortune". GameSpot. 27 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2007. 
  14. ^ McGarvey, Sterling (14 Kasım 2007). "Uncharted: Drake's Fortune (PS3)". GameSpy. 24 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2007. 
  15. ^ Miller, Greg (13 Kasım 2007). "Uncharted: Drake's Fortune Review". IGN PS3. IGN Entertainment, Inc. 22 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2007. 
  16. ^ Nelson, Randy (January 2008). "Review: Uncharted: Drake's Fortune". PlayStation: The Official Magazine, 2. Future US. s. 79. 
  17. ^ Pinter, Justin (28 Kasım 2007). "Uncharted: Drake's Fortune Review". PSU. 2 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2007. 
  18. ^ "IGN Best of 2007". IGN. 10 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2009.