Ujście Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ujście Muharebesi
II. Kuzey Savaşı / Tufan
Tarih24-25 Temmuz 1655
Bölge
Sonuç İsveç zaferi, Lehler teslim oldu
Büyük Polonya, İsveç'in müttefiki oldu
Taraflar
İsveç İmparatorluğu Lehistan-Litvanya Birliği
Komutanlar ve liderler
Arvid Wittenberg Krzysztof Opaliński
Andrzej Grudziński
Çatışan birlikler
7,500 piyade
6,150 süvari
72 top
14.400


Ujście Muharebesi, 24–25 Temmuz 1655 tarihinde II. Kuzey Savaşı ve Tufan sırasında gerçekleşen, bir tarafta Krzysztof Opaliński ve Andrzej Grudziński'nin komuta ettiği Lehistan-Litvanya Birliği güçleri ile öbür tarafta Arvid Wittenberg tarafından komuta edilen İsveç kuvvetleri arasında gerçekleşen savaş.

Krzysztof Opaliński ve Bogusław Leszczyński, Leh kralı II. Jan Kazimierz Waza'nın politikalarından hoşnutsuz, Büyük Polonya bölgesini arkalarına alarak İsveç kralı X. Karl Gustav ile müttefik olmaya karar verdiler.

Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

1655 yazında, İsveç İmparatorluğu, Lehistan-Litvanya Birliği'ni işgal ederek İsveç Pomeranyası ve İsveç Livonyası üzerinden Lehistan-Litvanya'ya girdi. 5 Temmuz 1655'te Arvid Wittenberg, kuvvetlerini Szczecin yakınlarına götürdü ve Polonya sınırına doğru yürüdü. Leh kuvvetlerinin, uzun süre herhangi bir büyük askeri çatışma yaşamamış ve Otuz Yıl Savaşı'nın ardından çok sayıda gazisi vardı. Lehlerin ordusu, paralı askerlere dayanan profesyonel İsveç ordusuyla savaşmaya hazır olmayan yerel szlachta'dan (soylulardan) oluşuyordu.[1]

Wittenberg'in 17.000 kişilik ordusu 21 Temmuz'da Czaplinek yakınlarındaki Polonya sınırını geçti. Ujście yakınlarında konumlanan Polonya kuvvetleri 13.000 asilden ve 1.400 piyadeden oluşuyordu. Leh ordusunun, ilk etapta Bogusław Leszczyński tarafından yönetilmesi bekleniyordu. Leszczyński'nin yokluğunda, komut Voyvoda Poznań Krzysztof Opalinski ve Kalisz Voyvodası Andrzej Karol Grudziński tarafından paylaşıldı. Görevleri, Kral II. Jan Kazimierz komutasındaki ana kuvvetlerini getirmeden önce İsveç ordusuna karşı Noteć Nehrinden geçişlerini savunmaktı.[2]

Ancak Lehler büyük bir yenilgi aldı ve kralın gecikmesi ile Büyük Polonya, İsveç'in müttefiki oldu.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jozef Szujski, Historyi polskiej ksiag dwanascie, wydanie nowe, Warszawa 1889, page 291
  2. ^ "Pierwsze starcie. Patrick Gordon i bitwa pod Ujściem (First Clash. Patrick Gordon and the Battle of Ujście)". 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Zaczęło się pod Ujściem – dr Piotr Naimski o zdradzie narodowej. The webpage of Center of Political Thought (Ośrodek Myśli Politycznej)". 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  • Frost, Robert. After the Deluge. p. 46