USS Gregory (DD-802)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

USS Gregory (DD-802), 1812 Savaşı'ndan Amerikan İç Savaş'ına kadar görev yapan Tuğamiral Francis H. Gregory'nin (1780-1866) adını taşıyan Birleşik Devletler Donanması'nın Fletcher sınıfı bir destroyeriydi.

1944 – 1947[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı Kıyısı boyunca sarsıldıktan sonra Gregory, Hull (DD-802) ile Pasifik'e yelken açtı ve 23 Ekim 1944'te Pearl Harbor'a ulaştı. İki aylık yerel operasyonlar, Ocak 1945'te Gregory'nin uzun ve kanlı Pasifik savaşının sondan bir önceki büyük harekâtı olan Iwo Jima'nın yaklaşan işgali için tatbikata başlamasıyla sona erdi. Gregory adaya 22 Ocak'ta yelken açtı ve Iwo Jima'dan Saipan ve Eniwetok üzerinden 19 Şubat'ta D gününde geldi. 15 Mart'ta Iwo Jima'dan ayrılan Gregory, Okinawa kampanyasındaki rolüne hazırlanmak için 4 gün sonra Saipan'a ulaştı.

1944'te USS Gregory .

Japon ana adalarının işgalinden önceki son adım olan Okinawa, Amiral Raymond A. Spruance komutasındaki 1.000'den fazla gemi ve 500.000'den fazla askeri Pasifik'in en büyük amfibi savaşına dahil etti. Gregory, 27 Mart'ta Saipan'dan yelken açarken modern donanmaya katıldı ve 1 Nisan 1945'te Okinawa açıklarında, Deniz Piyadelerinin ilk dalgaları kanlı bir savaşa girmek için karaya çıkarken, Amiral Jerauld Wright komutasındaki görev grubu, Japonların dikkatini Okinawa'nın batı kıyısındaki gerçek işgalden uzaklaştırmayı umarak güneydoğu kıyısına bir "gösteri çıkarma" düzenledi.

8 Nisan'da öğleden sonra, Gregory'nin gözcüleri, en sevilen kamikaze cihazı olan, batan güneşin içinden gelen üç tane Japon uçağı gördü. Kamikaze uçaklarından biri, Gregory'nin silahları her vuruşta savrulan gövde parçalarıyla geminin ortasında, limana giden su hattının hemen üzerinde muhripe çarptı. Gregory ileri motorundaki elektrik kesintisi ve itfaiye odalarını su basması nedeniyle suda yavaşlamaya başladı. Diğer iki kamikaze saldırılarını sürdürdü, ancak hasarlı DD silahlarla iki uçağı da batırdı. Gregory daha sonra geçici onarımlar için Kerama Retto'daki demirleme yerine buharla gitti ve 19 Nisan'da Okinawa'dan ayrıldı. Uçak gemisi Intrepid'e (CV-11) Pearl Harbor'a kadar eşlik ettikten sonra, savaş onarımları için 18 Mayıs'ta San Diego'ya doğru yola çıktı. Gregory hala revizyondayken, Japonlar teslim oldu ve Gregory, San Diego'da yedekte görevde, aktif olmayan duruma getirildi.

1951 – 1964[değiştir | kaynağı değiştir]

Komünistler 24 Haziran 1950'de Kore Savaşı'nı başlattığında ve ABD Donanması Birleşmiş Milletler kuvvetlerine katıldığı zaman Gregory'nin savaşa gitmesi gerekecekti; Gregory 27 Nisan 1951'de yeniden görevlendirdi. 16 Ağustos 1951'de Pearl Harbor ve Midway üzerinden Japonya'ya ulaşan Gregory, hemen Kore kıyılarında devriyeye başladı. Başlıca görevleri, Kuzey Kore mevzilerine ve ikmal hatlarına hava saldırılarının başlatıldığı Amerikan uçak gemilerini taramak; kıyıyı ablukaya almak ve savaş dalgası Kore yarımadası boyunca alçalırken kıyı bombardımanına katılmak. Ek olarak, sık sık, kuşatılmış cumhuriyete karşı Komünist eylemi önlemeyi amaçlayan Formosa devriyesine atandı. Burada Gregory, anakara Komünist Çin kıyı bataryalarının ateşi altında kaldı. 19 Ocak 1953'te düşürülen bir P2V için arama kurtarma (SAR) görevindeyken, 3 Mart 1950'de Komünist güçlerin eline geçen Çin kıyılarının açıklarındaki bir ada olan Nan-ao Tao'nun 8.000 yarda yakınına kadar yaklaştı. Gregory'ye Nan-ao Tao'da ateş açıldı fakat Gregory ateşe karşılık vermedi, bunun yerine SAR görevine devam etmek için alanı temizledi.

Kore Ateşkesi, Ağustos 1953'te silahlı çatışmayı sona erdirdikten sonra, Gregory, San Diego dışındaki yerel operasyonların barış zamanı rutinine geri döndü ve Uzak Doğu'ya genellikle 6 ay süren yıllık konuşlandırmalarla serpiştirildi. Bu konuşlandırmalar onu Amerikan ve diğer savaş gemileriyle eğitim manevraları için Yokosuka, Sasebo, Hong Kong, Bangkok, Sidney, Okinawa, Filipinler ve Formosa'ya götürdü.

Gregory, savaş sonrası üç kez - 1955, 1956 ve 1959'da - Savaş Verimliliği "E" kazandı. Gregory, 1 Şubat 1964'te San Diego, Kaliforniya'da görevden alındı. 1 Mayıs 1966'da Donanma Listesinden çıkarıldı, adı Indoctrinator olarak değiştirildi ve 20 Mayıs 1966'dan 8 Ocak 1971'e kadar San Diego'da görev yaptı. Gemi, 4 Mart 1971'de Güney Kaliforniya'daki San Clemente Adası'nda hedef olarak hizmet vermek üzere karaya oturtuldu.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çin Hizmet Madalyası
  • İki savaş yıldızıyla Asya-Pasifik Seferi Madalyası
  • İkinci Dünya Savaşı Zafer Madalyası
  • Milli Savunma Hizmet Madalyası (2.)
  • Dört savaş yıldızıyla Kore Hizmet Madalyası
  • Silahlı Kuvvetler Sefer Madalyası (Quemoy-Matsu)
  • Birleşmiş Milletler Kore Madalyası

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]