Uluslararası İstatistik Ödülü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uluslararası İstatistik Ödülü
(International Prize in Statistics)
Açıklamaİstatistik alanındaki üstün bilimsel çalışmalara verilir.
Verilmeye başlandığı yıl2016
Resmî sitesistatprize.org

Uluslararası İstatistik Ödülü, her iki yılda bir "bilim, teknoloji ve insan refahını ilerletmek için istatistikleri kullanarak elde edilen önemli başarılar için" bir kişi veya ekibe verilir. Uluslararası İstatistik Ödülü, COPSS Başkanları Ödülü ile birlikte İstatistik alanındaki en prestijli iki ödülden biridir.

Ödül, Nobel Ödülü, Abel Ödülü, Fields Madalyası ve Turing Ödülü'nden sonra modellenmiştir ve 80.000 $'lık bir para ödülü ile birlikte gelir. Ödül töreni Dünya İstatistik Kongresi sırasında gerçekleştirilir.

Ödül Sahipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Kazanan(lar) Vatandaşlık(lar) Kurum(lar) Atıf
2017 Cox, DavidDavid Cox İngiliz Imperial College London, University of Oxford "Sağkalım Analizi için Model Tıp, Bilim ve Mühendislikte Uygulama".[1]
2019 Efron, BradleyBradley Efron Amerikalı Caltech, Stanford University bootstrap için.
2021 Laird, NanNan Laird Amerikalı Harvard T.H. Chan School of Public Health Karmaşık boylamsal çalışmaların analizini mümkün kılan güçlü yöntemler üzerine yaptığı katkılar için[2]
2023 Rao, Calyampudi RadhakrishnaCalyampudi Radhakrishna Rao Hint-Amerikalı Hindistan İstatistik Kurumu, Cambridge University, Pennsylvania Devlet Üniversitesi, University at Buffalo Cramér-Rao alt sınırı, Rao-Blackwell teoremi ve bilgi geometrisi disiplinler arası alanına öncülük eden içgörüler sağlayan bir sonuç da dahil olmak üzere bilim üzerinde derin bir etki yaratmaya devam eden 75 yıldan uzun bir süre önce yaptığı çalışmalar için.[3]

Kurallar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödül, diğer disiplinlerde etkisi olan veya dünya üzerinde pratik bir etkisi olan güçlü ve orijinal bir fikri temsil eden tek bir çalışmayı veya çalışma bütününü ödüllendirir. Ödül sahibinin, ödülün verildiği tarihte hayatta olması gerekmektedir.[4]

Organizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödül, aşağıdaki başlıca eğitimli toplulukların temsilcilerinden oluşan Uluslararası İstatistik Ödülü Vakfı tarafından verilmektedir:

Vakıf, bir istatistikçinin katkılarını takdir etmenin yanı sıra, istatistiksel yenilikler ve bunların dünya üzerindeki etkileri hakkında kamuoyunu eğitmeyi ve bu alanın daha geniş çapta tanınmasını sağlamayı da amaçlamaktadır.[5]

Ödülün sahibi, alanında uluslararası uzmanlardan oluşan bir seçici kurul tarafından seçilmektedir. (2016 (2016) itibarıyla), komite üyeleri Xiao-Li Meng (Harvard Üniversitesi), Sally Morton (Virginia Tech), Stephen Senn (Lüksemburg Sağlık Enstitüsü), Bernard Silverman (Oxford Üniversitesi), Stephen Stigler (Chicago Üniversitesi), Susan Wilson (Avustralya Ulusal Üniversitesi) ve Bin Yu (Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley). Mayıs 2022 itibarıyla seçici kurul üyeleri Yoav Benjamini, Francisco Cribari-Neto, Vijay Nair, Sonia Petrone, Nancy Reid, Sylvia Richardson ve Jane-Ling Wang'dır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "International Prize in Statistics Awarded to Sir David Cox for Survival Analysis Model Applied in Medicine, Science, and Engineering" (PDF). 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  2. ^ "International prize in statistics awarded to Nan Laird for longitudinal study methods". EurekAlert. American Statistical Association. 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  3. ^ Va, Alexandria (23 Ağustos 2023). "Eminent Statistician C.R. Rao Awarded 2023 International Prize in Statistics". International Prize in Statistics. 10 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  4. ^ "2017 Call for nominations". 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2016. 
  5. ^ "Hungarian science spat, Kuwait's DNA law and a transparency milestone – The week in science: 21–27 October 2016". Nature. 538 (432). 27 Ekim 2016. s. 432. doi:10.1038/538432aÖzgürce erişilebilir. PMID 27786224. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]